Hlavní navigace

Asijským trhům pomohly k růstu především čínské akcie

5. 4. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Isifa.com
Po svátcích se ke svým monitorům vrátili obchodníci v Číně s nákupní náladou. Pevninské indexy Šenčen a Šanghaj přidávají 1,7 %, resp. 1,2 %. Podporou jim je rozhodnutí vlády vybudovat novou hospodářskou zónu u hlavního města Peking a přilákat tak nové investory.

Hlavní události

Poslanecká sněmovna schválila novelu telekomunikačního zákona.

O2 si úspěšně zajistilo financování v objemu 3,5 mld. CZK se splatností 5 až 7 let.

Západoevropské akcie by měly zahájit dnešní obchodování mírným růstem.

Pozornost investorů se dnes bude stáčet k americkému makroekonomickému kalendáři. Bude zveřejněn předskokan pátečních údajů z trhu práce, ADP report, o počtu nově vytvořených míst v soukromém sektoru. Publikovány budou i předstihové ukazatele PMI a ISM a rovněž se dočkáme zápisu z posledního zasedání americké centrální banky. V Evropě budou oznámeny pouze finální indikátory PMI.

Obchodování na zámořských trzích

Americký index S&P 500 zakončil včerejší seanci s kladnou nulou, když si polepšil o pouhých šest setin procenta. Premiantem se staly akcie energetického sektoru, které díky rostoucím cenám ropy přidaly tři čtvrtě procenta. Menší zisky si připsali i komoditní těžaři a utility. Naopak klesající dluhopisové výnosy poslaly do červeného sektor finančních domů (-0,2 %).

Po svátcích se ke svým monitorům vrátili obchodníci v Číně s nákupní náladou. Pevninské indexy Šenčen a Šanghaj přidávají 1,7 %, resp. 1,2 %. Podporou jim je rozhodnutí vlády vybudovat novou hospodářskou zónu u hlavního města Peking a přilákat tak nové investory. Velmi slušný zisk si připsal i taiwanský index (+1,4 %). Na ostatních trzích ve většině případů rovněž převažují nákupní příkazy nad prodejními, nicméně pohyby nejsou již tak významné.

Oči investorů se dnes budou soustředit především na zápis z posledního zasedání Fedu. Náznak rychlejšího či agresivnějšího zvyšování úrokových sazeb by zřejmě vedl k určitému výprodeji na akciových trzích, na druhou stranu by to však indikovalo, že si centrální bankéři jsou jisti příznivým stavem ekonomiky, což by se mělo projevit v budoucnu i na lepším hospodaření firem.

O2 Czech Republic

Poslanecká sněmovna včera v prvním čtení schválila novelu zákona o elektronických komunikacích, která má především zajistit přechod na digitální televizní vysílání DVB-T2. Součástí je i zvýšení pokut pro operátory ze současných 20 mil. CZK až na 10 % obratu firem, zkrácení času na změnu operátora ze současných 42 na deset dní a další paragrafy na posílení postavení spotřebitele. Vláda si rovněž slibuje od novely tlak na pokles cen mobilních dat. Dle našeho názoru nebude mít nová legislativa výraznější dopad na hospodaření O2. Viz k tématu v našem komentáři z počátku března http://bit.ly/O2CR_1703.

skoleni_15_4

Společnost O2 dnes ráno oznámila, že úspěšně dokončila úpis nového financování v cekové výši 3,5 mld. CZK rozloženého na 3,0 mld. CZK a 20 mil. EUR. Splatnost je stanovena na 5 až 7 let a prostředky z emise využije na všeobecné korporátní účely. Navýšení dluhu přispěje ke zlepšení kapitálové struktury a vzhledem k současnému nízkému zadlužení jej nepovažujeme za nic nepříznivého. Do budoucna lze očekávat další podobné kroky.

Dnešní zprávy pro akcie O2 považujeme za neutrální.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).