Hlavní navigace

Česká ekonomika slábne

7. 8. 2012
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Včerejší sada makroekonomických údajů potvrdila výraznou slabost české ekonomiky.

• Pokles průmyslové produkce byl prakticky v souladu s očekáváním (-2,2%, čekalo se –2,0%). Pokles by však měl být podle toho jak se vyvíjí především německé indikátory (IFO, PMI) ještě výraznější. Dobře to ilustruje rozdíl ve vývoji českého a německého indexu nákupních manažerů. Českému exportu se však stále relativně daří a dokáže tak propad průmyslové produkce poměrně výrazně mírnit. 

Potvrdily to údaje o vývoji zahraničního obchodu. Přebytek překonal očekávání díky o něco lepší výkonnosti exportu než importu, přičemž s historického hlediska byla výkonnost obou slabá. Obrázek slabosti české ekonomiky doplnila data o stavebnictví. Produkce klesla v červnu o 8,4%, přičemž produkce inženýrského stavitelství klesla o 22,1%. Data potvrzující slabost ekonomiky podporují očekávání dalšího snížení sazeb ČNB, ke kterému by pole našeho názoru mělo dojít ještě v tomto čtvrtletí. 

• Podle guvernéra italské centrální banky Visca není potřeba nakupovat italské státní dluhopisy a snižovat tak náklady na financování italského státního dluhu. To zda bude nebo nebude muset v budoucnu Itálie žádat o nákup svých dluhopisů EFSF/ESM bude záviset především na úspěchu probíhajících reforem. Visco také naznačil, že je v příštích měsících možné očekávat další uvolnění měnové politiky ECB, protože situace eurozóny zůstává obtížná. 

• Italský premiér Monti vyvolal hlasování o důvěře svojí vládě, aby rychleji (ještě před parlamentními prázdninami) prosadil balík rozpočtových škrtů ve výši 4 mld EUR. K hlasování by mělo dojít nejpozději ve středu. Velmi pravděpodobně dostane důvěru (strany jež jsou parlamentními spojenci jeho vlády mu přislíbily podporu) a trhy si tedy této události moc nevšimnou, ale pokud by se tak čistě náhodou nestalo vyvolalo by to solidní paniku. 

dan_z_prijmu

• Podle poradce polského premiéra Tuska Filara by mohl být snížen odhad růstu na příští rok na 1,5%– 2,0% kvůli slabému růstu v EMU. Podle Filara pro Polsko není hrozbou recese. Asi si to myslí i investoři, protože zlotý včera prudce posílil až na 4,026 k euru a poté se trochu konsolidoval do okolí 4,04. Posílila také koruna (do okolí 25,15) a forint (k 275). Pohyb souvisí s kombinací letní nižší likvidity a částečného uklidnění po příslibu ECB pomoci se stabilizací situace v eurozóně. 

• Dnes budeme mít pouze jeden zajímavý údaj pro trh a to německé zakázky v průmyslu, u kterých se očekává výrazný pokles. Z dalších dat bude zveřejněna italská a britská průmyslová produkce a předběžný italský HDP za druhé čtvrtletí. 

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).