Hlavní navigace

ECB nejspíše nepřekvapí ani v červnu

19. 5. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
ECB se snaží nevyvolat v podstatě žádná očekávání ohledně změny nastavení své měnové politiky – ať už jde o sazby nebo korekci kvantitativního uvolňování – trh s napětím očekává, zda se od červnového zasedání ECB přece jen nedočká alespoň nějaké drobné změny v rétorice, která by naznačila budoucí zpřísnění politiky ECB.

Zatímco Evropská centrální banka se snaží nevyvolat v podstatě žádná očekávání ohledně změny nastavení své měnové politiky – ať už jde o sazby nebo korekci kvantitativního uvolňování – trh s napětím očekává, zda se od červnového zasedání ECB přece jen nedočká alespoň nějaké drobné změny v rétorice, která by naznačila budoucí zpřísnění politiky ECB. Naproti tomu ČNB docela hovoří o brzkém zvyšování úrokových sazeb; sice podmíněně, ale přece jen je o něm slyšet.

Ze zápisu z jednání ECB z konce dubna, který se teprve včera dostal na světlo světa, vyplývá výrazná spokojenost s ekonomickým vývojem eurozóny podpořeném uvolněnou měnovou politikou na jedné straně, nicméně zdůrazňuje i rizika a zejména pak stále utlumenou inflaci na straně druhé.

V době zasedání však ECB měla k dispozici pouze inflační data za březen, která tehdy překvapila propadem z 2 % na 1,5 %. Na červnovém zasedání už ECB uvidí opětovný nárůst inflace na 1,9 % (duben) a současně bude mít od Eurostatu k dispozici první odhad květnové inflace. Současně uvidí i nárůst jádrové inflace za duben z předchozích 0,7 na 1,2 % a dále bude muset vzít v úvahu i lepší ekonomický vývoj eurozóny v prvním čtvrtletí.

skoleni_15_4

Bude jí to všechno ovšem stačit k tomu, aby začala mluvit o zpřísňování měnové politiky? Pravděpodobně ne. Vždy se najde dost argumentů, které nalezneme i ve včera zveřejněném zápisu, k tomu, aby změnu své komunikace ještě oddálila. Znovu se tedy nejspíše dozvíme, že ekonomický vývoj eurozóny je velmi příznivý, nicméně rizika – zvláště ta externí – přetrvávají. Že celková i jádrová inflace jsou volatilní, růst mezd stále utlumený, a proto na změnu postoje ECB bude třeba vyčkat na potvrzení dosavadních pozitivních trendů. T

entokrát bude mít ECB k dispozici i novou prognózu, která ovšem může (naznačila to minulá diskuse) dokonce snížit výhled inflace. Pokud nový výhled nevyzní dramaticky lépe než ten předchozí, což asi není pravděpodobné, tak se ani v červnu trhy od ECB příliš nového nedočkají. A nakonec, ani silnější euro ECB nebude zrovna argumentem pro rychlejší utahování měnových kohoutů v eurozóně.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).