Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Desetník: Chcete si koupit byt za erární peníze? Staňte se politikem od anonym - Co se týče bezplatných výpisů z účtů, tak...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 7. 2009 9:09

    anonymní
    Co se týče bezplatných výpisů z účtů, tak ty už tady byly. Klient platil "jen" poštovné. Takže banky budou moci asi v této praxi pokračovat, jen bude-li poštovné např. 10 CZK, nebudou moci účtovat 20 CZK. Jako absurdní mi připadá platit si za výpis, který si udělá sám klient z elektronického bankovnictví.

    Domnívám se, že by všichni zaměstanci měli být postaveni na stejnou roveň. Tzn., že náklady či příspěvky za oblečení, stravování či bydlení by měly být hrazeny všem, tedy nejen papalášům. V tomto směru se asi málo ví o 10ti tisícovém příspěvku na bydlení pro vojáky (pokladní v SM nepotřebuje nikde bydlet?) nebo marodění uniformovaných státních zaměstnanců za plný plat (úřednice na sociálce může marodit, ale 3 první dny zdarma, poté za zredukovanou almužnu, takže "v čistém" to dělá propad několik tisíc za měsíc).
    Co se týče "vyúčtovatelných" nákladů, asi všichni podnikatelé vědí, jak na daňovou optimalizaci, čili dávat do nákladů i to, co s podnikáním nesouvisí. Zrovna tak postupují poslanci či senátoři. Sehnat papír od někoho na něco není žádný problém.

    Budu-li brát náhrady např. 15 tisíc měsíčně, mile rád z nich budu hradit např. hypotéku, na kterou z běžných příjmů bohužel nemám.
  • 7. 7. 2009 17:04

    Ferda (neregistrovaný)
    příspěvek na bydlení pro vojáky je z toho důvodu, že ho armáda může (a dělá to) poslat kdykoliv na druhý konec republiky, a když k tomu dostává plat 14 tis. který za měsíc projezdí při cestách domů a zpět, není to taky žádná sláva.

    co se týče marodění příslušníků, ti dostávájí 100% pouze v případě, kdy ulehnou kvůli něčemu, k čemu došlo ve výkonu služby.
  • 8. 7. 2009 8:00

    anonymní
    Máme v bydlišti voj. útvar, a v místě, kde pracuji, taktéž. Že by se s vojáky nějak šoupalo z místa na místo, nemůže být ani řeči. Ano, vojenské zahraniční mise, tam se s vojáky hýbe, ty jsou předem plánovány a velice dobře placeny, vojáci se o ně doslova perou (aspoň u nás). Vedle platu a příspěvku na ubytování jim náleží odměny za nasazení v cizině, vojáci dost nadávají, protože to brali v dolarech a po přepočtu na CZK dost tratili.
    To bývávalo za socialismu, že voj. z pov. dostal odpoledne rozkaz, ať se druhého dne hlásí na druhém konci republiky. Mnohdy to byl VŠ s rodinou, který bydlel na ubytovně, a když neměl o víkendu BoPo, tak nemohl opustit posádku. Tyhle věci schvaloval velitel útvaru a procházely tzv. rozkazem. Pak z toho byly různé průšvihy, nedovolené opuštění posádky a pak většinou rozvod.
    Pokud dnes bude chtít člověk přejít za prací do jiného města (jak je houfně doporučováno "odborníky" na pracovní trh), taky asi s platem 14 tisíc (neznám ale, že by nějaký voj. z pov. za tyhle peníze dělal) taky nevystačí. Proč by tedy nemohl pobírat příspěvek, jako někdo jiný?
    Znám se s pár policajtama, a nikdy se nechlubili tím, že by 100 % pobírali jen v rámci "pracovního úrazu". Když na téma 100 % zabrousím, tak jej opatrně opouštějí a dále nerozebírají. Kdyby tomu bylo tak, jak uvádíte vy, tak by se tím určitě oháněli, že s tím nejsou spokojeni, jako se ohánějí s dalšími pro ně nepopulárními kroky, který jim vedení zavádí.
  • 8. 7. 2009 11:08

