Hlavní navigace

České pojišťovny mezinárodníma očima

26. 11. 2002
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Stejně jako ostatní velké společnosti nejrůznějších odvětví jsou i naše pojišťovny hodnoceny předními světovými ratingovými agenturami. Pohled na pojišťovny prostřednictvím jejich ratingu nabízí velmi zajímavé informace.

Je to právě ratingová agentura Standard & Poor's, která provádí hodnocení hned několika pojišťoven operujících na českém trhu. Těm pak přiděluje na základě jejich finanční síly a stability příslušný rating.

Nejvyšší hodnocení se označuje jako AAA, přičemž vždy více písmenek znamená lépe, stejně jako dřívější písmeno v abecedě vyjadřuje lepší hodnocení než písmeno pozdější. AA je tedy více než A, BB je rozhodně horší než A.

V rámci jednotlivých kategorií pak ještě agentura upravuje prostřednictvím pozitivního nebo negativního znaménka (+/-) relativní umístění pojišťovny v rámci hodnocené skupiny. AA+ je tedy vždy lepší než AA (popř. AA-), je už ale horší (i když ne o moc) než AAA-.

Různé ratingové agentury používají různá označení svých hodnocení a i v rámci jedné ratingové agentury lze najít různé typy ratingů konstruovaných podle informace, kterou mají trhu podat.

Každá ratingová agentura používá svůj vlastní přístup k hodnocení. Základem hodnocení finanční síly pak bývá schopnost sledované firmy dostát svým závazkům. Samotné měření vychází zpravidla z výpočtu kapitálových požadavků na konkrétní společnost a z analýzy jejího portfolia.

V případě Standard and Poor's pak bývá vložena pomyslná dělící čára mezi společnosti s ratingem BB a nižším a mezi společnosti, jejichž rating se pohybuje v rozmezí AAA-BBB.

Tabulka č. 638
Pojišťovna Rating
Allianz pojišťovna BBB
Česká pojišťovna BBB-
UNIQA pojišťovna BBB
Pojišťovna České spořitelny BB
AMCICO AIG Life AAA
Generali Pojišťovna BBB
Komerční pojišťovna B
Kooperativa, pojišťovna BBB
Česká podnikatelská pojišťovna BB

Kromě České pojišťovny a AMCICO AIG Life je rating všech uvedených pojišťoven prováděn pouze na základě veřejně publikovaných informací a jeho vypovídací schopnost je obecně nižší. Také z toho důvodu nepřikládá ke svému hodnocení agentura žádné z příslušných znamének.

Česká pojišťovna v nedávné době zvýšila svůj rating z BB+ na BBB-. To je samozřejmě potěšující informace, neboť se právě díky překročení pomyslné hranice z BB na BBB největší český pojistitel dostává do podstatně lepšího světla.

Standard & Poor's nicméně dodává, že sama neprovádí hodnocení majoritního vlastníka Cespo B.V. a ani společnosti PPF, která prostřednictvím své skupiny (do které patří i Cespo B.V.) ovládá 83,5 % České pojišťovny.

Hodnocení AAA pojišťovny AMCICO AIG Life (První česko-americká pojišťovna) je jistě skvělé, je ovšem otázkou jakou měrou odráží spíše svoji mateřskou společnost americkou AIG a jakou zásluhu na hodnocení má samotná AMCICO. Odkaz na stránkách S&P's totiž dlouho vedl právě k mateřské AIG a nikoliv k AMCICO AIG Life.

skoleni_15_5

Novinkou je sledování České podnikatelské pojišťovny, která na základě svých veřejně publikovaných informací získala ohodnocení BB. Každopádně už jenom to, že začala být hodnocena, lze chápat jedině dobře.

Nejhorší hodnocení na našem pojistném trhu má podle metodiky Standard and Poor's Komerční pojišťovna s jediným béčkem. Na ne zcela uspokojivý stav pojišťovny ale lze usoudit i z nedávného převodu neživotního pojistného kmene na podstatně lépe hodnocenou Kooperativu.

Znáte rating vaší pojišťovny?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).