Hlavní navigace

Čeká nás klidné úterý

27. 9. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Isifa.com
Poloprázdný makroekonomický kalendář ve světě i v regionu dnes slibuje klidné obchodování.

Trhy se pravděpodobně zaměří na hodnocení prezidentské debaty v USA před blížícími se volbami, do kterých zbývá šest týdnů.

Spotřebitelská důvěra v USA mírně poklesne

Úterý bude na hlavních trzích ve znamení spíše druhořadých indikátorů. Růst měnové zásoby v eurozóně by měl v srpnu mírně zrychlit, což odráží pokračující růst ekonomiky. Ve Spojených státech se pozornost investorů zaměří na zářijovou spotřebitelskou důvěru, která by měla umazat část svého předchozího růstu. Trhy budou zároveň hodnotit včerejší prezidentskou debatu v USA, která podle všeho lépe dopadla pro Hillary Clintonovou.

Euro proti dolaru včera posílilo o zhruba třetinu procenta, když mu prospělo zveřejnění překvapivě pozitivního německého Ifo indexu a politická nervozita ve Spojených státech.

Korunu u kurzového závazku podržel konjunkturální průzkum

Dnešek bude zřejmě na regionálních trzích nudný. V kalendáři je pouze zveřejnění maďarské nezaměstnanosti za srpen. Koruna by měla setrvat na hranici kurzového závazku. Hlavní událostí pro český trh bude až čtvrteční zasedání centrální banky, která ale podle našich očekávání svůj pohled na kurzový závazek nezmění.

dan_z_prijmu

Kurz koruny zůstal na úvod týdne přikován k úrovni 27 CZK/EUR, kde dalšímu posilování zřejmě zabránila Česká národní banka. Statistický úřad včera zveřejnil zářijový konjunkturální průzkum. Nálada mezi českými podnikateli se oproti srpnu mírně zhoršila (pokles z 14,5 bodu na 14,3 bodu), naopak spotřebitelská důvěra vzrostla ze srpnových 2 bodů na 4 body, nejvyšší hodnotu od ledna letošního roku. Tento vývoj odráží pokračující dobrou situaci na trhu práce – zvyšující se zaměstnanost a růst mezd.

Hodnota polského zlotého vůči euru se včera prakticky nezměnila. Forint oslabil o zhruba čtvrtinu procenta, když umazal část svých nedávných zisků kvůli očekávanému zvýšení maďarského ratingu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).