Hlavní navigace

Český průmysl v záporných číslech

7. 6. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Po silném březnovém meziročním nárůstu o více než 10 % vykáže v dubnu podle odhadu ekonomů česká průmyslová produkce propad o 3,7 %. Důvodem tohoto výrazného poklesu by ale měly být především nepříznivé kalendářní efekty a nikoli zpomalení ekonomické aktivity.

Ve Spojených státech i v eurozóně je dnes kalendář ekonomických událostí prázdný. Český průmysl se v dubnu pravděpodobně vlivem nizkého počtu pracovních dní propadl do červených čísel. Polská centrální banka ponechá dnes sazby beze změny na úrovni 1,5 %.

Na kurzu eura byl patrný nedostatek zajímavých dat

Na kurzu eura vůči dolaru byl včera patrný nedostatek zajímavějších událostí. I tak si ale kurz připsal další 0,1 %, když posílil na 1,127 USD/EUR. Dnes ráno zveřejněné německé tovární objednávky zklamaly, když v meziměsíčním vyjádření propadly o 2,1 % m/m, zatímco trh počítal s poklesem o 0,3 % m/m. Kurz však na zveřejněná data nijak nereagoval.

Český průmysl v červených číslech

Po silném březnovém meziročním nárůstu o více než 10 % vykáže v dubnu podle našeho odhadu česká průmyslová produkce propad o 3,7 %. Důvodem tohoto výrazného poklesu by ale měly být především nepříznivé kalendářní efekty a nikoli zpomalení ekonomické aktivity. Zatímco loňský duben měl 21 pracovních dní, v letošním roce to bylo v důsledku velikonočních svátků pouhých 18 pracovních dní, což se podepsalo právě na dubnovém výsledku průmyslové produkce. Po očištění o tyto vlivy by měl průmysl vykázat slušný růst kolem 5 %. Průmyslu by se mělo dařit i ve druhé polovině letošního roku. Naznačují to předstihové indikátory, které se drží na vysokých úrovních. K dobré kondici českého průmyslu by měla přispívat i zahraniční poptávka. Ta se odráží v rostoucím objemu nových zakázek, což je patrné z vývoje indikátorů PMI. Za celý letošní rok by měla průmyslová produkce podle naší prognózy vzrůst o 7,3 %.

V Polsku dnes skončí dvoudenní zasedání centrální banky. Nová inflační prognóza však bude zveřejněna až v červenci a tak dnešní zasedání bude patřit k těm méně zajímavým. K prvnímu zvýšení úrokových sazeb by podle našeho očekávání mělo dojit v H2 18.

dan_z_prijmu

Slabší data koruně náladu nezkazila

Včerejší domácí data přinesla zklamání. Za očekáváním trhu zaostaly jak dubnové maloobchodní tržby, tak zahraniční obchod. Jeho přebytek byl ve srovnání s konsenzem trhu dokonce pouze poloviční, když místo očekávaných 20,2 miliard korun dosáhl 10,6 miliard. Za tímto zklamáním stál především menší přebytek bilance s motorovými vozidly, který v dubnu v meziročním srovnání poklesl o 6,4 mld. CZK, a to v důsledku nižších vývozů. To však považujeme spíše za výkyv než nový trend. Jak maloobchodní tržby, tak i bilance zahraničního obchodu doplatily na nižší počet pracovních dní (letošní duben jich měl o tři méně). Po očištění o kalendářní efekty maloobchod vzrostl o 4,8 % y/y. Do budoucna zůstává náš výhled jak pro maloobchodní tržby tak pro zahraniční obchod příznivý. Spotřebě domácností bude nahrávat dobrá situace na trhu práce a rostoucí mzdy, zahraniční obchod pak bude těžit ze slušné zahraniční poptávky. Dosažení loňského rekordního přebytku zahraničního obchodu však včerejší data ohrozila. 

Koruna na horší data z reálné ekonomiky nijak výrazněji nereagovala. Po celý den se držela převážně v pásmu 26,31–26,35 CZK/EUR. Českou měnu by mohla oslabit páteční inflace, která podle naší prognózy zaostane za konsenzem trhu a dosáhne pouze 2 % y/y. Polský zlotý i maďarský forint včera ztratily shodně 0,2 % (na 4,2 PLN/EUR a 308 HUF/EUR).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka pracuje jako analytik v Komerční bance.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).