Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Elektronická podatelna: Prostor pro kšeft? od Michal - Pan ministr a jeho kolegium poradců se nezeptali,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 31. 8. 2005 16:59

    Michal (neregistrovaný)
    Pan ministr a jeho kolegium poradců se nezeptali, zda to malé obce s pár desítkami či stovkami obyvatel opravdu potřebují pro komunikaci se sousedy.

    No nevim, ale podle mně nejde o to jestli to potřebují ty obce, ale spíš jestli to potřebují obyvatelé. nebo si představujete že by to mělo fungovat tak, že se starosta rozhodne jestli umožní obyvatelům komunikovat elektronicky nebo ne?

    Pro tu druhou skupinu úředníků, kteří vnímají občany jako nepříjemný a stále obtěžující hmyz, je elektronická podatelna dobrým a vítaným způsobem, jak se skrýt v anonymitě za elektronikou podatelnou.

    To právě ne, když pošlu mail přímo úředníkovi tak mně nemusí odpovědět (může třeba tvrdit že byl na dovolené), když pošlu mail na podatelnu tak mně někdo musí odpovědět.

    Škoda že jste si o tématu nezjistil víc, než jste začal psát článek.
  • 31. 8. 2005 19:33

    Autor článku (neregistrovaný)
    Dobrý den pane Michale,
    jedna věc je komunikovat elektronicky, to je již dávno vyřešeno. Stejně jako mají radnice poštovní adresu, tak mají mít elektronickou adresu. To je v pořádku, jenže podobně jako vesnice nemají klasickou podatelnu, tak je podle mne zbytečná i elektronická podatelna. Tím nechci říci, že elektronická podatelna je hloupost, naopak na velkých úřadech, ministerstvech, krajských úřadech apod. má své místo. Jenže nikdo si nedal práci s analýzou požadavků, možností a odlišností na velkých úřadech a vesnických radnicích.

    Pokud jde o odpověď, tak ano odpoví Vám sekretářka a bude Vás informovat o tom, že e-mail došel a byl předán konkrétnímu úředníkovi. Nic víc. Jestli odpoví za dne nebo za měsíc to nařízení o elektronických podatelnách neřeší.

    Z vlastní zkušenosti, ale například znám několik starostů, kteří mají obecní www stránky a e-maily provozovány formou webhostingu a bez elektronické podatelny si poštu určenou pro starostu nebo obecně pro radnici mohou vyzvednout i z domova večer či o víkendu.

    Je pravda, že je rozdíl mezi vedením radnice na vesnici, kde si i dnes lidé "vidí do talíře" nebo někde v "betonovém zátiší" na Proseku nebo Jižním Městě. Tyto odlišnosti, ale potvrzují skutečnost, že jsou velké rozdíly mezi potřebami a možnostmi různých radnic a úřadů.
  • 31. 8. 2005 22:29

    Michal J. (neregistrovaný)
    Možná že každý považujeme za el. podatelnu něco jiného Elektronická podatelna jak ji chápu já, je např. e-mail kam pošlu svoje podání opatřené elektronickým podpisem. Na úřadě můj e-mail zaevidují a pošlou mně nazpět potvrzení obsahující věci předepsané vyhláškou.

    Na straně příjemce - úřadu není nezbytně nutné mít specializovaný software, stačí běžný emailový klient schopný pracovat s certifikáty (a ten právě může být i open source).

    Takže i ten starosta vyřizující poštu z domova s tím nemusí mít problém.

    Jiná věc je že na úřadech obecně se často plýtvá penězi, takže si z toho někteří lidé byznys udělají, ale to už je právě věc těch starostů, aby si to ohlídali.

    Zásadní rozdíl vidím v tom, že doteď bylo na dobré vůli úřadů, jestli přijímali podání i v elektronické podobě, zatímco te to mají nařízené.
  • 1. 9. 2005 20:29

    Autor článku (neregistrovaný)
    Vážený pane,

    první podstatná věc je, že to Vaše podání nemusí být opatřeno elektronickým podpisem. Jak uvedl jeden přispívající do této diskuse - Škoda že jste si o tématu nezjistil víc, než jste ....

    Plýtvání na úřadech je jedna věc. Vážnější a smutnější jsou obchodníci, kteří místo toho, aby dělali obchod v zahraničí a na férovku se utkali s konkurencí, tak raději straší starosty malých městeček a obcí a následně jim vnutí svůj software. Protože starosta vetšinou není specialista na IT a má obavy, aby z důvodů porušení "nějakého " nařízení neměl problémy, tak nařízení splní (podatelnu koupí)a následně bude s občany komunikovat, tak jak oni potřebují. Mimochodem jedna vesnice, které spravujeme www stránky má již rok elektronickou podatelnu. Do dnešního dne jsem jí použil asi pětkrát já a jednou pan starosta, když jsem jí testovali. Nikdo další podatelnu nepoužil!!

