Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku 6 změn, které přinese novela občanského zákoníku od VlK - "Novela navrhuje také snížit hranici maximální kauce u...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 18. 10. 2016 8:50

    VlK

    "Novela navrhuje také snížit hranici maximální kauce u nájmu bytu a domu, a to ze šestinásobku měsíčního nájemného na trojnásobek, jak nyní stanovuje § 2254 občanského zákoníku. Podle důvodové zprávy je kauce ve výši šesti nájmů nepřiměřeně vysoká a mohla by být hlavní překážkou pro lidi s nižšími příjmy nebo příjemce nepojistných sociálních dávek."

    Na trhu je dle realiťáků většina bytů nabízena s jednoměsíční kaucí.
    V zahraničí je obvyklé platba nájemného i rok dopředu (v ČR zakázáno), což odpovídá roční kauci.
    V ČR pronajímatel může dát "okamžitou" výpověď při dlužení více než 3měsíčního nájemného. Vystěhování trvá dlouho během kterého vzrůstá riziko poškození bytu.
    Cena vybavení bytu mnohdy je i řádovým násobkem nájemného.
    Nikdo nenutí nájemce si pronajmout právě ten konkrétní byt s vysokou kaucí.
    Lidé bez finanční rezervy ani na kauci bytu jsou dle mě strašně rizikoví.

    Osobně, kdybych vlastnil byt k pronájmu, mi dává smysl nabídnout nájemci nižší kauci kombinované s pojištěním odpovědnosti nájemce a vyšší nájemné (vyšší riziko) nebo vyšší kauci a nižší nájemné.

    Stát tedy v praxi možnost vyšší kauci a nižšího nájemného zakazuje.

    Nevidím v tom logiku.

  • 18. 10. 2016 10:54

    * (neregistrovaný)

    Nevidím to nijak dramaticky. Podle mě je význam tohoto návrhu (3 měsíce) zcela mizivý. Nakonec skutečně většina nabídek je dnes s 1 měsíční kaucí (ve skutečnosti 1-2 měsíční, protože nájem je obvykle splatný předem, takže záloha není 30 dní, ale 30-60).

    Osobně bych to nijak neomezoval obecně, ale jako podmínku vyplácení státního příspěvku na nájem bych o tom uvažoval.

    Nakonec dluh za 3 měsíce je důvodem k výpovědi, tedy cca 90 dní. Nezaplatím 1.1., tedy nezaplatím lednový nájem, lhůta k výpovědi je 31.3. Kauce bude na tři měsíce, takže majitel má do 31.3. předplaceno. Tedy "bydlení zdarma" ani den, i po navržené úpravě, pronajímatel má 3 měsíce na přípravu vystěhování nájemníka. Jak se ho zbavit, to už je zase jiná kapitola - a tam je problém, ne ve výši kauce. Takže rizikovost se významně nemění... a tudíž nejde hovořit že "Stát tedy v praxi možnost vyšší kauci a nižšího nájemného zakazuje.".

    No a pojištění odpovědnosti nájemce, na tom se také nic nemění. To je ryze komerční neregulovaná záležitost. Jestli existuje takové pojištění, s takovými podmínkami, které by dávali smysl, to je ale další věc.

    Tedy ač to osobně považuji za zbytečné, v podstatě se o nic významného nejedná, ale logiku v tom také nevidím.

  • 4. 11. 2016 13:32

    Poplatník (neregistrovaný)

    Problém je ale v tom, že nájemné neobsahuje zálohy na služby a že výpověď bude trvat reálně 4 měsíce.

    Takže když nyní požaduji jistinu ve výši 3nájem + 3zálohy na služby, vejdu se do zákonného limitu 6nájem. Jenže reálně by pronajímatel měl chtít jistinu ve výši 4nájem + 4zálohy, aby byl kryt pro případ neplacení.

  • 31. 12. 2016 10:31

    Ela (neregistrovaný)

    A co se stane, když přesto kauci např. 5 měsíční dám?
    Půjdu před soud?

