Hlavní navigace

Číně se nevede dobře a dolar oslabuje

21. 8. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Včerejší obchodní seance se nesla v v duchu mírného oslabování dolaru. Ranní asijská seance ovšem tento trend podtrhla.

Zprávy a události

Počet nově registrovaných nezaměstnaných ve Spojených státech v minulém týdnu dosáhl 277 tis. (trh 270 tis., SG 290 tis.). Počet pokračujících nezaměstnaných pobírající dávky ovšem byl menší než očekávání trhu (2,254 mil. vs. 2,265 mil., SG 2,285 mil.). Počet prodaných domů meziměsíčně vzrostl o 0,2 % (trh –1,1 %, SG 0 %). Výhled obchodníků podle FEDu z Philadelphie také překonal odhady trhu i SG a dosáhl 8,3 bodu (trh 7 bodu, SG 4,5 bodu). Na druhou stranu u Leading Index zklamal očekávání trhu i SG, když poklesl o 0,2 % (trh +0,2 %, SG 0 %).

Ceny německých průmyslových výrobců dostály očekávání trhu a meziměsíčně stagnovaly, což znamená meziroční pokles o 1,3 %.

Číně se nevede dobře a dolar oslabuje

Včerejší obchodní seance se nesla v v duchu mírného oslabování dolaru. Ranní asijská seance ovšem tento trend podtrhla. V Číně byl totiž zveřejněn index PMI ze zpracovatelského průmyslu, který opět zklamal a poklesl na nejnižší hodnotu od druhého čtvrtletí 2009. Poslední vývoj v Číně totiž do rozhodování FEDu o zvýšení sazeb na jednání v září vnáší zvýšenou nejistotu ohledně vývoje v zahraničí. V situaci, kdy si někteří členové FOMC nejsou jisti ani vývojem inflace to může znamenat, že někteří účastníci trhu v to přestávají věřit a svá dolarové aktiva vyprodávají. SG ekonomové jsou ovšem stále přesvědčeni, že ke zvýšení sazeb na zářijovém jednání dojde.

Řecko včera splatilo část svého dluhu vůči ECB. Umožnila mu první tranše pomoci z třetího záchranného balíku, který již byl schválen v zemích, kde je schvalování nutné na národní úrovni. Včera se také zhmotnilo riziko, které v kuloárech obcházelo již delší dobu, že řecký premiér Tsipras podá demisi. Všeobecně se očekává, že volby budou vypsány na 20. září. Ovšem podle řecké ústavy teď musejí na vytvoření vlády dostat šanci opoziční strany, které když neuspějí, tak prezident vypíše parlamentní volby v termínu 30 dní. Tsipras, vědom si svém momentální popularity, se bude ucházet o znovuzvolení, které použije k vytlačení své vnitrostranické opozice, která nehlasovala pro záchranný balík. Nicméně řešení těchto politických problémů bude znamenat zpomalení zavádění přijatých opatření v rámci třetího záchranného balíku až do doby po volbách.

Další pokles sazeb v Polsku nepřipadá v úvahu

Koruna se včera obchodovala těsně nad hranicí 27,02 CZK/EUR. Kurz koruny se tak nevymykal situaci z posledních dní. Při dnešním prázdném ekonomickém kalendáři a žádném zásadním komentáři tak obchodování s korunou nemělo žádné impulsy.

Regionální měny během včerejšího dne oslabily. Trh s maďarským forintem měl včera zavřeno, ale i tak na zámořských trzích oslabil o 0,5 %.

Polský zlotý ztratil během včerejšího dne až 0,9 %, kdy se z počátku dne obchodování ještě neslo v duchu včerejších špatných dat o maloobchodu a průmyslové produkci. To některé účastníky trhu vedlo k úvahám, jestli by centrální banka nepřistoupila k dalšímu uvolnění své měnové politiky. Tyto úvahy ovšem vzaly za své, když byl odpoledne zveřejněn zápis z posledního jednání centrální banky, a zlotý tak kus svých ztrát umazal. V zápise totiž není jediná zmínka o možném poklesu sazeb. Naopak někteří členové výboru pro měnovou politiku se vyjádřili k možnosti růstu sazeb v příštích čtvrtletích v důsledku růstu mezd, které podle nich způsobují nerovnováhy v polském hospodářství.

skoleni_15_4

Dnes data z regionálních ekonomik nebudou zveřejněna žádná a obchodování se středoevropskými měnami by se tak mělo nést v prázdninovém duchu.

Česká swapová výnosová křivka včera snížila svůj sklon, když na krátkém konci poklesla o bod a na dlouhém skoro o 6 bodů. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).