Hlavní navigace

ECB nepanikaří – zcela správně!

7. 12. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

ECB dnes dle očekávání dále uvolnila měnovou politiku. Trh trošku panikaří, analytici si krok pochvalují.

ECB dnes dle očekávání dále uvolnila měnovou politiku. Trh – soudě dle toho, že se dolar po ohlášení změny proti euru propadl až k 1,09 – čekal více než snížení depozitní sazby o 10 b.b. a více než pouhé prodloužení odkupů aktiv, nicméně tento postup je však správný. K deflačnímu panikaření totiž není důvod. Proč?

Jádrová inflace v říjnu v Eurozóně poskočila na nejvyšší hodnotu za dva a čtvrt roku. Vzhledem k tomu, že největší propad cen ropy se odehrál již před rokem a že kvůli suchu rostou ceny potravin, celková inflace (v níž je stanoven cíl ECB) se  k inflaci jádrové za několik měsíců přiblíží.

skoleni_15_4

Ač je nezaměstnanost stále dvouciferná a klesá pomalu, deflační hrozba, která by vyžadovala okamžitý zásah ECB v podobě dalšího velkého uvolnění, zde není. To je zřejmé nejen z očekávání finančních trhů (která ukazují na dlouhodobou inflaci kolem 1,8 %), ale i z dat. Stačí se podívat na spotřebu domácností např. ve Španělsku, která navzdory výrazné deflaci silně roste.

Navíc, ač to ECB nepřizná, odkupy aktiv moc nepomáhají – výnosy dluhopisů jsou už tak velmi nízko a jejich další stlačení nemá velký efekt. Zvýšení objemu bude na místě v případě nemístného tlaku na růst výnosů – např. v případě reakce na utažení sazeb FEDu, které se blíží.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).