Hlavní navigace

Co nás investory čeká?

6. 5. 2013
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Datový kalendář bude tento týden velmi chudý. V podstatě jediné zajímavé údaje budou o vývoji německého průmyslu (objednávky a produkce).

Makro data: Datový kalendář bude tento týden velmi chudý. V podstatě jediné zajímavé údaje budou o vývoji německého průmyslu (objednávky a produkce). Očekávání jsou pesimistická, pokud se potvrdí dále to zhorší jak vyhlídky Německa tak Evropy. Jako obvykle promluví několik činitelů Fedu, v pátek jeho prezident Bernanke. V pátek také začíná zasedání G-7, které budou jako vždy trhy pečlivě sledovat.

FX a FI: Kombinace snížení sazeb ECB a silných údajů z amerického trhu práce pomohla dolaru, ten se vydal směrem k 1,30 a měl by tuto úroveň tento týden otestovat a prolomit. Výnosy amerických státních dluhopisů reagovaly zřetelným růstem, vzhledem ke stavu na dluhopisových trzích však nepředpokládáme, že by tento růst byl počátkem trendu. Data z amerického trhu práce by měla na začátku týden podpořit riziková aktiva.

CEE region

Makro data: Tento týden vyjde v ČR prakticky všechno, co může. Průmysl a maloobchod by měly potvrdit, že se ekonomika začíná pomalu vzpamatovávat. Nezaměstnanost klesne díky sezónnímu efektu a inflace by se měla držet na stávající úrovni. V Polsku zasedá centrální banka. Změna sazeb se nečeká, bankovní rada by měla zůstat v režimu pozorování, co série cutů udělá s ekonomikou. Data jsou sice stále slabší, ale už poslední rozhodnutí o snížení sazeb bylo velmi těsné, rada zůstává rozdělená a pro další cut většinu najde jen těžko.

FX a FI: Koruna o něco posílila a pohybuje se okolo 25,60. Stále je tedy slabší, než kde by podle fundamentů měla být. Pro to, aby se v nejbližších dnech vydala ať jedním nebo druhým směrem, ale nevidíme zásadní důvod. ČNB je spokojená s tím, kde je, hrozba intervencí je tedy nižší a na druhou stranu, právě možnost zásahu ČNB jí bude bránit v rychlejším posilování. Výnosy českých státních dluhopisů jsou na rekordních minimech (10Y se blíží k 1,5%). Hlavním důvodem jsou německé výnosy, které jsou také na rekordním dně, navíc se i lehce utáhl spread (35 bodů). Obrat určitě nebude nijak rychlý, v nejbližších týdnech by ale mohla přijít mírná korekce. datumdenhodinastátUdálostCS

Co se stalo?

CZ+Region

(CZ) ČNB se zachovala podle předpokladů. Základní sazba zůstává na 0,05%. Přišel sice i komentář, že je ČNB stále připravena sáhnout k intervencím, pokud si situace bude žádat další uvolnění měnové politiky, ale zároveň viceguvernér Tomšík řekl, že slabá koruna zatím kompenzuje rizika, která pro růst cen představuje slabá ekonomika. Zároveň byla zveřejněna nová prognóza. Růst HDP pro letošní rok v ní byl o něco snížen z –0,3% na –0,5%. Inflace by se měla držet mírně po 2% cílem. ČNB ve své prognóze také oslabila korunu, nově jí pro letošní rok vidí v průměru na 25,60 (původně 25,30).

(CZ) České PMI se lehce zvedlo, ale zůstává těsně v pásmu kontrakce (49,5). Pokračuje tak trend mírného zlepšování, ale se zhoršeným výhledem Německa hrozí, že se toto zlepšování nepromítne do tvrdých čísel. Což ostatně naznačují slábnoucí zahraniční objednávky.

(PL) To v Polsku už se trend zlomil, po několika měsících mírného ale vytrvalého růstu už v březnu klesnul na 48,0 a v dubnu se pokles ještě prohloubil na 46,9.

(PL) Polská vláda představila nový jízdní řád pro vládní deficit. Po té, co loňský rok přestřelila (-3,9 % místo plánovaných –3,5 %). Nově by měl být deficit 3,3 % v roce 2014 a maastrichtská kritéria by mělo Polsko splnit v roce 2015.

Svět

(IT) Itálie těží z toho, že se podařilo sestavit vládu. V pondělní aukci šly 10Y bondy na odbyt. Prodalo se jich za 3 mld. eur při výnosu 3,94 %, což je nejnižší hodnota od října 2010. Ještě před měsícem to bylo 4,66 %. Investoři tak ani nečekali na to, jestli nová vláda projde odpoledne hlasováním o důvěře. A tím nakonec hravě prošla. Kromě reprezentantů středo-levé Demokratické strany, jejímž členem je i nový čerstvý premiér Enrico Letta, se za vládu postavili i poslanci za Berlusconiho středo-pravou PDL a poslední premiér Monti se svojí stranou. Hlavním cílem nového premiéra by podle jeho slov měly být změna trendu v celé EU: odklon od prostých úspor směrem k prorůstovým opatřením. V tom si bude rozumět s prakticky všemi státy periférie, ale také s francouzským prezidentem Hollandem.

