Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Dva pracovní poměry nejsou výjimkou od a schválně se nedopdepíši - Á, rejpal Radek opět na scéně. Co Jezevec, Phil...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 28. 11. 2006 8:24

    a schválně se nedopdepíši (neregistrovaný)
    Á, rejpal Radek opět na scéně.
    Co Jezevec, Phil - přidáte se k radkovi?
    Celý národ na úroveň polistopadových politiků nadává, jen vy musíte mít opět něco výhrad?
    polistopadoví politici sice tvrdě odsoudili minulý režim, ovšem jeho výhody si ponechali, a řadu z nich dokonce rozšířili. Občane, utáhni si opasek, my si jej povolíme. Kážme vodu, pijme víno...
  • 28. 11. 2006 9:03

    Radek (neregistrovaný)
    Budete se divit, ale ani já nepovažuji současnou úroveň politiků za bůhvíjak převratnou :-), naopak. Politická kultura je v ČR mizerná, k čemuž přispívají (téměř) rovným dílem nejen čelní představitelé největších politických stran.

    Pokud to ale mám srovnat s předlistopadovým děním, jednoznačně vede současná situace. Bez ohledu na rozšíření internetu, který komunikaci poněkud usnadňuje, bych si v minulém režimu na vládu zanadávat nemohl - dnes mě za to nikdo nezavírá. Mohu svobodně svůj názor šířit stejně jako vy, byť spolu nesouhlasíme. A to je jen jedno z pozitiv dnešní doby oproti době minulé.
  • 28. 11. 2006 17:34

    jezevec (neregistrovaný)
    Tentokráte se nepřidám.
    Trvám na názoru, že každý dostává právě takový plat, jaký si zaslouží. Kdyby tomu totiž bylo naopak - pak zaměstnávání takových existencí, které jsou ochotni pracovat za menší plat než si zaslouží, by se stalo nesmírně lukrativní - čím by vzrostla jejich cena na trhu práce a nůžky by se opět zavřely.
    Jinak souhlasím s mizivou úrovní našich politiků ale to přece vyplývá z logiky věci. Kdo něco umí, uživí se dost dobře prací, a nemusí vysedávat po parlamentu za plat německé sekretářky. Kdo má v hlavě jen bramboračku, stěžuje si na netu jak je svět zlý a ošklivý a nespravedlivý. Každý má ale stejnou šanci.
  • 29. 11. 2006 0:50

    a schválně se nedodepíši (neregistrovaný)
    No, jezevec se přidal ...
    Principem kapitalismu je vykořisťování. Ne každý tedy dostává plat, jakýsi si zaslouží. U politiků (těch je menšina) dochází k nadhodnocení jejich mizerných výkonů, ovšem u většiny běžných lidí dochází naopak k podhodnocování jejich výkonů. Kdyby tomu tak nebylo, zaměstnavatel takovýchto lidí by si nepřišel tak brzy na nového Mercedesa ... (= obrazně - jinak možno samozřejmě použít jakékoliv další vhodné přirovnání ...). Pokud se koukneme u nás, tak slováci a UKáčka jsou ochotni pracovat za ještě mizernější peník než my. A my naopak táhnem na Západ, kde jsme zase my ochotni makat za menší peníz než místní. Kam ale potáhnou ty místní, když pomineme jistou část žádaných odborníků, které jsme schopni zaplatit i u nás?

    Bohužel vás musím vyvést z omylu, že každý má stejnou šanci. To je jen modrá utopie ...
  • 29. 11. 2006 8:58

    LK (neregistrovaný)
    S vašimi názory na svět bych si raději hodil mašli. Principem kapitalismu není vykořisťování, to si možná pamatujete z VUMLu, ale byla to hovadina.