    Pajax (neregistrovaný)
    Neodpustím si reakci!
    Znám pár " takových vojáků " , co v " pracovní době " nemají nic lepšího na práci než chodit na bazén či do fitcentra a za to berou cca 23 000,- čistého a i víc! A to samozřejmě z našich daní!
    Do armády vstoupila v posledních letech spousta " nýmandů " s ani ne středoškolským vzděláním, kteří by si v soukromém sektoru ani " nevrzli " !
    Samozřejmě zde nemluvím o různých specializovaných útvarech, kteří jsou naopak elitou armády a dost pravděpodobně jsou v případě nouze či ohrožení připraveni adekvátně zasáhnout! Jsem 100% pro, aby takový vojáci byli dobře zajištěni a odměňováni! Protože si to jistě zaslouží!
    Doufám, že současná krize přispěje k tomu, že se " pročistí řady nepotřebných lemplů " v armádě tak, aby byla do budoucna alespoň trochu efektivní.
  • 8. 7. 2009 13:00

    anonymní
    Beru vojáky, co pomáhají třeba v případě katastrof (jako nyní). Bohužel, právě tyto útvary byly v minulosti redukovány. Zůstaly nebo se rozšiřují ty, co se vměšují do svrchovanosti cizích národů, do kterých nám nic není - v podobě zahraničních misí - jako byli v 1968 vojáci Varšavské smlouvy u nás.
    Známý dělal před důchodem u jednoho útvaru o.p.. Nestačil jsem se divit - co my jsme museli zvládnout jako záklaďáci, na co oni mají sluhy: Na bráně už žádní dozorčí z řad vojáků - ale bezpečnostní agentura. Úklid - žádné rajony vojáků, ale opět externí firma. Vyvařování - žádní vojáci, ale občanské pracovnice. Paradoxem bylo, že ony kuchařky posléze vstoupily do služebního poměru, a dělaly stejnou práci, ale za zhruba dvojnásobný plat, než měly jako o.p. Takže proč by něco nešlo dělat levněji, když to jde draze. Pochopil jsem tedy, že ony hlídací a úklidové služby asi taky vyšly armádu levněji, aby pak profesionálové měli opravdu dostatek času na ono fitko či bazén.
    Osobně znám několik týpků, kteří za socialismu měli modrou a na vojně nikdy nebyli a nyní jsou z nich profesionální vojáci. Divné, že ...
    Dost vojáků to má v hlavě vypatlané a jsou doslova nadržení na nějaké násilí. Za socíku takové lidi zavírali do blázinců, dnes jsou váženými "obranáři" naší země. Když člověk vidí, co někdy prosákne ven /i ze zahraničních armád/, tak normální člověk jít do armády nemůže. Musí být nějak ujetej ...

    Nyní v tisku proběhly zprávy o velkém propouštění v armádě. Cca 600 o.p. a 1200 vojáků. Ale jak znám odborné personální audity, brzy se ukáže, že po takové redukci nebude armáda funkceschopná, místo bídně placených o.p. bude přijat ještě vyšší počet furťáků, a za mnohem vyšší plat. A "dole" se vyhází ti, co aspoň něco málo dělali, a papalášstvo zůstane a ještě se jim zvýší gáže za ty uspořené, propuštěné
  • 9. 7. 2009 10:50

    Jarmila (neregistrovaný)
    Problém bazénu nebo fitka u vojáků je v tom, že musí mít vynikající fyzičku a vynikající zdravotní stav. To je stejné, jako kdybyste chtěl po vrcholovém sportovci, aby 8 hodin hákoval ve fabrice a ve svém volnu šel do fitka. Pokud takovému vojákovi z povolání objeví třeba cukrovku a nepodaří se mu najít nějakou náhradní práci v rámci armády, bez milosti končí, pro vojáky je dále nepoužitelný. Proto mně osobně fitko u vojáka, ale třeba ani u hasiče nebo podobné profese, nevadí. Jak by vás pak třeba zachraňovali při povodni, kdyby neměli fyzičku?
  • 9. 7. 2009 12:21

