Hlavní navigace

Čínský drak na hliněných nohou

24. 7. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Čínský drak je zpátky v sedle. HDP za druhý kvartál podle čísel z uplynulého týdne zrychlilo na 7,5 %

Čínský drak je zpátky v sedle. HDP za druhý kvartál podle čísel z uplynulého týdne zrychlilo na 7,5 % y/y a včera zveřejněná podnikatelská nálada v červenci stoupla na nejvyšší úrovně za posledních 18 měsíců. Pravděpodobně začíná zabírat mini-stimulační balík z počátku roku. Evropa. Evropa, pro kterou je Čína jedním ze stavebních kemnů křehkého oživení,  si tak může oddychnout. Otázka je na jak dlouho? Hlubší pohled pod pokličku ukazuje, že růst v druhé největší světové ekonomice stojí na hliněných nohou.

dan_z_prijmu

Hlavním problémem je vysoká závislost na investicích a na dluhu. Význam investic narostl v Číně do obludných rozměrů po roce 2008, při snaze zabránit propadu ekonomiky po pádu americké investiční banky Lehman Brothers. Investice do nového bydlení a infrastruktury dnes proto tvoří zhruba polovinu HDP – prakticky nejvíce na světě. Přeinvestovanost je patrná na řadě míst – vznikají celá města bez obyvatel (jako například Chenggong), prázdné nákupní čtvrti i sportovní stadiony. Problém by nebyl tak zlý, kdyby s investicemi nerostl dluh. Od roku 2009 ale rostly čínské úvěry v průměru více jak 20ti procentním tempem, zatímco nominální hrubý domácí produkt tempem zhruba polovičním. 

Výsledkem je výrazný nárůst vnitřního zadlužení. Podíl úvěrů na HDP vzrostl z necelých 140 % HDP v roce 2008 na přibližně 230 % HDP na konci roku 2013. Podle nových odhadů Standard Chartered z tohoto týdne vzrostlo zadlužení za prvních šest měsíců letošního roku o dalších 20 procentních bodů na 250 % HDP. Taková míra vnitřního zadlužení (a jeho růstu) nemá mezi rozvíjejícími se ekonomikami obdoby. Čínské autority se děsí momentu, kdy výrazněji zpomalí rychlé tempo investic a řada v minulosti financovaných projektů se ukáže být jako ztrátová. Proto na slábnoucí hospodářství v tomto roce  zareagovaly přijetím nového stimulačního balíku – ten se ale zaměřuje jak jinak než na investice do bydlení a infrastruktury. Problém přeinvestovanosti a prázdných čtvrtí se tak ještě přifukuje…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).