Vlákno názorů k článku Bio, Fair Trade, KLASA: Víme, za co utrácíme? od XXL - Bio- a jiná označení jsou především tahákem na...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 9. 2007 10:06

    XXL (neregistrovaný)
    Bio- a jiná označení jsou především tahákem na peníze spotřebitelů. Je jedno, že rostline nepotříkám pesticidem, když ji s jiným konzervantem uchovávám, aby měla trvanlivost X-let. Např. mléko je nejzdravější syrové, jen zachlazené. Přesto se do obchodu dostane minimálně pasterizované, až pasterizace vyvolává sražení kaseinu a ten následně vyvolá alergii (určitě to mnozí znáte ve formě bolestí nohou u malých dětí, o kterých Vám lékař řekl, že to jsou "růstové" bolesti).
    Použití hnojiv a pesticidů požadují zemědělci, aby měli vyšší výnosy. Použití konzervantů zase obchodníci, aby jimi prodávané potraviny vydržely na pultu co nejdéle. Proti obojí lobby má spotřebitel smůlu, protože když se najde zemědělec, který by prodával např. mléko tzv. ze dvora, tedy jen zachlazené a nepasterizované, dostane mastnou pokutu a bude mít takové popotahování s úřady, hygieniky a jinými dozorci trhu, že si to zavčasu rozmyslí. Takže my dlabeme potraviny s konzervanty, což se zase živná půda pro vznik chorob, choroby a léčiva jsou živnou půdou pro doktory a farmaceutický průmysl a tato spojená lobby Vás ze svých spárů nepustí a bude si živit různé certifikátory, značky Klasa apod., jen aby měla jistotu svých zisků. Protože ani různé bio-značky nejsou zadarmo, takže ten, kdo ji získá, musí následně zvednout cenou své produkce, aby na tuto certifikační autoritu vydělal. Je to prostě dokonale promyšlený systém.
  • 18. 9. 2007 15:15

    PaJaSoft
    Zkuste zabrousit do potravin a probudit se... samozrejme nerozporuji, ze to co popisujete je rovnez bezne k nakoupeni, ale co je podstatne JSOU TU BEZNE (!) DOSTUPNE ALTERNATIVY, ktere jsou treba zcela bez chemicke konzervace, glutamanu a jinych "uslechtilych" prisad... to, ze se vsechno oznacuje E-cky jeste neznamena, ze vsechno jsou skodlive latky...:-))

    PS: Mam dve male deti a moc dobre s zenou sledujeme tyto parametry u potravin, takze vim o cem mluvim, vcetne aktualni nabidky.
  • 18. 9. 2007 16:39

    XXL (neregistrovaný)
    Vždyť tam chodím a vidím:
    - trvanlivé mléko s dusíkovou ochranou, co po otevření krabice nezkysá, ale rovnou shnije
    - jogurt s trvanlivostí 1/2 roku a více
    - úžasná německá roláda s máslovým krémem s trvanlivostí 3/4 roku (to za tu dobu ani nezežlukne? Jakpak to ti Němci jen dělají, když ne konzervanty, a zcela jistě bezpečnými, když na tom mají jakousi značku kvality?)
    - báječnou balenou stolní vodu, který má trvanlivost rok a je slazena aspartamem. Pokud je mi známo, aspartam se v teple rozkládá na jedovaté látky typu formaldehydu. Vy už jste někdy viděl balenou vodu v chlaďáku? Já tedy ne. Jaký div, že lidem s citlivým nosem tato voda páchne už při otevření. Stejně tak páchnou mnohé sirupy a džusy, a občas je jedno, jestli jsou levnější nebo dražší. Pach formaldehydu se dá přerazit silnějším slazením a nabublinkováním.

    Nechci pokračovat, ale připadá mi, že cílem tzv. moderního stravování je prodat co největší šunt, opentlený takovou reklamou, aby vypadal jako zázrak zdravé výživy (viz např. označení "light").
  • 18. 9. 2007 17:34

    PaJaSoft
    Ale vzdyt si neodporujeme... ja kolem techto humusu chodim dene, ale prave ze jen chodim a kupuji jine veci, ktere jsou taktez bez problemu dosazitelne - a to jak cenove, tak predevsim tim, ze jsou soucasti nabizeneho sortimentu. A opravdu se nezenu po nejlevnejsim a s bombastickou reklamou uvadene sunty...
  • 19. 9. 2007 10:18

    milan (neregistrovaný)
    Starostlivost rodicu je v marketingu vdecne tema. Mezi spotrebiteli neni manipulovatelnejsi segmet. :)
    Gratuluji. :)
  • 19. 9. 2007 10:25

    PaJaSoft
    Kdyz clovek chce, k informacim se dostane, napr. pres vedecke pracovniky laboratori potravinarske inspekce apod.

    Dekuji, ze jste mne ohodnotil bez toho aniz byste o me cokoli vedel, rad bych si taktez jednu kristalovou kouli obstaral, mohu se otazat, kde je k dostani?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).