    V posledním bodě, také nemáte úplně pravdu. Již několik let musí mít starostové (radnice) alespoň jednu e-mailovou adresu , takže komunikovat elektronicky již museli i před nařízením 495/2004.
  • 2. 9. 2005 10:51

    jezevec (neregistrovaný)
    Škoda že jste se před napsáním komentáře neporadil s nějakým občanem malé obce. Bydlím na vesnici která má 103 obyvatel, jistě jsou i menší obce. Všichni zastupitelé včetně starosty jsou čestná funkce, nedostávají žádný plat a pro obec pracují ve svém volnu. Radnice existuje jen díky klubovně hasičů, jinak mnoho let byla u starosty doma. Schůze zastupitelstva se dělají v hospodě a jsou veřejně přístupné. Radnice nemá žádné zaměstnancem, tím méne sekretářku - koho něco zajímá, staví se v hospodě. Na obecním úřadě je počítač z roku raz-dva, na které když je potřeba něco napsat, píše se to ve scratchpadu. Webové stránky jsou samozřejmě outsourcované, dělá to pár študáků zadarmo na nějakém free webu.
    Implantovat do této situace zákon o povinném používání elektronického podpisu může leda chorý mozek - a to jak pravím jsou i menší obce. Znám třeba obec která má šest obyvatel a všichni jsou tedy v zastupitelstvu.
    Mimochodem - kde je ten odkaz na open-source elektronickoun podatelnu, o které tady glosátoři žvástali? Také bychom o ní měli zájem.
  • 6. 9. 2005 17:05

    Michal J. (neregistrovaný)
    Právě že malá obec nemusí mít pro elektronickou podatelnu žádný systém, úplně stačí e-mailový klient co umí pracovat s elektronickým podpisem. To umí většina nových, konkrétně to mám vyzkoušené v Thunderbirdu (http://www.czilla.cz/produkty/thunderbird/).

    Navíc nikdo nikomu nezakazuje aby posílal svoje dotazy a připomínky přímo na e-mail starosty nebo nikoho jiného, jde jenom o to že když pošlu mail na elektronickou podatelnu tak je to rovnocené tomu, když jej pošlu jako nějaký oficiální dopis normální poštou, tj. někdo ho zaeviduje a dá mně vědět.

    On ten článek (a několik předchozích) vzbuzuje dojem že jde o něco sožitého na co je třeba složitý program a spousta zaměstnanců, ale není to pravda.
  • 19. 9. 2005 13:11

    Pavel (neregistrovaný)
    Nejsem si jistý, že máte pravdu. Ona ta podatelna asi musí splňovat i jisté podmínky pro archivaci dat, zálohování, atd., nemyslím, že to by bylo součástí nějakého e-mailového klienta (tedy, pokud za archivaci nepovažujete překopírování do jiného adresáře na stejném disku). S elektronickými daty je spousta problémů, o kterých jejich propagátoří nemluví, a možná si je ani neuvědomují. Například, jak zajistit čitelnost dat po několika desetiletích. V tom je papír stále nepřekonatelný. Aby pak naše městské úřady nedopadly jako ten astronom, co chtěl zpracovávat třicet let stará měření z nějaké družice, v archivu NASA mu dali pásku a on zjistil, že tu pásku nikde, ale opravdu nikde už není schopen přečíst. Tak to prozkoumal blíže a zjistil že asi 70% dat, která NASA získala, už jsou naprosto nepoužitelná, protože už nikde není příslušný HW a SW, který by je dokázal přečíst.
  • 28. 9. 2005 20:45

    Tomas (neregistrovaný)
    Pokud na úřadech budou pracovat lidé jež místo politiky umí také pořádně na pc pak je vše ok bohužel většina úředníků a i běžných obyvatel umí pendrek a v tom to vše je programy jsou zadarmo jen je nikdo neumí používat a proto je třeba platit hříšné peníze . Bylo by
    mnohem lepší kdyby místo této diskuze stanovil stát Open Source produkt a postup pro užití náklady by klesly na 1 % .

    A co takhle místo pitomostí jako jsou ( data bytev husitů nebo i y a pod ) začít v základních školách učit praci na PC. ???
  • 29. 9. 2005 15:11

    Michal J. (neregistrovaný)
    Zrovna v archovaci bych problém neviděl, už teď je na úřadech spousta dat která se musí archivovat.

    Navíc zapomínáme na jednu věc - úřady jsou tu pro nás, my si je platíme a oni se nám musí (měli-by) přizpůsobovat a fungovat tak aby to pro mně jako občana bylo pohodlné.
  • 24. 11. 2005 15:31

    Martin Chmelař (neregistrovaný)
    Naprostý souhlas s jezevcem. Jsem též zastupitelem v obci se 150 obyvateli a mohu potvrdit, že to, co napsal, je do posledního písmene pravda.
    A kdyby tu diskutovali opravdoví IT odborníci, jistě by věděli, že:
    - náklady za klientský software podatelny jsou jen ZLOMKEM celkových nákladů (TCO)
    - připojení k Internetu není v Kocourkově dostupné právě v celé řadě menších lokalit, takže by bylo nutné nosit do podatelny data na disketách....místo psané žádosti či formuláře tedy soubor na disketě podepsaný certifikátem za bratru 500,-
    Tomu tedy říkám pokrok :))
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).