Hlavní navigace

Jak se zbavit mincí měn přecházejících na euro?

8. 11. 2001
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Přechod na euro se blíží! Zbavte se zbylých marek a šilinků, dokud je čas! Možností stále ubývá, a proto nenechávejte nic na poslední chvíli! Přečtěte si, které banky a směnárny mince zatím stále přijímají.

Kam se zbylými mincemi dvanácti států, které ke konci roku, resp. ke konci února příštího roku přestávají platit? (Detailní informace o konci platnosti jednotlivých měn najdete v článku Nebojte se eura!) Dnes už to začíná být skutečně komplikované.

Třebaže některé banky na svých internetových stránkách a dokonce i při přímém dotazu na informačních linkách tvrdí, že mince přijímají (některé prý dokonce bez poplatku), realita je úplně jiná. Pustíte-li se do terénu, zjistíte, že podmínky se liší i v závislosti na jednotlivých pobočkách jedné banky. Proto jsme za vás navštívili pobočky hlavních bank a směnáren v centru Prahy a vyzkoušeli přímo v praxi, jaké má dnes člověk ještě možnosti.

Obecně platí, že možností je méně než málo. Teoreticky je sice pravda, že mince můžete buď vložit na účet (vedený v korunách nebo cizí měně) nebo vyměnit za české koruny, ale jakmile se vydáte do ulic, uvidíte, že budete rádi, když natrefíte na instituci, která vám nabídne alespoň něco. Pokud chcete navíc vyměnit (nebo vložit na účet) jiné mince než marky nebo šilinky, smiřte se s tím, že vaše šance jsou prakticky nulové.

Také rozhodně nečekejte, že byste na výměně mincí mohli vydělat. Jak banky, tak směnárny si většinou účtují poplatky ve výši několika desítek procent. Proto se možná vyplatí popřemýšlet, jestli nebude výhodnější ponechat drobné mince budoucím generacím a doufat, že oni na tom za několik desetiletí vydělají jako na historické památce.

Z pražských poboček bank mince přijímá pouze Komerční banka, Interbanka, Živnostenská banka, HVB Czech Republic (pozor, v HVB to platí jen do 9.11., tedy do zítřka) a minimálně jedna pobočka ČSOB. V ostatní bankách (Citibank, Česká spořitelna, eBanka, GE Capital Bank, Raiffeisen Bank, Union banka, další pobočky ČSOB) nám bylo řečeno, že mince „vůbec neberou“.

V bankách, které je „berou“, můžete mince vložit na vlastní účet, ale ne vždy je můžete směnit (např. KB, HVB a Interbanka mince pro směnu vůbec nepřijímají). Pokud účet u těchto bank nemáte a kvůli těm „pár drobným“ ho zakládat nehodláte, nezbývá, než se pokusit peníze vyměnit v bankovní směnárně (mělo by to jít v Živnostenské bance a pobočce ČSOB na Václavském náměstí – v dalších pobočkách ČSOB nám bylo řečeno, že mince nepřijímají) nebo v „obyčejné“ směnárně.


** HVB mince přijímá pouze do 9.11. 2001
* Interbanka přijímá všechny mince uvedených měn, ale celkový vkládaný obnos musí být zaokrouhlen na stupeň, který je uveden v závorce.

Klasické pouliční směnárny v naprosté většině nechtějí mince přijímat vůbec. Světlou výjimkou, kterou se nám podařilo v Praze objevit, jsou směnárny Chequepoint (četné v okolí Václavského náměstí), kde by měli přijímat alespoň marky a šilinky. Tyto měny byste měli vyměnit i ve směnárně ve Vodičkově ulici, na rohu ulice V Jámě. Tam dokonce naznačili určitou naději, že budou někdy do konce roku přijímat i některé mince dalších měn. Ale jak to dopadne, to je prý zatím ve hvězdách.

dan_z_prijmu


* Pracovnice v obou směnárnách připustily, že se možná ještě během listopadu obnoví výměna mincí dalších měn. Nedá se to ovšem zaručit.

Víte o dalších možnostech, jak uložit nebo vyměnit mince měn přecházejících na euro? Objevili jste další směnárnu nebo bankovní pobočku, kde je to možné? Jaká je situace mimo Prahu? Podělte se s námi o vaše zkušenosti!

Potřebujete se zbavit mincí státu Evropské měnové unie?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).