Hlavní navigace

Akciové trhy dnes v červeném

3. 3. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Akciovým trhům se dnes prakticky po celém světě nedaří. Evropský Stoxx 600 odepisuje zhruba půl procenta, když dolů jej tlačí především síťová odvětví a finanční tituly.

Silné německé maloobchodní tržby, které překonaly i ty nejoptimističtější odhady na trhu, se na obchodování víceméně neprojevily. Investoři tak reagovali spíše na zprávy z firem. Nepotěšily je výsledky britské banky Barclays, která zaznamenala silný propad v divizi investičního bankovnictví a musela vytvořit rezervu ve výši 750 mil. GBP na pokrytí pokuty v soudním řízení o manipulaci na měnovém trhu. Akcie těžební společnosti Glencore pak klesají po prohlášení managementu, že nabídka železné rudy, ropy a zemědělských komodit pravděpodobně letos převýší poptávku, což vytváří tlaky na jejich pokles. Investoři zároveň vyčkávají na čtvrteční zasedání ECB a novou makroekonomickou prognózu.

skoleni_15_4

Spojené státy rovněž odstartovaly v červeném a hlavní indexy po včerejším dosažení nových maxim ztrácejí mezi 0,4 až 0,5 %. V rámci sektorů si zisky drží pouze telekomunikační tituly, naopak nejvíce padají akcie farmaceutických firem. I na americkém kontinentu se to hlavní odehraje v závěru týdne, kdy budou zveřejněny čerstvé údaje z trhu práce.

Pražská burza následovala vývoj západních trhů a index PX dnes odepsal tři čtvrtě procenta. Nejhůře se opět vedlo akciím O2 (-4,9 %), které padají kvůli záměru jejího většinového vlastníka PPF rozdělit společnost na dvě firmy. Zároveň se touto transakcí výrazně snižuje pravděpodobnost vyplacení zajímavé dividendy. Hlavním protagonistou dne však byly hospodářské výsledky ČEZ, které na provozní úrovni mírně překonaly očekávání trhu, v celkovém hodnocení ale kvůli dalším odpisům ČEZ zaznamenal nižší čistý zisk. Celkově ale firma naplnila svoje očekávání ohledně celoročních výsledků. Za překvapivě dobrý pak hodnotíme výhled managementu na letošní rok, který by mohl vést k přehodnocení analytických prognóz. Akcie ČEZ otevřely s 1,5% ziskem, který během dne ale nakonec neudržely, a těsně před závěrem spadly pod svojí včerejší zavírací úroveň. Akcie tak dnes celkově ztratily 1,1 %.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).