Hlavní navigace

ECB se nedaří zchladit euro-optimismus

11. 4. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Euro se přes veškerou snahu ECB dál drží v blízkosti letošních maxim. Ve světle holubičích výroků i posledního zápisu ze zasedání ECB se zdá, že další eventuální pokles sazeb hlouběji do záporu není tak úplně mimo hru.

Euro se přes veškerou snahu Evropské centrální banky dál drží v blízkosti letošních maxim. Mario Draghi i viceprezident Constancio přitom v závěru uplynulého týdne sypali z rukávu jeden holubičí výrok za druhým. V jejich světle a ve světle posledního zápisu ze zasedání ECB se zdá, že další eventuální pokles sazeb hlouběji do záporu není tak úplně mimo hru, jak se zdálo po březnovém zasedání ECB. Trhy tak začaly znovu opatrně sázet na snížení sazeb o 10 bps do konce roku. Naopak se zdá, že v ECB zatím nikdo nepracuje na nových alternativních nástrojích, které v březnu zmiňoval Mario Draghi – konkrétně Friedmanův koncept “rozhazování peněz z helikoptéry”. Jak hlavní ekonom Praet, tak viceprezident Constancio zatím tento nástroj vylučují. Další uvolnění měnových šroubů se přitom může ještě dostat na stůl.Zvlášť pokud euro zůstane silné a s blížícím se létem budou sílit politická rizika v eurozóně – v červnu nás čeká referendum o Brexitu, rozjedou se další složitá jednání o pomoci Řecku a do popředí se opět může dostat migrační krize (němečtí pravicoví populisté sílí, podle posledních průzkumů má AfD 14 %).

V tomto týdnu nicméně hlavní díl pozornosti přitáhnou čínská čísla a startující výsledková sezóna v USA. V Americe se pozornost soustředí na maloobchod – spotřeba domácností byla na začátku roku zatím překvapivě slabá. V Evropě by zase trhy mohl potěšit slušný výsledek průmyslu. Pokud nezažijeme zásadnější negativní překvapení z Číny, čekáme spíše dobré výkony rizikových aktiv.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).