Hlavní navigace

Co nového v ČEZu?

4. 11. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Slovenský ministr hospodářství Pavol Pavlis uvedl, že dokončení jaderné elektrárny Mochovce se prodraží o dalších asi 800 mil. EUR.

Hlavní události

Dostavba elektrárny Mochovce si vyžádá dodatečných 800 mil. EUR navíc.

Valná hromada NWR schválila nové představenstvo.

Evropské akcie by dnes měly otevřít smíšeně.

Dnes bude ve Spojených státech zveřejněna bilance zahraničního obchodu. Z Evropy se dnes ničeho zajímavého nedočkáme.

Hospodářské výsledky reportuje celá řada amerických firem. Mezi nimi je například Motorola, Estee Lauder nebo TripAdvisor. Na evropském kontinentu výsledky hospodaření prezentuje Continental, BMW či Banco Santander

Analytici Société Générale včera zvýšili doporučení na koupit pro akcie ruského těžaře Eurasia Drilling a naopak snížili na prodat pro švýcarskou banku Credit Suisse.

Obchodování na zámořských trzích

Americký index S&P 500 včera prakticky žádných změn nedoznal a drží se tak poblíž svého historického maxima. Nejhůře se včera vyvíjel energetický sektor (-1,7 %), v rámci kterého ropné firmy reagovaly na pokles cen ropy. Texaské černé zlato kleslo na svoje více než dvouleté minimum poté, co Saudská Arábie snížila ceny pro americké zákazníky v reakci na rostoucí produkci této komodity v Severní Americe. Včera ztráceli i těžaři ostatních komodit. Naopak se dařilo především síťovým odvětvím a informačním technologiím. Index Nasdaq byl vůbec jeden z mála globálních indexů, které si včera polepšily (+0,2 %).

Po včerejším svátku v Japonsku pokračuje rallye na tamější burze. Index Nikkei 225 díky slábnoucímu jenu vzrostl poprvé od roku 2007 nad hranici 17.000 bodů. Dnes tak přidává zhruba 2,8 %. Na ostatních burzách zůstává však vývoj spíše nejednoznačný. Mnoho indexů se pohybuje v blízkosti své předchozí zavírací úrovně. Výjimkou jsou snad jihokorejské akcie, které ztrácejí bezmála jedno procento.

ČEZ

Slovenský ministr hospodářství Pavol Pavlis uvedl, že dokončení jaderné elektrárny Mochovce se prodraží o dalších asi 800 mil. EUR. Již v minulosti byl rozpočet stavby třetího a čtvrtého bloku zvýšen o jednu miliardu na současných 3,8 mld. EUR. Právě Mochovce jsou trnem v patě Slovenských elektráren, jejichž 66% podíl prodává italský Enel, o který projevil zájem ČEZ. Ten však nedávno uvedl, že akvizici stále vyhodnocuje a zvažuje právě s ohledem na dostavbu elektrárny na jihu Slovenska.

skoleni_15_5

NWR

Valná hromada společnosti dle očekávání schválila nové představenstvo. Snížil se počet jeho členů z původních 13 na 9 a jeho složení bere v potaz změnu vlastnické struktury NWR po nedávném dokončení restrukturalizace firmy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).