Hlavní navigace

CME se nedaří

3. 12. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Agentura S&P v pátek oznámila snížení ratingu CME

Hlavní události

Agentura S&P v pátek oznámila snížení ratingu CME

Podle našich výpočtů výrazně klesne váha akcií VIG v příští aktualizaci báze indexu PX. Evropské akcie by měly otevřít mírným růstem

Z makroekonomických ukazatelů dnes budou z eurozóny zajímavé PMI indexy průmyslové aktivity a aktivity ze sektoru služeb, v USA pak bude zveřejněn ISM index průmyslové aktivity

Analytici Société Générale v pátek snížili své doporučení pro akcie řecké energetické společnosti Motor Oil

Obchodování na zámořských trzích

Americké indexy na závěr minulého týdne podobně jako západoevropské burzy stagnovaly. Nedařilo se finančním nebo technologickým titulům, rostly naopak elektrárenské a potravinářské firmy.

Asijské trhy v nočním obchodování také kolísaly mezi zisky a ztrátami. Dobré zprávy přišly z Číny, když potěšily údaje z tamního průmyslu. Optimismus investorů ale brzdilo pokračování debaty v USA o tom, jak zabránit automatickým škrtům v rozpočtu pro příští rok.

CME

Agentura S&P v pátek oznámila snížení ratingu CME z B- na CCC+ a snížení výhledu pro tento rating z stabilního na negativní.

Tato změna je zřejmě reakcí na poslední výsledky CME ze 31.řijna, kdy firma zároveň snížila svůj výhled na celý rok 2012. Tato informace by již sice měla být v ceně akcií zahrnuta (od té doby propadly téměř o 30 %), na oznámení o snížení ratingu ovšem akcie CME reagovaly negativně. Konkrétní dopad úrokové náklady CME nicméně dle našeho názoru snížení ratingu zřejmě mít nebude, protože firma nyní má nejbližší splatné dluhopisy až v listopadu 2015, takže v nejbližší době zřejmě nebude svůj dluh refinancovat.

skoleni_15_4

Vienna Insurance Group

Podle našich výpočtů VIG nesplnil požadavky počtu zobchodovaných cenných papírů na pražské burze; za období posledních 6 kalendářních měsíců se na BCPP zobchodovalo méně než 10 % akcií VIG než na vídeňské burze. V nové bázi indexu PX (zřejmě od 27. prosince) by tak měla váha VIG výrazně klesnout, odhadujeme zhruba na 7 % ze současných 11,2 %. Díky této změně se naopak zvednou váhy některých větších emisí, např. KB nebo Telefonica ČR.

Zpráva je pro akcie VIG mírně negativní, protože fondy kopírující tržní index by mohly akcie firmy prodávat. V minulosti ovšem ani výrazné změny váhy VIG v indexu PX nezpůsobily větší výkyvy ceny akcií.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).