    Vy totiž máte na výběr. Když chcete jít ke svému soustruhu na pevnou dobu od 7 do 15:30, o nic se nestarat a po odchodu z práce mít prázdnou hlavu. Pak je logické, že ten (ve vaším VUML terminologii nechutný kapitalistický vykořisťovatel), kdo zajišťuje chod firmy a práce mu nekončí v 15:30, má z vaší práce určitý prospěch. Stejně jako prodavač neprodává zboží pro vaše krásné oči, ale aby na tom vydělal.
    Pokud máte dojem, že vás to hnusné kapitalistické prase neplatí dle vašich schopností, máte možnost podat výpověď a najít si někoho, pro koho má vaše práce vyšší cenu. Když ho nenajdete, znamená to jediné - vaše práce má hodnotu přesně ve výši vaší výplaty. Což je chápu docela depresivní, zjistit, že prostě člověk nedokáže na trhu práce nic pořádně nabídnout, ale je lepší podívat se realitě do očí než si hrát na ukřivděného ňoumu.
    Jestliže tedy nejste spokojen s tím, že vás všichni akorát vysají a dají vám nízkou, nezaslouženou mzdu, tak se vykašlete na soustruh a otevřete si vlastní firmu či živnost. Pak máte totiž 100% jistotu, že vás vykořisťovat nikdo nebude, protože budete pracovat sám na sebe. Naopak máte možnost zaměstnat větší trubky, než jste sám, a z jejich kvalitního vykořistění si pořídit klidně dva Mercedesy.

    Jenže to by se člověk musel trochu snažit. Já vás chápu, že je jednodušší nadávat na netu, jak se máte blbě, než se s tím pokusit něco dělat, ale pak jste tu lidem akorát pro smích. Vemte si příklad i z vašich stranických představitelů, ti se podnikání také nebojí.
  • 29. 11. 2006 15:53

    a schválně se nedodepíši (neregistrovaný)
    Pane LK, trochu si to v té hlavě srovnejte!
    Princip vykořisťování platí stále! Podnikatelé, kteří hákují, zatímco dělník z fabriky s čistou hlavou je už dávno doma - to tu fungovalo chvíli po převratu. Dnes za podnikatele dělají podřízení a když je firma zajetá, má havaj a může ji řídit z druhého konce planety. Samozřejmě, pokud podnikatelem není nějaký workoholik nebo úchyl, který když někoho každých 10 minut nezjebe nebo se nemůžete ukájet mobilem, tak není ve své kůži. Nebo nějaký zapšklý panic či panna, které doma nikdo nečeká a tak raději tráví svůj čas v práci vymýšlením vymyšleného a tudíž přítomnost v práci vyžaduje i od ostatních, normálních lidí, majících doma rodinu, děti, zázemí a pro které práce je způsob, jak si vydělat na neustále rostoucí živobytí.

    Dojmem, že zaměstnavatelé neplatí řádně, má možná půlka populace. Někteří nespokojenci jdou trapnit na Západ. Zbytek musí trpět, protože ví, že na jejich flek se ve frontě nezaměstnaných, Ukrajinců a Slováků třese mnoho dalších ochotných pracovat za ještě mizernější mzdu a za ještě mizernějších pracovních podmínek. To je zákon kapitalismu. Dokud bude nezaměstnanost, bude to takto fugovat. Západní země se socialistickou politikou a menší mírou nezaměstnanosti až takové problémy neznají.

    Pokud máte nějaké známé v cizině, zeptejte se jich, jak se dívají na úroveň vykořisťování u nás. Nechápou, že oni museli na Mercedesa šporovat daleko delší dobu než podnikavci tady u nás, museli si na něj vydělat, ne být neustále ve ztrátě a většinou dopřejí nejdříve svým zaměstnancům a sobě naopak kolikrát berou u huby. To, co vy uznáváte, fungovalo možná tak na konci předminulého století. Nebo si snad máme projít historii kapitalismu taky úplně celou od začátku?
    Možná nějaký živnostník s krámkem po bývalé Jednotě na venkově, ten musí hákovat 25 hodin denně bez oběda. Ale dnešní podnikatelé jsou už za vodou. Proč by měli svým ovečkám dopřávat, když nemusí?
    Pokud nejste hluchý a slepý, musíte tento argument uznat.

    Jinak jste tu lidem akorát pro smích - VY - LK !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! A mašli si můžete jít hodit Vy - za mne!
  • 29. 11. 2006 16:37

