Hlavní navigace

Ekonomická nálada s jarem roste

24. 3. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Nálada v ekonomice v březnu s příchodem jara vzrostla. Mezi spotřebiteli už nepanuje negativismus, i podniky zůstávají ve svém hodnocení stabilní nebo ho mírně zvyšují.



V podnikatelské sféře mírně vzrostla nálada. Růst podpořil hlavně průmysl a sektor služeb, tedy dvě nejvlivnější oblasti. Nálada v průmyslu je v horizontu posledních několika let nadprůměrná. Meziročně je vyšší o jedenáct bodů, a to je výrazně lepší výsledek. Pozitivní pro spotřebitele je, že průmyslové podniky v následujících měsících očekávají mírný růst zaměstnanosti. To by mohlo podpořit trh práce a rozhýbat ho.

Podobný výhled dává i stavebnictví, tedy mírný růst zaměstnanosti. A to i přesto, že celková nálada v tomto oboru klesla. Pokles zapříčinilo horší očekávání ekonomického vývoje v následujících měsících. I když je v březnu meziroční hodnota horší, tak v dlouhodobém trendu je situace ve stavebnictví výrazně lepší.

Důležitý faktor jsou samotní spotřebitelé. Jejich ekonomická nálada se po menším únorovém propadu zlepšila, a vystoupala na –5,5 bodu. Obavy spotřebitelů ze zhoršení situace do budoucna klesají. To je velmi pozitivní zpráva pro to, aby spotřebitelská poptávka vzrostla a podpořila ekonomický růst. Meziročně je spotřebitelská nálada výrazně lepší. Vzrostla o více jak 15 bodů, a aktuálně se blíží maximu od začátku krize v roce 2009. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).