    Méďa Béďa (neregistrovaný)
    Když vidím ty obtloustlé páprdy kolem Generálního štábu, tak je mně úplně jasné, že mají vynikající fyzičku :-D.
  • 10. 7. 2009 12:00

    anonymní
    Ano, musí mít dobrou fyzičku. Ale fitko bazén nebo když si jdou začutat fotbálek jsou spíše rekreační záležitosti, na tu fyzičku je vhodnější opičí dráha nebo jak se to jmenovalo za socíku a museli ji absolvovat i záklaďáci. Kolega o kus dál má pravdu, těm pupkáčům asi dobrá fyzička nic neříká a stejně tam jsou. Ale bude to obdobné asi jako u Policie, kdy určitá místa mohou zastávat jedinci, kteří jinak neprošli fyzickými testy, protože v rámci dělby práce i v ozbrojených složkách je asi důležité, že machr na ekonomii nemusí udělat 100 kliků a může nosit brýle, protože ten, kdo udělá 100 kliků, může mít jinak v hlavě nasr*no, ale zase doběhne a zneškodní pachetele. Co se týče onemocnění, tak ozbrojené složky mají po letech výsluhu, tudíž jsou po propuštění zabezpečení. Pravda, nejsou to ty peníze, co brali během výkonu služby a pokud byli zvyklí se rozcapovat, tak jim asi stačit nebudou, na druhou stranu takové peníze jako činí výsluha mnohdy neberou ani jako normální plat lidi zaměstnaní mimo ozbrojené složky.
    Nejen já používám v práci počítač. Bohužel, nejsem nejmladší a tak zatímco mladší berou počítače i díky škole jako samozřejmost jako my starší řidičák, já jsem při nastolování výpočetní techniky možná před 15ti lety? žádné vzdělání neprodělal. Musel jsem se učit sám, ve svém volnu, a i když mne dnes počítače baví, nikdo mi v zaměstnání nedopřeje, abych surfoval třeba po internetu, kde najdu spoustu užitečných informací. Tady jde o to, že vojáci z pov. dělají v "pracovní době" převážně to, co je baví, a mají to ještě bohatě placené z našich daní. Beru a vážím si těch, co pomáhají při katastrofách, naopak neuznávám vměšování do cizích států. U vrcholového sportovce bych plně bral, aby si na sebe vydělal poctivou prací, a ve svém volnu se věnoval sportu. Dělá-li se to jinak, není to sport, ale honba za ekonomickými prospěchy a takové "sportovce" nemusím, zrovna tak jako ony vojáky na zahraničních misích. Vím ale, že nejen v naší zemi jsou vyzvdvihovány /nejen finančně/ profese, které pro nás nemají mnohdy žádný přínos a naopak odčerpávají porstředky, které by se daly použít smysluplněji. Ale všichni si navzájem nalháváme, že určité profese jsou veledůležité a nikdo se neodváží říci, že tady je potřeba ubrat a tady zase přidat. A samozřejmě, každý, kdo zastává nějakou neproduktivní, ale dobře ohodnocenou profesi, se bude bít za její veledůležitost a neprostradatelnost. A vzájmené kamarádčovství nedovolí některé zbytečné profese zrušit či finančně omezit. A to se netýká jen eráru, ale v mnoha soukromých firmách jsme svědky toho, jak pár zaměstnanců za pár korun drží firmu nad vodou, zatímco přátelé a rodinní příslušníci majitele firmu rozebírají zaživa v podobě luxusních aut, nákladných "služebních" cest, a jiným bezhlavým, zbytečným utrácením prostředků firmy na soukromou spotřebu.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).