    LK (neregistrovaný)
    Podívejte, ono statisticky platí, že většina populace má podprůměrné IQ, takže bych se vůbec nedivil, kdyby si polovina populace myslela, že dostává peněz málo.
    Tak jste mi krásně vysvětlil, jak špatně to u nás funguje, sdělil jste mi, že jsem vám pro smích a také jsme si všimli, že se vám zasekl prst na vykřičníku. Já si mašli jít házet nemusím, já jsem spokojen jak se svou prací, tak se svou mzdou a v rámci možností i se společností. Ta mašle mě napadla proto, že vy jste úplně na prášky, jak je to tu všechno na pytel.
    Pěkně jste se nám tu vyplakal, jaký jste chudáček nedoceněný vykořisťovaný. Dovolte mi na závěr otázku - co jste udělal proto, abyste nebyl? Proč jste nešel pracovat tam, kde vám nabídli odpovídající mzdu, na kterou se cítíte? Pokud by vám takovou nikde nedali, proč se nezaměstnáváte sám? Já beru, že jednodušším lidem může přijít hrozné, že někdo má Mercedes a oni mají jen Fábii HTP na leasing, ale proč s tím kurník teda něco neuděláte a když je to tak snadné, tak si tu firmu neotevřete sám?
    Přijdete mi jako velká tlučhuba, ale tím to také končí. Pak chápu, že vám připadá, že ti schopnější mají víc šancí než vy. Ale to jen proto, že nebrečí v diskuzích, ale snaží se se svým životem něco udělat.
  • 30. 11. 2006 10:31

    a schválně se nedodepíši (neregistrovaný)
    Máte tak zkreslené představy, že se domníváte, že se dá jít dělat někam, kde dávají lepší mzdu? Pokud nejste vlezdoprdelka nebo nemáte nějakého dobrého známého, který vás zaměstná do počtu, aby nemusel státu dávat tak velké daně, a nemáte nějakou hodně žádanou a nedostatkovou profesi, tak se nechytáte. To fungovalo za socialismu, když "nebyli lidi", že se přeplácelo a lidi přetahovali mezi podniky. Dnes to díky nezaměstnanosti funguje přesně obráceně. Pokud ve frontě na místo stojí zástup ochotných dělat za ještě menší peníz a za horších podmínek, tak asi těžko můžete vyjednávat, že chcete mzdu místo deseti litrů třicet, protože splácíte hypotéku, životně jste se pojistil, stavebně a penzijní spoříte atd.

    Ten zaseklý prst na klávesnici s vykřičníkem je pro ty méně chápávé, co si myslí, že snědli šalamounovo hov*o a že nepatří k těm "jednodušším". Oni ti "jednodušší" mnohokráte používají selský rozum a nechovají se tak nadřazeně jako ti "složitější".

    Jako schopnější uznávám ty, kteří opravdu něco dokážou. Třeba doktora, který vás vyléčí z komplikované choroby a ne že od stolu bez prohlídky vás pošle do lekárny koupit si Paralen. Proč nějaký doktor zaměstnaný ve státní nemocnici bere méně než nějaký bouchač pojistných smluv, pracoviště má vybaveno nábytkem ze 60. let a nechodí třeba oblečen podle poslední módy? Proč středoškolák v kanceláři bere méně než nevyučený pomocný dělňas? Nebo 2 stejně vzdělaní lidé - jeden dělá ve státním za pár šprdů, druhý u známého soukromníka za trojnásobek toho prvního, přitom se nepředře. Jde o to, že každá profese by měla mít nějaké společenské poctivé ohodnocení. Některé profese jsou zkrátka neúměrně přepláceny, jiné naopak nedoceněny. Přitom každý se domnívá, že právě to jeho místo je to nejdůležitější na světě a měl by podle sebe brát miliony. Jelikož takové místo zastáváte určitě i Vy LK, tak mluvíte o schopných. Já si jsem vědom, že svůj výkon miliony neodcením, a že by mi stačila i ta Vaše zmiňovaná Fabka. Pominu nyní, že tak hnusné a předražené auto bych nikdy nechtěl a že velká většina populace není schopna ufinancovat ani nákup té Fabku za hotové. A pokud se podíváte na prodej nových aut, tak zjistíte, že do soukroma si nové auto koupí málokdo. Většina jde do podnikání. A zde opět nejsou nastaveny rovné podmínky mezi zaměstnancem a podnikatelem. Zaměstnanec musí počkat, až co mu zbyde po srážkách a teprve z toho si to auto pořídí. Dále za své do něj kupovat benzín a hradit další náklady. Podnikatel zjednodušeně řečeno svou soukromou spotřebu dá do nákladů podnikání, zaplatí to zákazník, státu se dá méně na daních. Z toho pramení umělé nastavení vysokých cen, a k nim nízkých mezd. Co se u nás firmou prožene, to nemá mnohdy v civilizovaném světě obdoby. Doufám, že nebudete vyvracet, že tomu tak není, i když zákony jsou možná k uznaným nákladům trochu přísnější, ale díky různorodým výkladům zákonů a šikovnosti českých mozků se dá přes podnikání prohnat a později neprokázat opravdu téměř vše...

