Hlavní navigace

ČNB vrací úder

26. 3. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

ČNB potvrdila platnost třech podmínek, které si vytyčila pro možný posun kurzového závazku k slabším hodnotám, tedy vývoj v eurozóně, vývoj kurzu koruny a vývoj domácích inflačních tlaků (především mezd). Pravděpodobnost posunutí flooru se zvyšuje.

Česká národní banka na svém měnověpolickém zasedání ponechala úrokové sazby na stávající úrovni. 2W repo sazba zůstala na 0,05%, diskontní sazba na 0,05% a lombardní sazba na 0,25%. BR se také rozhodla i nadále používat kurz jako nástroj měnové politiky a potvrdila kurzový závazek na hladině 27 Kč/EUR.

Na dnešním jednání nepředstavila ČNB novou plnohodnotnou prognózu, ale pouze šlo o doplnění té minulé (z přelomu ledna a února) o aktuální data.

Protiinflační hodnocení ekonomiky Guvernér Singer shrnul rizika aktuální prognózy jako protiinflační. HDP za rok 2014 a mzdový růst byly oproti prognóze ČNB nižší, opačným směrem působí mírně vyšší inflace a nižší nezaměstnanost.

dan_z_prijmu

ČNB potvrdila platnost třech podmínek, které si vytyčila pro možný posun kurzového závazku směrem k slabším hodnotám, tedy vývoj v eurozóně, aktuální vývoj kurzu koruny a vývoj domácích inflačních tlaků (především mezd). Díky silnějšího kurzu a vývoji mezd vidí bankovní rada aktuální vývoj jako protiinflační u dvou z těchto kritérií. To podle jejich názoru zvyšuje pravděpodobnost posunutí flooru: „Vzhledem k již zmíněné protiinflační bilanci rizik prognózy se přitom pravděpodobnost tohoto kroku oproti minulému zasedání bankovní rady zvýšila.“

Naše hodnocení Podle nás se ČNB přiblížila našemu pohledu, že pravděpodobnost posunutí flooru není zanedbatelná. ČNB je dle nás ve wait-and-see modu, kdy bude v následujících měsících (čtvrtletích) opatrně sledovat vývoj inflačních tlaků v domácí ekonomice. Zdůraznění vyšší pravděpodobnosti k posunutí flooru vidíme jako verbální intervenci proti koruně, která se po výpadech prezidenta Zemana proti používání kurzu jako nástroje měnové politiky, dostala blízko hladině, kterou je ČNB připravená bránit. To je konzistentní s tím, že si ČNB vytyčila aktuální vývoj kurzu jako jednu z podmínek, kterou bude sledovat. Proto ponecháváme pravděpodobnosti ze včerejší prognózy stejné, tedy 25% pro oslabení koruny trhem (pokud by se zhoršila výkonnost v eurozóně) a necelých 10% pro posunutí flooru za strany ČNB. Náš základní scénář počítá pro letošek s vývojem nominálního kurzu kolem hladiny 27,5. Celkově se ekonomická výkonnost české ekonomiky postupně zlepšuje, byť méně než čekala ČNB.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).