Hlavní navigace

Co jsou americké depozitní certifikáty?

8. 1. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Možná neznámý investiční nástroj pomáhá zahraničním společnostem získat expozici na akciových burzách v USA, a tím se i zviditelnit. Dozvíte se, zda se vyplatí mít jej v portfoliu.

Globalizace je pojem, který odstraňuje překážky pro obchodování a má tendenci u velkých korporací s přesahem do zahraničí integrovat své zvyky a hodnoty. Globalizace sama o sobě činí snadnější například cestovat, komunikovat nebo investovat v jiných zemích. Investovat peníze v naší domovské zemi na akciovém trhu je poměrně jednoduché. Zavoláme makléřovi nebo se přihlásíme do našeho online účtu a umístíme pokyn k nákupu či prodeji.

Investování do společností, které jsou umístěné na zahraničních akciových burzách, však může být o něco obtížnější. Chtěli byste vědět, kde začít? Může váš makléř poskytovat služby i v jiných zemích? Představme si například poplatky a devizové náklady při investici v Rusku či Číně.

Nicméně, v současné době existuje jednoduchý způsob, jak tento problém vyřešit, a tím jsou americké depozitní certifikáty (ADR = American Depositary Receipts; spadají do skupiny označované jako globální depozitní certifikáty). Tisíce společností nabízí tuto možnost pro investory, kteří mají zájem o koupi akcií vybrané společnosti. Vysvětlíme si, jak tento investiční nástroj funguje a zda by mohl být dobrou volbou i pro naše investiční portfolio bez ohledu na skutečnost, že nejsme investory z USA nebo Kanady.

Seznamte se: ADR

Americké depozitní certifikáty (ADR) byly představeny na finančních trzích v roce 1927 a jedná se svou podstatou o akcie, které se obchodují ve Spojených státech amerických, ale reprezentují určitý počet akcií společnosti ze zahraničí. ADR se nakupují a prodávají na amerických trzích stejně jako běžné akcie a jsou emitovány/sponzorovány v USA bankami nebo makléřskými společnostmi.

ADR byly zavedeny pro investory jako důsledek komplikací, které se váží na nákupy akcií v zahraničí ve spojení s rozdílnými cenami a měnami. Z tohoto důvodu americké banky jednoduše nakoupí velký objem akcií od vybrané společnosti, spojí je do skupin a znovu emitují například na New York Stock Exchange (NYSE) nebo na NASDAQ.

Na oplátku musí zahraniční společnost poskytnout detailní finanční informace dané bance. Banka stanoví poměr ADR vůči akciím zahraniční společnosti (kolik za kolik). Toto se děje proto, že banky chtějí nacenit ADR dostatečně vysoko, aby ukázaly jejich značnou hodnotu, ale stále dostatečně nízko, aby byla přístupná i pro individuální investory. Většina investorů se snaží vyhnout investování do spekulativních levných akcií (penny stocks) a mnozí by se zdráhali investovat do společnosti, která se obchoduje za 50 rublů, což při přepočtu znamená necelý jeden americký dolar. V důsledku toho se většina ADR obchoduje v rozmezí mezi 10 až 100 USD za akcii. Pokud by se v domovské zemi obchodovaly akcie společnosti na velmi nízkých úrovních, pak by ADR představoval několik skutečných akcií. Každý majitel ADR má právo je přeměnit na skutečné akcie, protože samotná držba ADR negarantuje hlasovací práva na valné hromadě. Garantuje však například právo na dividendu či upsání nových akcií.

Tři druhy ADR emisí

Úroveň 1

Jedná se o nejzákladnější druh ADR, kdy zahraniční společnosti buď nemají nárok, nebo nechtějí mít své ADR kotované na burze. Úroveň 1 tak spadá do mimoburzovního obchodování (tzv. OTC = Over-The-Counter trh). Jedná se o snadný a levný způsob, jak odhadnout zájem o akcie v Severní Americe. Tato úroveň má také nejvolnější požadavky ze strany americké Komise pro cenné papíry (SEC).

Úroveň 2

Tento druh ADR je již umístěn na burzách, a má tak o něco více požadavků ze strany SEC. Zároveň je na této úrovni již viditelnější objem obchodování.

Úroveň 3

Nejprestižnější ze všech tří úrovní, protože emitent již provádí veřejnou nabídku ADR na americké burze. ADR na úrovni 3 jsou zároveň schopné zvyšovat kapitál a získat dané společnosti významné zviditelnění na amerických finančních trzích.

V čem jsou certifikáty výhodné?

Výhody ADR jsou dvojího druhu. Pro jednotlivce se jedná o snadný a cenově efektivní způsob, jak nakoupit akcie zahraniční společnosti. Ušetří peníze díky například snížení administrativních nákladů. Zahraniční společnosti na druhé straně získají větší expozici v USA, což jim může umožnit proniknout na bohaté severoamerické akciové trhy.

Stanovení ceny ADR

Nyní se do této problematiky ponoříme trochu hlouběji a podíváme se na to, jak se stanovuje cena ADR. Pro lepší představu, jak tento proces funguje, si ukážeme smyšlený příklad.

Předpokládejme, že nedávný boom v popularitě míchaných nápojů zvýšil vyhlídky pro odvětví produkující vodku. Ruská společnost XY by chtěla své akcie dostat na NYSE, aby získala expozici na americký trh a napojila se tak na rostoucí poptávku po vodce (upozornění: jedná se skutečně pouze o smyšlený příklad bez ohledu na to, jaké panují vztahy mezi USA a Ruskem v poslední době). Tato společnost se již zároveň obchoduje na ruské akciové burze za 130 ruských rublů, což jsou přibližně 2 USD. Řekněme, že americká banka nakoupí od této společnosti 30 milionů akcií a emituje je v USA v poměru 10:1. Toto znamená, že jeden ADR, který si koupíme, má hodnotu 10 akcií na ruské burze. Rychlým výpočtem následně zjistíme, že nový ADR by měl mít emisní hodnotu kolem 20 USD za jeden kus.

Jakmile je stanovena cena ADR a emise je prodána na trhu, mění se cena vlivem nabídky a poptávky stejně, jako u běžné akcie. Nicméně pokud se cena ADR pohybuje příliš daleko od ceny v Rusku, vezmeme-li v potaz kurz měnového páru a poměr ADR, může zde vzniknout arbitrážní příležitost. ADR mají tendenci následovat obecný trend ceny v domovské zemi akcie, ale není tomu vždy přesně na 100 %.

Rizika

Existuje několik faktorů, které určují hodnotu ADR nad rámec výkonnosti společnosti. K analýza těchto zahraničních společností patří další pečlivé zkoumání, ne jen pouhý pohled na fundamenty. Zde jsou některá rizika, která by měli investoři zvážit:

Politické riziko. Zeptejme se sami sebe, zda vláda domovské země akcie napojené na ADR je stabilní a v dané zemi nehrozí po této stránce žádné problémy.

Riziko změny kurzu. Je měna domovské země akcie stabilní? Pamatujme, že ADR sledují akcie v domovské zemi. Pokud je měna země revalvována nebo naopak devalvována, dotkne se to i našich ADR.

skoleni_15_4

Riziko inflace. Jedná se svým způsobem o rozšíření kurzového rizika. Inflace je sazba, která říká, na jaké úrovni se ceny zboží a služby zvyšují a v důsledku toho jak následně klesá kupní síla. Inflace může být velkou ranou pro podnikání, protože každý den se měna země s vysokou inflací stává méně a méně hodnotná.

Inspirace pro překlad originálního článku nalezena na Investopedii.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se zajímá o témata spojená s kapitálovými trhy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).