Hlavní navigace

Vyzkoušeli jsme výlet do New Yorku na víkend. A stojí za to

5. 8. 2011
Doba čtení: 12 minut

Sdílet

Má cenu strávit prodloužený víkend v New Yorku? Autor to zkusil na 3 noci a přináší odpovědi z vlastní zkušenosti. Dozvíte se tak, kolik to stojí a co za peníze uvidíte.

Výběr variant, jak se dostat do New Yorku, je značně široký. Poté, co České aerolinie ukončily lety svými dálkovými letadly, však jediné přímé spojení mezi Prahou a New Yorkem (letiště JFK) provozuje letecká společnost Delta. Všechny ostatní letecké společnosti nabízejí pouze lety s přestupem. Nevýhodou v takovém případě je, že celková doba cesty se prodlouží minimálně o 3 hodiny, a v případě, že lety na sebe ne zcela ideálně navazují, i o více. Let s Deltou z Prahy do New Yorku trvá cca 9 hodin, zpět bude let o přibližně hodinu kratší. Při transatlantických letech samozřejmě značně záleží na směru a síle větru a povoleném letovém koridoru, takže v optimálním případě se lze z New Yorku do Evropy dostat i v čase kolem 6 hodin (takto jsem se vracel s Air France do Paříže, let byl operován nejnovějším typem dvoupatrového Airbusu A380).

Lowcosty nelétají

Cena letenky bude u nejlepších nabídek atakovat hranici 10 tisíc korun. Abyste se dostali na tuto částku, je však třeba splnit několik podmínek: minimálně poměrně brzký nákup v ne příliš žádaném čase a k tomu nalézt akční nabídku některé letecké společnosti. V případě standardního nákupu několik týdnů předem se obvykle můžete dostat dostat pod 15 tisíc korun. Neplatí přitom, že přímý let je levnější než lety s přestupem, často tomu bývá právě naopak.

Vzhledem k tomu, že lety přes Atlantik jsou stále ještě výsadou pouze klasických aerolinií, je v ceně letenky zahrnuto občerstvení (obvykle teplý oběd  a studený snack cestou tam a teplá večeře a studená snídaně cestou zpět, k tomu nealkoholické nápoje a víno). Popisuji zde samozřejmě cestu v ekonomické třídě, ve třídě business a first class je nabídka občerstvení výrazně bohatší, o možnosti mít sedačku přeměnitelnou na téměř plnohodnotnou postel nemluvě. Odpovídá tomu však cena letenky. V ekonomické třídě se za poslední dobu bohužel zmenšil bezplatně přepravovaný počet zavazadel na evropský standard jednoho kusu váhy 23 kg. Ještě dva roky zpět přitom bylo běžné v ekonomické třídě uplatňovat „2 piece concept“, tj. 2 kusy odbavených zavazadel. Pokud jste členem věrnostního programu letecké společnosti (aliance) operující danou linku a máte stříbrnou (elite) nebo zlatou (elite plus) kartu, pak obvykle můžete mít jedno další zavazadlo zdarma.

Imigrační procedura při vstupu na území USA bývá mnohdy popisována jako nepříjemný až hororový scénář. Žádný podobný příběh ale nemohu poskytnout. Rozhovor včetně otisků prstů trval do 3 minut a byl příjemný, s úředníkem jsme se bavili o tom, co máme v plánu – je to ostatně jeho práce. Kromě pasu nebylo potřeba předložit nic dalšího, ani potvrzení o rezervaci hotelu, ani platební kartu. Jako paradox vnímám, že zatímco pokud cestujete na turistické vízum, musíte vyplnit dva formuláře (můj případ), pokud máte bezvízový systém ESTA (Electronic System for Travel Authorization, případ manželky), stačí vám jeden…

Metro: 24 hodin denně

Cesta z letiště JFK do centra New Yorku (na Mantattan) může být uskutečněna několika způsoby. I když letiště není zrovna blízko centra, nemusíte se bát použít taxi (pevná cena 50 USD plus případné poplatky za mosty nebo tunely). Další variantou je autobus, železnice, rychlé a levné je použití automatického vlaku bez řidiče nazvaného AirTrain, který vás za 5 USD zaveze na stanici metra Jamaica Station a následně již pokračujete metrem (2,25 USD jedna jízda nebo při pobytu do 7 dnů 29 USD za kartu pro neomezený počet jízd). Celková doba jízdy bude asi 60 minut.

