Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Mám si vybrat penzijní připojištění nebo doplňkové penzijní spoření? od bob - Jen jsem článek prolétl zda v něm narazím...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 8. 2012 6:36

    bob (neregistrovaný)

    Jen jsem článek prolétl zda v něm narazím na onu tabulku. ANO je tam!! Opět ta tabulka s PLUSOVÝMI procenty u akcií většinou dvouciferné číslo.

    A kde je prosím ta REÁLNÁ tabulka která by mohla vypadat třeba takto?

    Dluhopisy ČR +2%
    Akcie ČR +4%
    Akcie svět -20%
    Dluhopisy Řecko -95%

    Atd atd! Další hovadina je ono "přelití" peněz z akcií do dluhopisů to je další pohádka. Jsem zvědavý co by se např. přelévalo, pokud 15 let před důchodem budou peníze sice v plusu ale 10 let kdy chci začít "přelévat" budou najednou -80%. Přelít a být rád za 20%? Nepřelít a čekat až to bude -99%? Aha o tom se jaksi mlčí.

    Spořit v dnešní době na důchod do nějaký akcií je HOVADINA. Jsou to jen NUMERA v počítačích která mávnutím proutku změní svou hodnotu nebo klidně úplně zmizí. Jednou když budete mít kliku vám nějaké peníze vyplatí ale nikdo neví jestli si za to koupíte dovolenou v karibiku nebo víkendový výlet do Prahy!

    Moje rada - cpěte prachy v první řadě na splacení úvěrů, do (vzdělání) dětí, do vlastních nemovitostí (zateplení, solártní ohřívání). Lepší mít v důchodu barák s mizivými náklady a zahrádkou kde poroste aspoň mrkvička než nemít nic a někde v bance mít "NUMERO" za které si nekoupíte ani chleba!

  • 20. 8. 2012 7:16

    Patrik Chrz

    Take me prijde predpokladany vynos skoro 8 % za "prehnane optimisticky". Kolik fondu u nas takovym pprumernym vynosem disponuje za poslednich 20 let (tedy ne nejaky krtkodoby vykyv)?
    Souhlasim s variantou
    1) nejdrives platit dluhy (je velmi nepravdepodobne ze budu dosahovat stejneho nebo vyssiho zhodnoceni, nez za jake si mohu pujcit - bez podstoupeni rizika neumernemu pripadnemu zisku)
    2) zajistit si bydleni s co nejnizsimi naklady a minimalni zavislosti na okoli
    3) teprve pak uvazovat o dalsich vecech - ovsem vetsina lidi, nez splni body 1) a 2) tak to bude mit tak akorat, aby si pred duchodem jeste koupila nove auto a vytvorila nejakou malou rezervu na sporicim uctu a bude rada, ze je rada.

  • 20. 8. 2012 8:10

    Jarmila (neregistrovaný)

    ad 3) Pokud má rodina děti, je ráda, že s nimi + body 1 a 2 přežije. Na víc nemá zdroje. Já si to kdysi hodila cvičně na papír a vyšlo mi, že výchova dítěte s MINIMÁLNÍMI náklady vyjde na cca 0,5 mega, ale to je tak na úrovni životního minima, takže spíš víc. Jo, děti jsou fakt kasička bezedná. K tomu bydlení - a zdroje jsou na 20 let blokovány. Pak ještě nějaké opravy bydlení před důchodem a poté už jen důchod (počítám tedy s odchodem do důchodu cca 60-63 let, nikoli 73, jak padlo v jakémsi slaboduchém návrhu).

  • 20. 8. 2012 8:54

    bob (neregistrovaný)

    Jenže u těch dětí se investice (doufám) vrátí. A vůbec nejde jen o prachy. Jde o to že starý nemohoucí rodič často potřebuje poradit, přestěhovat almaru, dovézt k doktorovi. A bez dětí všechny tyhle činnosti buď nezvládne nebo je zacvaká pokud bude mít z čeho.

    Tedy ono nejde o to myslet slepě jen na PRACHY ale třeba i o to kdo se o mě v důchodu (občas) postará!!

