Hlavní navigace

Dočkali jsme se katalyzátoru

21. 12. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Když se na trzích nic výrazného neděje, potřebujete najít nějakou katalyzující zprávu, hezky ji marketingově a PR zabalit a doufat, že na dav investorů zapůsobí a přijde výraznější pohyb ceny.

Včerejší silné růsty prakticky všeho, kromě amerického dolaru a amerických vládních dluhopisů, jsou připisovány velmi pozitivní statistice započaté výstavby domů v USA. Včera zveřejněná čísla ukázala růst o 9,3 % a vykázala nejvyšší hodnotu od dubna 2010.

Další významnou zprávou, která mohla působit jako katalyzátor včerejších růstů, je program ECB, který přinesl likviditu především pro evropské banky skrz dlouhodobé repo operace. Detaily programu by měly být zveřejněny dnes.

Stále přemýšlíme, proč včera cena rizikových aktiv tak prudce stoupla. Na páru EUR/USD jsme upozorňovali na to, že v trhu je hodně long obchodníků a že cena bude spíš testovat směrem výše. Takto prudký pohyb jsme ale nečekali. Když se podíváme trochu za oponu, vidíme, že 2/3 obchodníků, kteří při včerejším pohybu otevírali nové long pozice v EUR, opustili odpoledne trh a vybrali si zisky.

dan_z_prijmu

Ještě zajímavější je situace na indexu S&P 500. V trhu je velké množství short obchodníků, které včerejší růst ceny nijak moc nevzrušoval a pozice i nadále drželi. Až těsně před koncem seance část short obchodníků opustila trh. V poslední hodině a půl americké seance se zobchodovalo prakticky stejné množství kontraktů jako za celý předchozí průběh seance. Část shortů tedy byla na poslední chvíli z trhu vytlačena, ale zbytek short obchodníků si své pozice stále drží.

Pár EUR/USD momentálně testuje oblast okolo 1,3165, na kterou jsme upozorňovali již 15. 12. Náš pohled je ten, že v současné „předsváteční“ době je lepší nemít otevřené žádné pozice. Pokud jste netrpěliví, nebo potřebujete obchodovat za každou cenu, tak bychom na páru EUR/USD hledali příležitost k otevření short obchodu. Jako dobrá oblast pro otevření shortu se jeví hladina okolo 1,3200 a 1,3350.



Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).