Hlavní navigace

Desetník: Reforma prošla vládou - nemocní zaplatí méně

28. 5. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Součástí chystaných vládních reforem je též reforma zdravotnictví, vyvolávající rozpaky. Budeme platit u lékaře, za předpis léku a pobyt v nemocnici. Přesto nemocní lidé zaplatí méně než dosud! Na český trh vtrhla nová pojišťovna… zlevní povinné ručení?

DESETNÍK 107/2007 (14. 5. 2007 – 28. 5. 2007)

Reforma prošla vládou – nemocní zaplatí méně

Bezplatná zdravotní péče neexistuje. Snad jen natrháte-li si bylinky, uvaříte si čaj a vyležíte se doma pod peřinou. A i v tomto případě za léčbu „platíte“ – svým časem a prací při přípravě léčivého odvaru. Dělba práce již za starých dob vyčlenila felčary a babky kořenářky, kteří se starali o léčbu nemocných – lépe či hůře, ale jen málokdy „zadarmo“, a pokud ano, pak kurýrování hradili z jiných zdrojů.

Ani dnes není léčba zadarmo. Naopak, vlivem nových technologií a výzkumem nových léků se prodražuje stále více. Léčbu nákladnější choroby by si dnes mohl dovolit jen malý zlomek obyvatel Česka i jiných vyspělých zemí – o rozvojových ani nemluvě. Proto je zde institut zdravotního pojištění, které pomáhá finančně utáhnout nároky na léčení.

Proč bychom tedy měli platit ještě doplatky za léky, za návštěvu lékaře, za předpis, za pobyt v nemocnici… jak tomu chce vláda v čerstvě schváleném návrhu reforem veřejných financí, kteréhož je reforma zdravotnictví součástí? Neplatíme již takto dost?

Od příštího roku by pacienti měli platit 30 korun za návštěvu lékaře a položku na receptu, 60 korun za den v nemocnici a 90 korun za pohotovost, a to do výše 5000 korun ročně. Zdroj: Vláda.cz

Důvodem není ani tak dodatečný přísun peněz do zdravotního systému, i když i ten bude nezanedbatelný. Důvodem je především omezení nadužívání zdravotní péče. V současné době miliardy korun v lécích ročně končí v popelnicích a nejsou výjimkou lidé, kteří se chodí k doktorům ohřát a popovídat si. Ne že by to nebyla záslužná a užitečná činnost, nepatří ale do oblasti zdravotních, nýbrž sociálních služeb.

Častou námitkou je, že požadovat desetikorunové doplatky u doktorů a za předpisy je asociální. Lidé, kteří jsou skutečně nemocní, nemohou být produktivní a jejich příjem je i z důvodu jejich onemocnění či úrazu omezen. Dostávají se tak do pasti, kdy si nemohou vydělat, protože jsou nemocní, ale nemohou se léčit, protože nemají peníze. To je ovšem zavádějící tvrzení. Důvodem je strop na doplatcích.

V současné době doplácí pacienti s chronickými onemocněními za léky v řádu stokorun až tisíců za měsíc. Zavedením stropu ve výši 5 000 Kč, jak je schválen vládou, jejich doplatky naopak dramaticky poklesnou. Poplatky a doplatky v kombinaci se stropem tak vnášejí do systému další prvek solidarity.


Nová pojišťovna na trhu: Direct Pojišťovna

V pondělí 21. května 2007 v 19.10 o­ficiálně vstoupila na český trh nová pojišťovna – DIRECT Pojišťovna. Její nabídka ale zatím není nikterak široká. Nabízí toliko povinné ručení. Pojišťovna se chce specializovat na přímý prodej autopojištění – a tak by v brzké době mělo přibýt též havarijní pojištění.

„Přímý prodej“ znamená v dikci pojišťovny prodej pojistných produktů bez finančních zprostředkovatelů. Prodej by tak měl být levnější, a tudíž i produkt by mohl konkurovat nižší cenou. Může to ale mít háček… dokáže pojišťovna prodat své produkty lépe než sítě finančních poradců a dalších distributorů? Navíc když je k zastižení pouze na telefonu a na jediné pobočce v Praze?

skoleni_15_5

O podobný způsob prodeje (sjednání povinného ručení po telefonu) se pokoušela společnost Callin, kterou založila Česká pojišťovna. Stvořila své dcerce dokonce vlastní produkt povinného ručení. Nyní se z Callinu stala klasická specializovaná distributorská společnost, nabízející povinné ručení a další produkty i jiných pojišťoven…

Jediné, čím může pojišťovna překvapit, je cena. A protože se pojišťovna chce uchytit, bude muset být hodně zajímavá… a zdá se, že alespoň zpočátku skutečně bude. Komplexní srovnání nabídky pojišťovacího nováčka na českém trhu vám přineseme v nejbližším vydání.

Srovnání povinného ručení na Měšci

Vyberte si to nejlepší povinné ručení a sjednejte si ho online.


Finanční novinky

Souhlasíte s úhradami ve zdravotnictví?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).