(EMU) ECB v souladu s očekáváním většinu trhu snížila svou základní sazbu o 0,25 p.b. na 0,50%. Depozitní sazba zůstala na nule a zápůjční facilita se nově bude úročit 1% místo 1,5%. ECB tak učinila na vzdory tvrzení Draghiho, že se sazby měnit nebudou, pokud se situace dramaticky nezhorší. Není se ale zas až tak moc co divit. Inflace se propadla pod cíl, a to i v klíčovém Německu (poklesla z 1,4 % v březnu na 1,2 %). Protiinflační tlaky navíc dále rostou. EMU zůstává v recesi a slabost postupně zasahuje i ekonomiky jádra EMU (lepší obrázek nepřinášejí ani předstihové indikátory). M. Draghi navíc připustil, že sazby by mohly klesat i dále a depozitní facilita by se mohla úročit zápornou sazbou. V pátek ale někteří členové začali reálnost takového kroku zlehčovat. ECB také otevřela diskuzi s dalšími institucemi, která by měla podpořit úvěrování segmentu SME. Konkrétně se zvažují možnosti oživení trhu s cennými papíry krytými právě těmito úvěry. Asi to nebude ECB, kdo je bude kupovat. Do hry by ale mohla vstoupit Evropská investiční banka nebo Evropská komise. Euro nejprve reagovalo lehkým oslabením na 1,32, pak se ale urvalo na druhou stranu a posílilo na 1,305.

(EMU) Nezaměstnanost v Eurozóně podle očekávání vystoupala na nový rekord. Ten má teď hodnotu 12,1%. Inflace v EMU nečekaně prudce zvolnila na 1,2 % (v březnu to bylo ještě 1,7 %). Čekala se je kosmetická změna na 1,6 %. Temp růstu cen se tak dostalo na nejnižší hodnotu za poslední tři roky. Podstatná část prudkého poklesu jde na konto komodit, především ropy.

(GER) Ani německé maloobchodní tržby nepřinesly mnoho radosti, druhý měsíc v řadě v m/m srovnání klesly. Tady je ale hlavním důvodem prodloužená zima, která odložila část jarních nákupů.

(SPA) Španělská ekonomika potvrdila slabost, v recesi je už sedmý kvartál v řadě. V 1Q13 to byl pokles o 0,5% q/q.

(CYP) Kyperský parlament po dlouhých hodinách debat těsnou většinou dvou hlasů schválil podmínky 10 mld. bailoutu. Pro tuto chvíli je tedy vyhráno, v opačném případě by se turbulence na evropských trzích zase rozjeli naplno.

(USA) Spotřebitelská důvěra se nečekaně zvedla z 61,9 na 68,1. Měsíc před tím ale byla 68, takže šlo o jednorázový výkyv, zapříčiněný výhradně sub-indexem očekávání (hodnocení aktuální situace se příliš nezměnilo).

(USA) To chicagský PMI výrazně zklamal a propadl se do pásma kontrakce, poprvé od roku 2009. Trochu uklidňující je, že důležitější index ISM se sice také o něco propadl, zůstal ale ještě v pásmu expanze, na 50,7.

(USA) Počet pracovních míst měřených agenturou ADP v dubnu vzrostl jen o 119 tis. (čekalo se 150) a navíc byl o skoro 30 tis. směrem dolu revidován výsledek března.

(USA) Potěšily žádosti o podporu v nezaměstnanosti. Nečekaně se za minulý týden propadly na 324 tis. a dostaly se tak na nejnižší hodnotu od roku 2008. Očekávání (350) a předchozí týden (342) byly o poznání vyšší.

(Čína) PMI ve službách klesl z 55,6 na 54,5. Zatím žádná tragédie, ukazuje se ale, že slábnoucí výrobní sektor (jehož PMI se v dubnu propadl na 50,6) se začíná pomalu promítat do zbytku ekonomiky.

(USA) Údaje z amerického trhu práce překvapily výrazně pozitivně. Poněkud silnější než se čekalo byl růst počtu pracovních míst v dubnu (165 000 – proti očekávaným 150 000), ale především byly výrazně nahoru revidovány údaje ze předchozí dva měsíce (z 268 000 na 332 000 v únoru a z 88 000 na 138 000 v březnu). Průměr 211 000 vytvořených pracovních míst je dostatečný na to aby vedl k poklesu míry nezaměstnanosti, ta skutečně klesla na 7,5%. Roste především počet pracovních míst ve službách, což je v souladu s významným pozitivním příspěvkem tohoto sektoru do HDP. Údaj je jednoznačně pozitivní, zvyšuje šance na udržení solidního růstu americké ekonomiky z první čtvrtletí a měl by zmírnit obavy z výrazného zpomalení ekonomiky.

skoleni_15_4

(USA) Index nákupních manažerů ISM výrobní poněkud zklamal (klesl z 54,4 na 53,1, čekal se mírnější pokles na 54,0), ale udržel se bezpečně v expanzním teritoriu. Klesla aktivita, ale udržely se nové objednávky. Mírně také klesl subindex zaměstnanosti, udržel se však nad 50 (počet pracovníků by měl růst). Celkově jde o potvrzení mírného zpomalení, bez významnějších implikací pro trhy nebo měnovou politiku.

(USA) Tovární zakázky zklamaly podobně jako už předtím objednávky zboží dlouhodobé spotřeby. Slabost se koncentrovala do volatilní dopravní a vojenské techniky. Slabost však byla široce rozložená a potvrzuje ochlazení ekonomiky indikované také dalšími údaji.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).