Hlavní navigace

Co nového v USA?

19. 12. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

V průběhu včerejšího dne americké akciové indexy postupně navyšovaly zisky (S&P 500 +1,15 %, Nasdaq +1,46 %) při nadprůměrných objemech.

V 14:30 SEČ vychází data z nemovitostního trhu za listopad, konkrétně započaté stavby domů a vydaná stavební povolení. U obou se očekává, že hodnoty dosáhnou nejvyšších úrovní od roku 2008. Očekává se, že logistická společnost FedEx zveřejní pokles kvartálních tržeb o desetinu a snížení zisku vlivem oslabující ekonomiky, která nutí korporátní klienty volit levnější a pomalejší alternativy přepravy.

Společnost již v září snížila výhled a snaží se s nepříznivými výnosy bojovat skrze snižování nákladů. Asijské akciové indexy rostly, pokračoval trend růstu japonských akcií, který souvisí s nedávným vítězstvím Liberálně demokratické strany, které usiluje o volnější měnovou politiku s cílem oslabit jen a podpořit tak tamní exportéry a tudíž i celou ekonomiku (Nikkei 225 +2,39 %, Hang Seng +0,61 %). V Japonsku nejvíce rostl technologický sektor a naopak nejvíce klesala síťová odvětví. Ratingová agentura S&P zvýšila rating Řecka ze „selektivního defaultu“ na B- se stabilním výhledem díky snahám eurozóny o udržení Řecka v měnové unii.

V 10h SEČ v SRN vychází prosincový index Ifo – očekává se meziměsíční zlepšení vlivem očekávaného zlepšení podindexu očekávání (podindex hodnotící současný stav by měl víceméně stagnovat). Evropské akciové indexy zahajují lehce v plusu. Dnes zasedá ČNB, změna sazeb se nečeká, bude se ale pravděpodobně jednat o případných devizových intervencích. Stejným směrem otevřel i index pražské burzy. Martin Krajhanzl (Analytik) 

 – ČEZ: možný společný podnik s Czech Coal kvůli elektrárně Počerady?

CEO ČEZu, Daniel Beneš, zmínil možnost vytvoření společného podniku s Czech Coalem kvůli elektrárně Počerady a dolu Vršany (ten vlastní Czech Coal). Odmítl ale odhalit další detaily. Zdůraznil, že preferovanou možností ČEZu je rozšíření stávajícího kontraktu na dodávky uhlí, a dodal, ČEZ nemá nejmenší důvod prodat elektrárnu Počerady (HN).

Vytvoření společného podniku s Czech Coal by samozřejmě dávalo smysl, nicméně radši bychom viděli smlouvu na dodávky uhlí za rozumnou cenu. Musíme upozornit na to, že ČEZ by byl schopný zásobit Počerady ze svých zdrojů alespoň z 60 %, což zlepšuje vyjednávací pozici ČEZu. Václav Kmínek, Petr Bártek (Analytici) +420 224 995 227

– ČEZ pozdržel hodnocení nabídek kvůli odvolání Arevy

ČEZ pozdržel hodnocení nabídek v tendru na rozšíření Temelínské elektrárny o dva reaktory do února kvůli odvolání Arevy (Reuters). Protože zpoždění by nemělo mít dopad na celkové časování tendru, považujeme zprávu jako neutrální. Vaclav Kmínek, Petr Bártek (Analytici) +420 224 995 227

– ČEZ: Vyčlenění elektrárny Dětmarovice schváleno

Akcionáři ČEZu na mimořádné valné hromadě schválili vyčlenění elektrárny Dětmarovice do samostatné společnosti za účelem potenciálního prodeje (HN).

dan_z_prijmu

– PM ČR: EU navrhuje zvětšit zdravotní varování na balení cigaret

EU se chystá navrhnout větší varování na zdravotní důsledky kouření cigaret na jejich baleních. Navíc chce úplně zakázat příchutě jako například mentol. Zdravotní varování by nově mělo zakrývat alespoň 75 % plochy balení s tím, že jednotlivé země EU by mohly jít i za tento podíl (Reuters).

Navržená opatření by pravděpodobně dále snížila již tak klesající prodeje cigaret na evropských trzích (včetně ČR a SR, tzn. klíčových trhů PM ČR). Počítáme s dlouhodobým ročním poklesem celkové spotřeby o 1 až 1,5 % a asi 0,2% průměrnou roční erozi tržního podílu společnosti na klíčových trzích

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracuje jako analytik v České spořitelně

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).