Hlavní navigace

Cyrrus:ranní komentář

21. 3. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Přečtete si ranní komentář od Jiřího Šimary a Ondřeje Moravanského z Cyrrusu

Americké trhy včera negativně ovlivnily obavy o udržení předpokládaného růstu čínské ekonomiky. Současné predikce počítají s růstem čínského HDP o 7,5%, což se sice na evropské poměry může zdát jako vysoké číslo, nicméně pro Čínu to znamená nejpomalejší růst od roku 2004. Indexy nakonec ukončily obchodování v záporných hodnotách, konkrétně index S&P 500 –0,30%, DJIA –0,52% a Nasdaq –0,14%. Hlubším poklesům zabránilo včerejší zveřejnění makrodata z amerického nemovitostního trhu. Ty opět poukázaly na mírné zlepšení tohoto pro ekonomiku bytostně důležitého trhu. Dnes navíc očekáváme zveřejnění dalších makrodat z amerického nemovitostního trhu.

Ještě většími poklesy si prošly asijské trhy, na které více dopadly obavy o sílu druhé největší ekonomiky světa, tedy o tu čínskou. Nejvíce přitom utrpěly tituly z ocelárenského, těžebního a automobilového sektoru. Čína včera navíc podruhé za necelých šest týdnů zvedla ceny pohonných hmot, a to v nejvyšší míře za poslední dva roky. Vyšší ceny pohonných hmot tak mohou odradit spotřebitele od koupě automobilu. Na čínské poptávce po vozech jsou vysoce závislé všechny světové automobilky a jakékoliv oslabení čínského spotřebitele je tak vnímáno velmi silně.

Co do objemu produkce největší ocelář na světě, Arcelor­Mittal, včera vydal prohlášení, ve kterém oznamuje prodloužení uzavření své továrny v lucemburském Schifflange. V tomto areálu se vyráběly především výrobky s dlouhým profilem využívané ve stavebnictví. Poptávka z tohoto sektoru zatím nedoznala žádného zotavení po krizi z konce roku 2008 a neotevření této továrny tak jen potvrzuje, že se stavební sektor stále nachází ve výrazném útlumu. Jelikož je ArcelorMittal vysoce diverzifikovaným ocelářem neočekáváme, že by měla včerejší událost na dnešní obchodování jakýkoliv vliv (Jiří Šimara)

Společnost For­tuna včera oznámila, že na polském trhu rozšiřuje síť svých maloobchodních poboček o pobočky, které získala převzetí polské části Tipsportu, jejich celkový počet se tak dostává blízko hranici 500 poboček. Fortuna tak posílí svoji pozici na tomto trhu, kde je nyní sice hlavním tématem rozvoj online sázení, ale maloobchodní síť stále hraje důležitou roli, navíc slouží jako podpora online sázení. Celkově hodnotíme zprávu mírně pozitivně. (Ondřej Moravanský)

Dnes očekáváme:

Obdobně jako včera nás dnes čekají jen data z amerického nemovitostního trhu. Konkrétně se bude jednat o prodeje domů za únor. Žádná důležitá makrodata z eurozóny dnes neočekáváme.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem společnosti Cyrrus.


Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).