  • 20. 8. 2012 10:22

    Jarmila (neregistrovaný)

    Musím myslet i na prachy, protože bez nich děti neuživím (pokud teda nepatřím k jisté stále se rozrůstající skupině obyvatelstva, která počet dětí neřeší). A to říkám zodpovědně jako svého času samoživitelka, která po většinu času nedostávala žádné výživné. Na rovinu přiznám, že dvě děti bych sama skutečně neuživila, takže jsem skončila jen u jednoho.
    Chybí mi absence prorodinné politiky, tedy vytváření podmínek pro to, aby rodiny děti mít MOHLY. Utěšovat se tím, že se jistá skupina obyvatel množí jako králící se nám v budoucnosti může dost vymstít.

  • 20. 8. 2012 20:44

    Bleriot (neregistrovaný)

    Vašemu příspěvku nerozumím...píšete že dvě děti by jste neuživila, jako že jste v zaměstnání měla tak malý plat?
    Prorodíné politice moc nefandím, tam to může závánět kvantitou nad kvalitou, aniž bych chtěl narážet na "etnikum".

  • 21. 8. 2012 8:04

    Jarmila (neregistrovaný)

    Musela jsem práci přizpůsobit pracovní době školky/školy. Dojíždění proto naprosto padlo, z časových důvodů. No, a pak se mi nepodařilo najít lépe placenou práci, Přece jen doba, po kterou je žena na mateřské (rodičovská ješšě nebyly, byly jsme doma zadarmo) a pak potřebuje třeba jen upravenou pracovní dobu, je dost dlouhá. A zaměstnavatelé o podobné úpravy moc zájmu nemají. Nemůžu být v práci v 6.00, když školku otvírají v 6.30. Hlídání jsem neměla a na placené hlídání jsem neměla zdroje.

    Víte, prorodinná politika nejsou jen přídavky na děti, ale třeba dostupnost školek, jejich pracovní doba, možnost práce na zkrácený úvazek, možnost práce doma (nevím, proč to v době počítačů ještě nefunguje), možnost získat v rozumné době rozumně vysoké výživné (u mně se třeba soud divil, proč ho vůbec chci. Nějak nechápal, že dítě trávu žrát nebude. O potížích s výživným jsem tu psala story). Přídavkům na děti taky nefandím, ale daňová úleva nebo odpočet - proč ne?

  • 21. 8. 2012 20:28

    Bára (neregistrovaný)

    Přidám se k Jarmile. Také jsem byla samoživitelka s 1 dítětem. Otec se sice výživné stanovené soudem (350 Kč 1987-1997 a 500 Kč 1997-2002) snažil platit, ale vždy se mu to vzhledem k zaměstnání a nové rodině nedařilo. Vše ostatní bylo na mně. Nestěžuji si, dokopalo mě to k založení živnosti a od r. 1991 jsem si k zaměstnání přivydělávala. Nejen na dovolené, kroužky, tábory, kolo, psa atd., ale také na oblečení, byt a jídlo. Plat s výživným nestačil, na přídavky jsem v pozdějších letech neměla nárok díky své živnosti. Dnes je dcera dospělá a já mám stále své dva příjmy a mohu si žít podle svých představ. Ale byly to někdy úmorné chvíle, lítat do družiny, vodit dceru do kroužků, učit se s ní, věnovat se jí, starat se o domácnost, chodit do práce, po večerech účtovat, a při tom studovat vysokou školu (už tehdy se školným - ústav celoživotního vzdělávání)... Nevím ale, jak bych to vše zvládala v dnešní době, kdy do zaměstnání dojíždím a týdně najezdím přes tisíc km a dojížděním tak strávím skoro 10 hodin týdně... Oproti tomu znám případ zadlužené rozvedené paní, která si ke svým 2 dětem pořídila další dvě děti s člověkem, se kterým sice žije, ale sociální odbor to nevidí nebo nechce vidět. Paní si vesele pobírá dávky, o kterých se mi ani nesnilo, pracovat nikdy nepůjde, protože by jí většinu peněz sebrali exekutoři a ona by se měla samozřejmě mnohem hůř. A co tím říkám? Že slušní lidi jsou holt pořád biti a musí spoléhat jen na sebe a doufat, že se jejich situace neobrátí k horšímu.

  • 21. 8. 2012 22:35

    Méďa Béďa (neregistrovaný)

    "kdy do zaměstnání dojíždím a týdně najezdím přes tisíc km a dojížděním tak strávím skoro 10 hodin týdně" To jste fakt dobrá, průměr přes 100 km/hod. ... Zkuste jezdit přes víkendy rallye.

