Hlavní navigace

Daňové tipy: Nezaplaťte státu nic, co nemusíte

24. 1. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Abyste státu neplatili zbytečně více, než je nezbytně nutné, máme pro vás přehled toho, co je potřeba nezapomenout napsat do daňového přiznání.

Nejvíce ušetří hypotéka

Splácíte-li hypotéku nebo úvěr ze stavebního spoření (řádný i překlenovací), můžete si z daňového základu odečíst v průběhu roku 2010 zaplacené úroky. Výši skutečně zaplacených úroků se dozvíte z potvrzení, které banky a spořitelny posílají na přelomu ledna a února. Od daňového základu můžete odečíst až 300 000 Kč za rok.

Podmínkou je, že nemovitost, na kterou máte úvěr, musíte vy (nebo vaši nejbližší příbuzní) využívat k bydlení. Pokud tedy máte úvěr na rekreační chatu nebo na byt, který pronajímáte, pak úroky od základu daně neodečtete.

Daň sníží i pojištění nebo odběry krve

Odečitatelných položek mohou využít zaměstnanci, OSVČ, ale třeba i důchodci a studenti, kteří si přivydělávají a mají povinnost podávat daňové přiznání. Zaměstnanci, za které podává daňové přiznání zaměstnavatel, mají povinnost odevzdat potvrzení do 15. února 2011. Pokud jste tak neučinili, máte ještě možnost jak daň snížit. Budete muset v takovém případě daňové přiznání podat sami a od zaměstnavatele k tomu budete potřebovat potvrzení o příjmech.

Položka Jakou částku můžete odečíst Řádek v DP Podmínky
Životní pojištění až 12 000 Kč 49 Uplatnit lze pouze částku zaplacenou na životní pojištění, nikoli částky na různá dodatková připojištění (např. úrazové).
Penzijní připojištění až 12 000 Kč 48 Odečítat lze až příspěvky, které převyšují 6000 Kč ročně.
Úvěr ze stavebního spoření nebo hypotéka až 300 000 Kč 47
Odběr krve 2000 Kč/odběr 46 Počet odběrů není omezen.
Dary a charita max 10 % daňového základu 46 Minimální výše daru je stanovena na 1000 Kč.
Odborové příspěvky 1,5% ze zdanitelného příjmu, max. 3000 Kč 50 Je nutné být členem odborů.
Úhrady za zkoušky ověřující výsledky vzdělávání až 10 000 Kč; až 13 000 Kč zdravotně postižení; až 15 000 Kč těžce zdravotně postižení 51 Obor vzdělání musí souviset s vaším zaměstnáním či podnikáním.

Vedle odečitatelných položek si můžete daňový základ za rok 2010 automaticky snížit ještě o následující daňové slevy:

Daňová sleva Výše daňové slevy Řádek v DP
Na poplatníka 24 840 Kč 64
Na vyživovaného manžela/ku 24 840 Kč 65a
Na vyživovaného manžela/ku ZTP 49 680 Kč 65b
Na dítě 11 604 Kč 72
Na poživatele invalidního důchodu I. a II. stupně 2 520 Kč 66
Na poživatele invalidního důchodu III. stupně 5 040 Kč 67
Na držitele průkazu ZTP/P 16 140 Kč 68
Na studenta 4 020 Kč 69

Ušetřete čas s chytrými formuláři

Nemusíte šetřit jen svou peněženku, ale také čas. Pokud si zřídíte datovou schránku pro fyzické osoby (což je možné zcela zdarma např. na všech poštách označených modrobílým logem Czech Point) můžete daňové přiznání poslat na váš daňový úřad zdarma a během několika málo minut. Více: Podrobný průvodce datovými schránkami

Jestliže si od nás stáhnete interaktivní daňové formuláře (připravujeme je na první polovinu února 2011) nebo využijete oficiální interaktivní formulář Ministerstva financí (rovněž je v přípravě), pak nepotřebujete ani elektronický podpis. Pokud pro daňové přiznání použijete jiný dokument (např. ve formátu PDF, v excelu apod.), zákon to sice umožňuje, ale předpis Ministerstva financí stanovuje, že daňové přiznání přes datové schránky musí být posláno jako jedna datová zpráva. A toto garantují právě pouze výše zmíněné interaktivní formuláře. V opačném případě raději zavolejte svému správci daně, zda formulář jiného typu zaslaný přes datovou schránku skutečně přijme. Finanční úřady pracují samostatně a je velmi pravděpodobné, že názory na formát daňového formuláře budou velmi rozdílné.

Necítíte-li se na elektronické podání daňového přiznání, pak využijte klasické způsoby, kterými jsou zaslání daňového přiznání doporučenou poštou nebo odevzdání přiznání na podatelně finančního úřadu. Ty budou mít v pracovních dnech od 21. až do konce března prodlouženou pracovní dobu, přiznání zde odevzdáte až do 18 hodin. Finanční úřady sídlící v okresních městech budou mít podatelny otevřené i v sobotu 26. března. Své přiznání zde budete moci odevzdat od 8 do 12 hodin.

Rada Měšce

  • Již nyní máte k dispozici všechny potřebné formuláře v excelu a PDF pro finanční úřad, všechny zdravotní pojišťovny a sociální správu. Zdarma si je stáhnete níže.
  • Pokud na daně nespěcháte, doporučujeme vám počkat. Připravujeme pro vás oblíbené interaktivní daňové přiznání včetně bezplatné poradny. Předpokládaný termín je v první polovině února. Sledujte nás na daně.měšec.cz

Plaťte chytře a třeba i na poslední chvíli

Pro splatnost daně z příjmů je určen shodný termín, jako pro odevzdání daňového přiznání. Ti, kteří si budou daňové přiznání vyplňovat sami, musí přiznání odevzdat, a daň zaplatit, do 1. dubna 2011. Kdo využívá služeb daňového poradce, tomu se tato povinnost přesouvá na 1. července 2011. Opět připomínáme, že nově je za den platby považováno datum připsání platby na účet příjemce, ale úrok z prodlení se počítá až od 5. pracovního dne.

dan_z_prijmu

Zaplatit můžete několika způsoby. Klasicky bankovním převodem nebo složenkou na poště. Klienti České spořitelny, ČSOB a GE Money Bank mohou využít i služeb bankomatů, které jim umožňují posílat peníze mezi bankovními účty. Možné je zaplatit také na pokladně finančního úřadu, což je i zřejmě nevhodnější postup v případě, že necháte placení daně až na poslední možný termín. Speciální vychytávku má Raiffeisenbank, kde z prostředí internetového bankovnictví účtu eKonto lze zaplatit daně i bez znalostí čísel protiúčtů.

Jestliže nastane situace, kdy necháte zaplacení až na první den dubna nebo července a nebudete se vyskytovat v blízkosti finančního úřadu, pak je vaší jedinou šancí, jak dostát závazkům, expresní platba. Ta zaručí připsání peněz na účet příjemce ještě v den jejich odeslání. U některých bank je možné expresní platbu podat přes internetové bankovnictví, u ostatních budete muset dorazit na pobočku. Cena expresní platby se pohybuje od 25 Kč do 500 Kč. Vzhledem k někdy vysoké ceně expresní platby vyjde mnohdy levněji, doručit platbu den či dva po termínu. Úrok z prodlení (nyní 14,75 % p.a.) za tak krátkou dobu nedosáhne významných částek a mnohdy ho nebudete platit vůbec. Jeho minimální výše je totiž 200 Kč, vše pod tuto hranici vám stát odpustí.v

Jak budete letos podávat/zasílat daňové formuláře?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Kolektiv redaktorů serveru Měšec.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).