Je třeba podotknout, že metro v New Yorku jezdí 24 hodin denně, má obrovský počet linek i jejich délku, nepatří k nejčistším, jezdí s delšími intervaly, než jsme zvyklí v Evropě, avšak je spolehlivé a doveze vás v zásadě kamkoli potřebujete. I při cestách po Manhattanu se však mnohdy nevyhnete jednomu i dvěma přestupům, takže na kratší vzdálenosti může být použití taxi rychlejší dokonce i ve špičce. Za cestu taxíkem po Manhattanu zaplatíte mezi 5–10 USD a v každém taxi lze bez problémů zaplatit kartou! Taxi se neobjednává, mávnete si na něj na ulici – v centru města nebudete s výjimkou špiček čekat víc než pár desítek sekund, mimo centrum je to o jednotkách minut.

Platební karty v New Yorku

  • Bez karty se v zásadě neobejdete, v hotelu si při příjezdu udělají předautorizaci (zablokování částky ubytování + něco navíc na služby, např. restauraci nebo minibar) a následně při placení jen řeknete, zda zaplatíte stejnou kartou (nemusíte už ji ukazovat) nebo použijete jinou.
  • Platit např. v hotelu vyšší kategorie v hotovosti je velmi neobvyklé.
  • Kartou lze zaplatit i drobné věci jako lístky v metru, naprostou samozřejmostí je akceptace karet v drtivé většině obchodů, o restauracích nemluvě.
  • Cestu žlutým newyorským taxíkem uhradíte také kartou.
  • Funguje i spropitné prostřednictvím platební karty, což je technologie dostupná i v ČR, avšak téměř nepoužívaná.
  • Čip+PIN v obchodech nevyužijete, vítězí klasický magnetický proužek, avšak nepodepisujete se na účtenku, ale přímo na terminál (což ve většině případů znamená, že podpis ani omylem nesouhlasí se vzorem na zadní straně karty, to ale nikdo neřeší, mnohdy vám ostatně kartu vrátí ihned po projetí terminálem…)

Ubytovat se můžete mezi Čínou a Itálií

Ubytování v New Yorku je drahé. Odvíjí se logicky od počtu hvězdiček daného hotelu, každý hotel je dobré si prověřit na některém ze serverů nabízejících nezávislé recenze (např. www.tripadvisor­.com). Některé, zejména dvou, ale také tříhvězdičkové hotely jsou podle recenzí hodně podprůměrné a zkušenosti hostů až děsivé. Za slušně hodnocený 3hvězdičkový hotel nebo hotel se čtyřmi hvězdami umístěný v okrajové části Mantattanu zaplatíte bez problémů 200 USD, lepší 4– a  5hvězdičkové hotely v blízkosti Times Square si řeknou i o 500 USD a více. Ceny se odvíjejí od sezony, která je vysoká po téměř celý rok. Ušetřit můžete, pokud se ubytujete mimo Manhattan (Brooklyn, Queens), velké množství poměrně slušných hotelů je v okolí letiště JFK – za dojíždění na Manhattan sice při nákupu 7denní karty na metro nic neplatíte (ale časové ztráty budou značné). Pozor na to, že ceny jsou v USA nejen u ubytování uváděny často bez daní, které na první pohled zajímavou nabídku dokážou zvýšit.


Autor: Michal Přádka

Hotel on Rivington

Jako rozumný kompromis mezi luxusními hotely v úplném středu Manhattanu a ubytováním v okrajových částech města mohu doporučit Hotel on Rivington. Jedná se o hotel umístěný v dolní části Manhattanu, při cestě z letiště JFK dostupný metrem bez přestupu. V pěší vzdálenosti je čínská čtvrť a SOHO a také Little Italy. Jedná se o budovu postavenou z velké části ze skla, pokoje tak nabízejí zajímavé pohledy na denní i noční Manhattan včetně Empire State Building, kterou po setmění opravdu nepřehlédnete. Potěší bezplatné bezdrátové připojení k internetu a také snídaně, která byla v ceně, byť se jednalo pouze o snídani kontinentální. Celkem zvláštní je umístění recepce nikoli u vchodu, ale v prvním patře, nicméně jakmile předáte svá zavazadla poslíčkovi u vchodu, ničemu to vlastně nevadí.