    Znám pár lidí, kteří navenek působí vyrovnaně, úspěšně a svoji pozici vehementně vychvalují. Pak z nich mezi 4 očima vyleze, jak je to v práci ser*, že i když berou nadprůměrný plat, tak se cítí okrádáni, protože jejich kolega někde na západě bere za obdobný výkon, ale s nižší pracovní dobou a delší dovolenou 5x vyšší mzdu /a to již při takřka vyrovnaných cenách/ a že je furt někdo z nadřízených jeb*e, ale že nemají kam jít, protože jinde by šli s platem dolů, takže i oni musí držet hubu a krok a to samé chtějí, aby dělali i jejich podřízení. A jsme zase na začátku problému. I oni schopní budou tedy dle vás neschopnými, protože si nejsou schopni nalézt ještě něco lepšího.
  • 30. 11. 2006 11:13

    Radek (neregistrovaný)
    "zaměstná do počtu, aby nemusel státu dávat tak velké daně"
    - vy asi nemáte představu, kolik takový zaměstnanec firmu stojí. Rozhodně se nevyplatí kohokoli zaměstnat jen kvůli snížení daní. Ostatně, spočítat si to můžete třeba tady:

    "Proč nějaký doktor zaměstnaný ve státní nemocnici bere méně než nějaký bouchač pojistných smluv, pracoviště má vybaveno nábytkem ze 60. let a nechodí třeba oblečen podle poslední módy? Proč středoškolák v kanceláři bere méně než nevyučený pomocný dělňas? Nebo 2 stejně vzdělaní lidé - jeden dělá ve státním za pár šprdů, druhý u známého soukromníka za trojnásobek toho prvního, přitom se nepředře."
    - na tyto a mnohé další otázky Vám spolehlivě odpoví kterákoli základní učebnice ekonomie (nepočítaje učebnice ideologie marxismu-leninismu, po nichž byste se chtěl pravděpodobně natahovat v první řadě).

    "Jde o to, že každá profese by měla mít nějaké společenské poctivé ohodnocení."
    - to je hezké. Také by se mi to líbilo. Kdo ale určí, jaké je poctivé společenské ohodnocení? Vy? Nebo já?
  • 30. 11. 2006 12:01

    LK (neregistrovaný)
    Pokud ve frontě na místo stojí zástup ochotných dělat za ještě menší peníz a za horších podmínek, tak asi těžko můžete vyjednávat, že chcete mzdu místo deseti litrů třicet.

    Vidíte, kdybyste se jen trochu zamyslel, tak z té věty, co jste napsal a co jsem vám tu okopíroval, jednoznačně uvidíte, že vaše práce prostě větší hodnotu než to, co za to dostáváte, nemá. Chápu, že to naštve, být looser, ale je to prostě tak. Proč by vám nějakej podnikatel měl dávat víc, když tu samou práci mu někdo udělá za míň? Taky si koupíte 3x tak drahou televizi jen proto, abyste dal někomu vydělat nebo se snažíte kupovat s optimálním poměrem cena/výkon? Proč by to měl podnikatel dělat jinak? To je přesně to, co mi na primitivních lidech vadí. Když něco dělají oni (snaha nakoupit co nejvýhodněji), je to OK, když to samé udělá někdo jiný (např. podnikatel, který nakupuje pracovní sílu na trhu práce), je to vykořisťovatelskej hajzl.
    Nakrásně jste mi vysvětlil, proč jste jinde nedostal místo za 30 tisíc a teď mi ještě řekněte, proč jste si tedy neotevřel živnost a nemáte měsíčně milion. Na otevření živnosti nepotřebujete ani známosti ani být vlezdoprdelka, stačí vám 1000Kč (dneska možná 2000) na živnostenský list. Jaké důvody, proč to nejde, budete hledat tentokrát?
    Mimochodem, já jsem si své místo našel sám, bez známostí a bez lezení do řiti. Miliony měsíčně samozřejmě neberu, ale špatně si nežiju.
  • 1. 12. 2006 0:35

    jezevec (neregistrovaný)
    Víte co - hoďte někam životopis, nebo dejte mejla. Od prvního beru pár nových lidí - uvidíme co umíte. Strejda jezevec je dobrý zaměstnavatel. Je to ale standardní výběrové řízení - tedy nakupuji relativně nejlepší lidi za relativně nejmenší peníze. Čímž není řečeno, že jsou to špatné peníze - nejlepší pracovní pozice se platově blíží třiceti, dá se k tomu dostat i ta fabka.
  • 1. 12. 2006 5:17

    CS as (neregistrovaný)
    Nepsal jste tady někde jinde na Měšci, že jste zaměstnanec, dobře hodnocený?