  • 22. 8. 2012 8:06

    neuvedu (neregistrovaný)

    O žádnou rallye jít nemusí. Pokud pracuje někde na kraji města, tak není problém třeba LBC-Praha po "dálnici" za 50 min, samozřejmě pokud není někde po cestě nějaká zácpa. Nechci se nějak dotknout něžného pohlaví, říká se o nich, jak jezdí bezpečně, ale poslední dobou registruji, že se mnohdy chovají hůř než chlapi a jezdí jak prasnice, a to ve městě, mimo i na dálnicích. Zvláště, když sednou do "vytuněné" Ochcávky, to si myslí, jak jsou in. Ale jezdit bezpečně se nemusí rovnat jezdit pomalu. I rychle se dá jezdit bezpečně.

  • 20. 8. 2012 10:09

    VlK

    Díky za první příspěvek k závěrečné otázce: "Ovlivnit mě můžete tak, že mi pošlete své parametry, např. vámi očekávané výnosy."
    Bohužel jsem zapomněl zdůraznit, že potřebuji upřesnit jestli myslíte nominální×reálné, čisté×hrubé. U vás předpokládám (dle výnosu dluhopisů CZ) nominální čisté, nepletu se?
    Jestli zminované výnosy jsou reálné? Zde je fond, který toho dosáhl dlouhodobě(!): http://www.vhi.cz/index.php/blog-2/item/pioneerfund (navíc si nejsem jist, jestli uvádí reálné nebo už čisté výnosy)
    ad moje rada: splatit v první řadě úvěrů, resp. v nulté řadě úvěry netvořit na spotřební zboží, plně souhlasím. stejně tak s vlastním bydlením a dětmi. Další v řadě jsou dle mého názoru investice, ale stejně jako když si kupujete dům potřebujete nasbírat hodně zkušeností, ale ty tak nějak člověk automaticky získá bydlením u rodičů, později v nájmu. Stejně tak u dětí, ale stejně tak u investic.
    Vaše odhady investic plynou z relativně krátkého období a tedy jsou dle mého názoru zkreslené. Zkuste investovat relativně malou částku HNED, ale pravidelně, poznat sám sebe a investiční "pravidla". Za x let až budete mít vlastní dům a vychované děti tyto zkušenosti s investováním zúročíte. Malá částka = nebude vám vadit, i kdyby jste o ni přišel, ale taky nic nevyřeší..

  • 20. 8. 2012 17:27

    Patrik Chrz

    A je počítáno s vývojem kurzu české koruny k dolaru? Já že před 20 lety (20. 8. 1992) byl kurz USD dle ČNB 27,30, dnes je 20,243. Bylo by ISIN daného fondu? Protože dle jména nemohu najít údaje, podle kterých bych si mohl ověřit, zda je tvrzení o daném zhodnocení pravdivé.
    Podle názvu "Pioneer Funds - U.S. Pioneer Fund A USD (ND)" jsem našel pouze LU0133642578 na německých stránkách a ten v EURech vykazuje za posledních 5 let roční ztrátu 0,37 %.
    Zrovna v Pioneeru (dynamický fond) provařil můj známý pěkných pár set tisíc. A není sám, komu tam zahučely peníze, přišly o ně i některá města a obce, nejznámější jsou pravděpodobně Okříšky.
    http://www.vorisek.cz/_text.php?clanek=83
    http://www.fit4fonds.de/Pioneer-Funds-US-Pioneer-Fund-A-USD-ND-125.html?t=1&fonds=18347&auswahl=chart#

  • 20. 8. 2012 16:04

    xf (neregistrovaný)

    Co se týče akcií, tak v roce 1994 začínal index PX50 na hodnotě 1000 bodů. Dnes, po letech inflace, je kolem 900 bodů.
    /Jistě, byly tu dividendy, ale to se táká v podstatě jen období po roce 2006. Navíc se měnilo složení indexu, který by v původním složení na tom byl ještě hůře. Ale nemá smysl hádat se o drobné, když je s vlivem inflace 80% peněz pryč./

    Inflace není autorem článku (aby to vypadalo jak potřebuje) "Inflace je zhruba 2 % (ČSÚ 2011 1,9 %)., ale dlouhodobě výrazně vyšší:
    http://www.estav.cz/finance/inflace.html

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).