Hlavní navigace

Cyrrus: ranní komentář pro 7.3.2012

7. 3. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Co přinesly trhy a co se chystá na trzích v podání analytika Tomáše Menčíka a Ondřeje Moravanského.

Obchodování na amerických trzích bylo ovlivněno opět méně pozitivními informacemi ohledně swapu řeckého dluhu. Trhy se na začátku obchodování propadly o téměř 1% a následně pokračovaly v mírném klesajícím trendu, když S&P zakončil obchodování se ztrátou –1,54 %, Nasdaq –1,36 % a Dow Jones –1,57 %.

Asijské obchodování se neslo v podobném duchu, negativní náladu navíc umocnilo zklamání ohledně australského HDP. Za 4Q byl očekáván růst o 0,8%, ale skutečnost ukázala pouze na 0,4% zejména z důvodu nižší osobní spotřeby. Z Číny přišla zpráva o snahách tamní vlády podpořit růst, jehož odhad na letošní rok byl v tomto týdnu snížen o 0,5 % na 7,5 %. Podporou růstu by nově měla být snížená daň z luxusního zboží.

Evropské obchodování bude dnes zřejmě opět ovlivněno vývojem situace v Řecku. Včera se k dobrovolnému swapu dluhu přidaly další významné bankovní instituce, a to Societe Generale, Generali a UniCredit bank, nicméně dosažení 90% participace nutné proto, aby nebyly aktivované CDS, se jeví jako obtížné. Německý index DAX aktuálně obchodování 2 desetiny v kladných hodnotách.

Výsledky hospodaření dnes reportoval německý  sportovní výrobce Adidas. Výsledky za uplynulý rok, resp. 4Q, jasně překonaly odhady, tržby dosáhly 3,3 mld. eur, při odhadu 3,1 mld. eur, čistý zisk dosáhl 18 mil. eur, odhad 16,8 mil. eur. Zklamání však společnost přinesla na výhledech pro tento rok, společnost očekává zisk v rozmezí 740–770 mil. eur, což je hodnota pod většinou tržních odhadů. Výhled je proto pro trh zklamáním, také s ohledem na to, že letos proběhne evropský fotbalový šampionát, od kterého si trhy slibují posílení tržeb společnosti. Akcie společnosti Adidas krátce po otevření německého trhu klesají o 2,3 %, po několikaměsíčním růstu akcie firmy tak přichází na řadu realizace zisků.

dan_z_prijmu

Výsledky dnes také odreportoval německý obchodník s ocelí, firma Kloeckner. Tržby ve 4Q byly v souladu s očekáváním na úrovni 7,1 mld EUR, EBIT zklamal výší 111 mil EUR při očekávání 112,9 mil a čistý zisk také pod očekáváním, 10 mil EUR vs 11,2 mil EUR. Výhledy na letošní rok firma nesdělila. Na začátku obchodování titul roste o 2,5%.

Dnes očekáváme

Z významných makrodat dnes budou odreportovány průmyslové objednávky v Německu ve 12:00 a v USA zveřejní ve 14:15 měsíční ADP změnu zaměstnanosti. Z aukcí státních dluhopisů dnes budeme sledovat v 11:30 německé 5-leté dluhopisy v objemu 4 mld EUR a 6měsíční pokladniční poukázky ve stejném objemu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem společnosti Cyrrus.


Autor je analytikem společnosti Cyrrus.


Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).