Hlavní navigace

Americký dolar za 17 Kč. Další natištěné peníze mohou mít nepříjemné dopady

8. 11. 2010
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Americké volby vyhráli republikáni a FED se rozhodl natisknout další peníze. Bude znamenat krátkodobá pomoc trhům zvýšené životní náklady nižší a střední třídy?

Finanční trhy mají za sebou jeden z nejzajímavějších týdnů v posledním roce. Hned tři důležité události budou pravděpodobně ovlivňovat vývoj trhů v následujících týdnech a měsících. V amerických volbách podle očekávání vyhráli republikáni. Dá se tak očekávat, že ve střednědobém horizontu dojde k pozdržení některých opatření zdravotní reformy, reformy finančního sektoru a kroků vedoucích ke zvyšování daní. Pro ekonomiku bezesporu pozitivní zprávy však zastínila událost roku číslo jedna na finančních trzích, kterou bylo spuštění dalšího kola kvantitativního uvolňování.

FED vytiskne 600 miliard dolarů

Americká centrální banka (FED) zveřejnila plány na podporu ekonomiky. FED přistoupil k dalšímu kolu „tištění peněz“. Přestože tuto událost nemůžeme nazvat bezprecedentní, protože k podobnému kroku došlo už na sklonku roku 2008, jedná se o jeden z nejdůležitějších letošních milníků pro finanční trhy. Na středečním zasedání FEDu bylo rozhodnuto o nákupu státních dluhopisů v objemu 600 miliard dolarů v období do konce června příštího roku. Snaží se tak podpořit domácí ekonomiku, jejíž tempo v posledních měsících stagnuje okolo dvou procent. Zatímco o krátkodobých pozitivních dopadech na finanční trhy pochybuje jen málokdo, o dlouhodobých společenských dopadech se živě diskutuje. Mnoho ekonomů tento krok odsuzuje, protože bohatství společnosti je přerozdělováno do finančního sektoru a vytváří tak nebezpečné inflační očekávání. Krátkodobá pomoc finančním trhům tak může znamenat zvýšení životních nákladů převážně nižší a střední třídy.

Finanční trhy zažily boom

Akciovékomoditní trhy se však okamžitě po zveřejnění zprávy vydaly směrem vzhůru. Zisky se nejvýrazněji projevily na akciích finančních společností a zpracovatelích základních materiálů. Komoditní trhy rostly téměř bez výjimky a mnoho komodit se dostalo na historické či alespoň mnohaleté rekordy. To byl zvláště případ bavlny, kávy, ale také například cukru, který už od září vzrostl o téměř 50 %. Ropa se dostala „pouze“na šestiměsíční maxima, ale pouze dva dolary scházely k nejvyšším cenám od srpna 2008. Výčet by nebyl kompletní bez drahých kovů. Zlato v reakci pokořilo historické rekordy a zdá se, že jejich překonání je jen otázkou času. Nejvýrazněji z drahých kovů však rostlo stříbro, které obnovilo rally z posledních měsíců. Černou ovcí se v minulém týdnu stal pouze zemní plyn, jehož ceny dlouhodobě trápí vysoké zásoby této komodity v USA.

dan_z_prijmu

Čerstvé kurzy akcií, komodit a aktuální kurzovní lístky najdete vždy na

Dolar na forexu vyklízel pozice, koruna rostla

Ruku v ruce s růstem komodit klesal americký dolar na většině měnových párů. Euro se k americké měně dostalo na nejvyšší hodnoty od poloviny ledna. K dolaru rostla také česká koruna, která posílila na úroveň ročních maxim. Ovšem hladinu sedmnácti korun za dolar se jí překonat nepodařilo. Česká měna však sílila také k euru, kde se dostala na dvou a půlletá maxima 24,33 EUR/CZK. Čtvrteční zasedání české národní banky ji však na rozdíl od minulých měsíců příliš nepomohlo. Nová prognóza ČNB sice předpokládá rychlejší růst ekonomiky v letošním roce, ale pro další dva roky se naopak výhled zhoršil. Pro vyšší úrokové sazby byl opět pouze jeden hlas. Obchodníci tak přestali doufat v brzké zvýšení sazeb a poslali korunu na páru s eurem o 20 haléřů níž.

Vývoj koruny k euru a americkému dolaru od začátku roku

Americká ekonomika vytváří nová pracovní místa

Situace na trhu práce ve Spojených státech patří mezi obvykle mezi makrodata číslo jedna. V minulém týdnu byly sice odsunuty na druhou kolej, přesto si vynutily velkou pozornost. Počet pracovních míst ve Spojených státech mimo zemědělský sektor v říjnu vzrostl o 151 tisíc, tedy přibližně 2,5krát rychleji než čekali analytici (+60 tisíc) a nejvíce za posledních 5 měsíců. Zaměstnanost v soukromém sektoru se v říjnu zvýšila o 159 tisíc pracovních míst, zatímco zaměstnanost ve veřejné správě klesla o osm tisíc. Podle trhu by měla americká ekonomika měsíčně tvořit minimálně 125 tisíc nových pracovních míst, aby se míra nezaměstnanosti začala snižovat. S celkovou mírou nezaměstnanosti však nárůst zaměstnanosti nepohnul a už tak druhým měsícem setrvává na úrovni 9,6 procenta.

Vývoj přírůstku nových pracovních míst v ekonomice USA od začátku krize

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem společnosti X-Trade Brokers Česká republika
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).