    Jelikož patřím také k nespokojeným se zaměstnáním a s výší gáže, tak prosím o uvedení konkrétní nabídky: na jakou pozici, plat, místo vykonávané práce, benefity, požadované vzdělání a nároky na pozici, kdy a kde se bude konat výběrové řízení atd.

    Co znám výběrová řízení, tak už je předem rozhodnuto ...
  • 3. 12. 2006 17:55

    jezevec (neregistrovaný)
    Tak na tohle existuje na internetu asi tak dvestě serverů (jenom těch v češtině).
  • 3. 12. 2006 23:49

    dědek (neregistrovaný)
    Jelikož mi Jezevcovy názory nejsou neznámé, tak jsem nelenil, a našel:
    http://www.mesec.cz/clanky/dva-pracovni-pomery-nejsou-vyjimkou/nazory/vse/

    ezevec tady o sobě píše:
    Co dělá strejda jezevec? Jsem prašivý zaměstnanec, služebník. Moji práce si ale moji šéfové váží. Proto mne platí dokonce o malinko víc, než si skutečně zasloužím, jen abych nepřešel ke konkurenci. Moji práci by nikdo z pracáku nezvládl - ale může to kdykoliv zkusit, šéf není nepřístupný mzdovým úsporám - a když by nějaký bezdomovec zvádl mojí práci za desetinu mojeho platu, okamžitě by mně vyrazil.

    Tak buď si vymýšlel tehdá, nebo nyní. Hlavně že mohl prudit. Takových lidí, co nesouhlasí s ničím v každém případě, těch si strašně "vážím". Nebo snad byl 8. 10. 2006 23:00 zaměstnancem a ještě k tomu podniká ve velkém, že si může dovolit zaměstnávat ansábl zaměstnanců. To by byl jak posRanci - ti také vedle své náročné funkce stihnout podnikat, být ve správních radách a zaměstnávat kromě rodinných příslušníků další zpřízněné duše.
  • 29. 11. 2006 21:36

    jezevec (neregistrovaný)
    Jak to vykládám svému tříletému synovi:
    Práce a mzda jsou spojené nádoby nabídky a poptávky.
    Na začátku v nulitním stavu máte neomezeně mnoho času a žádné peníze.
    V pracovně-právním procesu vyhledáváte rovnováhu směny svého času (vzdělání, zdraví, sebeúcty, energie a pracovního úkonu) za peníze.
    Pakliže tuto rovnováhu vy sám osobně naleznete, naleznete tedy práci a podmínky, kdy jste ochoten přestat se doma válet na sociálních dávkách a jít něco dělat za danou cenu - jaxe sakra může jednat o vykořisťování???
    A ti lidi, co kupují zboží od podnikatele, který si za ty peníze pak koupí (každý rok) mercedesa - on je někdo nutí u toho podnikatele utrácet?
    Tříleté jezevčátko to chápe. Co vy?
  • 30. 11. 2006 7:48

    IO (neregistrovaný)
    Je pěkné, že blbnete svému 3letému dítěti takto hlavu.
    Myslím, že zřejmě nebudete 50letý skorodůchodce, který nějak přišel k penězům, rozvedl se, nabrnk si ženskou ve věku své dcery či dokonce vnučky, ale že budete mladík s malými životními zkušenostmi ale nalitý teoriemi současných vymývačů mozků.
    Dřív to byly u dětí (ale ne ve věku jeslí) rudé pionýrské šátky, čímpak se kromě názorů o mzdě a práci dnes dětem blbnou hlavy?
  • 30. 11. 2006 10:20

    Radek (neregistrovaný)
    Vám asi nikdo ekonomickými teoriemi hlavu neblbnul, že... je to vidět.
  • 30. 11. 2006 23:39

    anonym (neregistrovaný)
    Někomu stačí selský rozum a praxe - za pár let pochopíte možná i Vy, jaké bláboly tu vyzdihujete...
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).