    V první řadě by měli poslanci konečně začít řešit krátkodobé pronájmy přes airbnb, ty jsou pro vlastníky bytů bydlících v témže domě rizikové, není kontrola nad tím, kdo ve skutečnosti ti nájemci baťůškáři jsou , jejich pasy v rámci EU kontrolované nejsou a kecy , které o sobě v mailu napovídají nejsou důvěryhodné a nejsou pro nikoho směrodatné , ba ani hodnocení na airbnb, protože v tom kvantu lidí to ani nejde . Nikdo radši nepíše záporné komenty, jen aby ho v airbnb společnost nesesadadila v oblíbenosti, kdy by a tím pádem měl míň kšeftů a naopak kritizujícího turistu pak další radši neubytují.

    Airbnb to má vymakané, není zpětná informace od vlastníků bytů v té lokalitě a o tom, jak vlastník s bytem na úkor ostatních v domě zachází a kolik lidí vlastně ubytovává..Není šance se se zástupci airbnb pro Česko na tomhle dohodnout, není to ani v jejich zájmu.Airbnb je trpěné svinstvo a turisté, kteří by si nic podobného v hotelu s ostrahou nedovolili se často chovají jak dobytkové " po nás potopa" a totálně a trvale snížují tržní hodnotu bytů ostatních slušných vlastníků v domě. OZ má sice klauzuli obecnou o rušení nočního klidu a kouření nad přiměřenou míru , ale to jsou jen nesmyslné kecy, které klid a pořádek vůbec neřeší. Turisté, kteří dělají bordel denně a pokaždé jiný bordel a i přes den jsou v podstatě hájení.
    Praha by se měla začít v zájmu svých lidí bránit a upravit pronájem tak, jak v Berlíně.
    Všem je jasné , že v rezidenčním bydlení takovéto rizikové ( i hygienicky rizikové ) " ubytovny", kde se to střídá každé 2-3 dny nemá tohle co dělat.V okolí bydlí lidi, co pracují a chtějí klid jenže tihle "turisté" jen dělají bordel a chodí se sem bavit.
    Poslanci nevidí ani podvody, kdy místo 2 lidí si přivedou další 2 a daně navíc za ně takový vlastník nezaplatí .Podvodů s airbnb je mnoho dalších.Taky vlastníci tvrdí, že jsou to jen jejich kamarádi, nebo příbuzní a většinou zde takové byty skupují cizinci.S těmi dohoda možná ale není! Další podvod je , že si vybaví byt, kde bydlí, ale dá to do odpisu vybavení za ten pronajímaný pro " podnikání. "Kdo to asi tak zkontroluje , že? Praxe je taková, že si 1 malometrážní byt vezme na hypotéku, ten byt mu za prvních 10 dní vydělává 12.000 ,- -15.000 ,- Kč na hypotéku a pak jede na zisk a na svůj druhý byt, v kterém skutečně bydlí.Peklo, které kvůli jeho byznysu lidi v domě mají neřeší. SVJ jsou bezmocná. Nový zákoník hlavně podporuje podnikání.Ale poslancům nedošlo, že i ostatní vlastníci jsou podnikatelé, rádi by třeba byt prodali, ale s airbnb v závěsu je to nemožné.Kdo by takový byt chtěl.Ani k pronájmu dlouhodobému svůj byt nabídnout jen tak nemohou.Kdo by chtěl bydlet s ubytovnou v domě, nejlépe nad sebou, nebo vedle?
    Důležité je tedy zjištění, že airbnb znemožňuje dalším vlastníkům pronajmout byty v okolí na delší úvazek, protože jak někdo slyší, že v domě je airbnb, prchá!Nikdo nechce být družný z celou Evropou, Amerikou a Afrikou, protože chce mít doma klid a taky už se lidi začali zdravě bát toho, co se sem valí!!
    Tihle vlastníci přes airbnb se o výši kauce bát nemusí.Ti rejžují tak, že 6 násobek je vůbec zajímat nemusí :-) , bohužel se to v daních odváděných státu ale neodráží a koblihář se honí s EET, ale tohle neřeší.

    Máte někdo zkušenost jak jít proti?Je v Česku občanské sdružení proti airbnb?Na Západě se už pochlapili, ale tady se dělá, že nic! Airbnb znehodnocuje tržní hodnotu ostatních bytů slušných vlastníků !!!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).