Hlavní navigace

Milujte se a množte se! aneb Aby se milování vyplatilo

31. 10. 2001
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Co by znamenalo zavedení plošných přídavků na děti? Je spravedlivé, aby děti bohatých rodin dostávaly od státu stejně jako ostatní děti? Zachrání nás Špidlův návrh od vymření?

Už se do sebe zase pustili. Myslím ti v parlamentu. A proč? Kvůli dětem. Protože v dětech je budoucnost. A v jejich rodičích zase osud příštích voleb.

A tak je ministr sociálních věcí obviňovaný z populismu, protože chce zavést plošné přídavky na děti. Opozice místo toho navrhuje větší podporu bydlení pro mladé rodiny a větší rodičovský přídavek. To asi populismus není. Ministr navrhne porodné 50 tisíc za kus, aby se o nás měl kdo postarat, až budeme důchodci. Ty peníze člověku asi mají připomenout, že má budoucnost ve svých rukou. Konečně začne platit, že děti jsou dobrá investice.

V téhle politické hysterii se úspěšně míchá všechno dohromady. Blížící se volby, spravedlnost, ekonomická situace, demografický vývoj, děti, rodiče, poslanci a navrch naše společná budoucnost. V tom aby se čert vyznal. Nebo pánbůh.

O co vlastně v přídavcích na dítě jde? Především o přerozdělování. Všem občanům – svobodným, oddaným, rozvedeným i vdovcům – se odebere část příjmů, která chvíli kolotá byrokratickým aparátem, až po dlouhém trápení dorazí k rodinám, které mají děti. Vy, kdo máte s vyřizováním dávek své zkušenosti, jistě víte, kolik energie, času a peněz celá ta agenda stojí. Pravidelné návštěvy sociálního úřadu, potvrzení od zaměstnavatele, doložení příjmů, podpisy, kolonky a papírování. Génius ten, kdo všechno napoprvé zvlád´.

Dosud platí, že ten, kdo má hodně, nedostane nic, kdo má míň, dostane trochu, kdo nemá nic, dostane víc. Je v tom jistá logika a určitá spravedlnost sociálního státu. V číslech to vypadá tak, že rodina, jejíž čisté příjmy přesáhnou trojnásobek životního minima, nárok na přídavky na děti ztrácí. Výsledek: na příspěvky má dnes nárok 90 % (sic!) rodin.

Opoziční poslanci tedy chtějí socialistické vládě zabránit v tom, aby přídavky mohla vyplácela oněm zbývajícím 10 % rodin. Vůči této úzké, zato nejbohatší společenské vrstvě jedná vláda podle pravicové opozice populisticky. Těch pár stovek měsíčně se asi bohatým mimořádně hodí. Zároveň však opozice namítá, že je nesmysl bohatým vyplácet přídavky, navíc stejně vysoké, jako ostatním. Z toho všeho plyne, že populismus pro opozici zřejmě znamená dávat malé skupině lidí to, co nepotřebuje, na úkor těch, co to potřebují. Ale vysvětlit to jde i snáz – pravicoví poslanci zkrátka říkají, co se jim zrovna hodí, i když to nemá logiku.

Ačkoliv je opoziční kritika značně zmatená, ministrova argumentace není o nic přesvědčivější. Podle něj jde především o to, aby se zabránilo zneužívání dosavadního systému a zabránilo prohlubování kritické demografické situace.

Nevím, koho přiměje pravidelný přísun 500 Kč, aby počal dítě. Navíc nový systém situaci chudých rodin stejně nezlepší, budou dostávat zhruba tolik, jako předtím, a bohatým je to jedno. Zneužívání systému to možná zabrání (není ojedinělý případ podnikatele s milionovým obratem, který žádá o sociální dávky, protože jeho účetní zisk se rovná nule), ale jenom do té míry, že ti, kteří ho zneužívali, teď dostanou tytéž peníze naprosto bez problémů a s čistým štítem.

Jenže bohatí lidé prý o přídavky stejně nepožádají, tvrdí ministr. Je to možné, dopředu to nelze zcela předpovědět, a není nereálné, že dávky bude podle případného nového modelu skutečně pobírat jen tolik rodin, kolik dneska.

Takže k čemu ten humbuk, když skoro všechno zůstane při starém? Možná kvůli omezení té kolosální agendy. Představte si, že jenom přijdete na úřad, řeknete, že máte dvě děti, že na ně chcete přídavky a prakticky hned je dostanete. Zmizí tuny lejster, fronty na úřadech, zdlouhavá korespondence mezi jednotlivými úřady a vám se uleví. A státní rozpočet ušetří za papíry, za toner do tiskáren, za telefon… Úžasné. Ale hlavně vy si nebudete muset brát v práci volno, abyste se mohli dostavit na úřad, nebudete muset poníženě doufat v přidělení dávky, nebudete muset nic dokazovat, nic potvrzovat.

A že by snad došlo i k zeštíhlení státní správy? No, to ne, nelekejte se, až tak daleko to nepůjde. Ušetřit peníze, prosím. Ale zvyšovat nezaměstnanost propouštěním loajálních úředníků? Ti se jen přemístí, třeba do nějakého nově vzniklého Úřadu dokumentace dozorčí komise výboru pro administrativní záležitosti municipálních samospráv (ÚDDKVPAZMS) nebo kam bude potřeba. A potřeba bude, o tom nepochybujte.

skoleni_15_4

Není to nic jednoduchého, takové vládnutí a poslancování. Ale má aspoň jednu výhodu – nikdo do něj pořádně nevidí. Vláda říká, že by se mohlo ušetřit, opozice mluví o čtyřech miliardách navíc. Důkazy v životě neuvidíme, nikdy nebudeme mít šanci se přesvědčit, kdo má pravdu. Ani přesná čísla nepomohou, vždy je ovlivní (záměrně?) nepřesné interpretace. Ale aspoň to vypadá, že se něco děje.

Přitom nakonec chudí dostanou totéž, bohatí si pro přídavky nepřijdou, takže to vyjde nastejno. Jen kvůli penězům si dítě nikdo nepořídí, snad jen v takovém případě, když ho po obdržení porodného nebude muset živit. Porodnost poroste i bez dávek, protože pomalu nastupují silné populační ročníky, které početí potomků odkládaly na zralejší dobu života. Stárnutí obyvatelstva to však stejně nezabrání. Jedinou cestou je postupné přijímání mladých pracovních sil ze zahraničí. Ale to už je na jinou debatu.

Myslíte si, že by znovuzavedení plošných přídavků na děti bylo přínosem?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je výkonným ředitelem společnosti Internet Info, s.r.o. Je absolventem FF UK Praha. Profesně se věnuje marketingu, internetovému prostředí a financím.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).