Socha svobody nebo vrtulník?

V New Yorku se zcela jistě nebudete nudit. Možností je takovém množství, že ani v případě, že jste ve městě po několikáté, máte stále kam zajít a nemusíte přitom město opustit (což ostatně skýtá další desítky variant, kam jet). Hlavní atrakce jsou všeobecně známé: Socha Svobody, Empire State Building, Ellis Island atd. Tyto najdete popsané v každém průvodci. Ale jsou i alternativy. Podívejte, co lze stihnout spolu s nákupy od čtvrtečního odpoledne do nedělního večera.

Pokud se na Empire State Building a celý New York chcete podívat z výšky, pak jděte na Top of the Rock, tedy Rockefeller Center. Otevřeno je od 8 ráno do půlnoci, vstupné 23 USD a když přijdete hned ráno, téměř jistě nebudete muset čekat.

Další netradiční pohled na New York vám nabídne vyhlídkový let vrtulníkem. Provozuje je např. společnost Helicopter Flight Services. Vrtulník Bell 407 pojme 6 pasažérů a pilota, přičemž výhled na město si užijete zejména díky speciálně upraveným panoramatickým oknům vrtulníku. V nabídce je několik typů vyhlídkových letů, nejlevnější trvá 15 minut a stojí 149 dolarů, delší a zcela postačující 20minutový je o 50 USD dražší. Startuje se na heliportu umístěném v dolní části Mantattanu, první, co uvidíte z ptačí perspektivy, je proto Socha Svobody a Ellis Island, následně letíte podél řeky Hudson a vidíte mj. přístav, Intrepid Sea Air Space Museum nebo Brooklyn Bridge. Také pohled na rozestavěné Ground Zero, kde před rokem 2001 stála Dvojčata a nyní se jedná o obrovské staveniště, je impozantní. V souvislosti s pohledem na Groud Zero mě napadlo, že ono to s bezpečností v USA není až tak slavné, jak to vypadá – při příchodu na heliport vás sice velmi formálně zkontrolují a musíte do bezpečnostních skříněk odevzdat všechny věci s výjimkou fotoaparátu, pokud si však chcete těsně před odletem zajít na toaletu, pak tyto jsou z vnější části budovy a při příchodu zpět už vás nikdo nekontroluje…


Autor: Michal Přádka

Vrtulníky nad New Yorkem

Za návštěvu jistě stojí již zmíněné Intrepid Sea Air Space Museum. Tuto letadlovou loď postavenou za druhé světové války a vyřazenou v roce 1974, aktuálně umístěnou na řece Hudson, naleznete v pěší vzdálenosti od Times Square. Na její letové palubě se nachází mnoho letadel, vnitřní část si částečně můžete prohlédnout. Na molu je jeden z dnes již nelétajících Concorde, a pokud stále nestačilo, kousek vedle návštěvníkům přístupná ponorka. Když máte rádi letadla a lodě, jednoduše nutný cíl návštěvy. Cena vstupenky 24 USD a návštěvu si vyhraďte minimálně 2 hodiny.

Bez vstupného se můžete projít po slavné Wall Street. Počítejte ale s tím, že množství policistů je i na počet „kravaťáků“ obrovské, všude narazíte na zátarasy umožňující autům vjezd až po bezpečnostní kontrole a v konečné fázi stejně uděláte pár fotek a půjdete jinam.

New York je také hlavní město muzikálů. Na Broadwayi naleznete tolik možností, že nevíte, na co koupit lístky. Internet lehce pomůže, nicméně žebříčků nejlepších muzikálů naleznete několik. Všechny se nakonec shodovaly v tom, že člověk neprohloupí, pokud se zajde podívat třeba na Mamma Mia nebo Billy Elliot. Druhý jmenovaný jsme v Imperial Theatre shlédli. Příběh je poměrně prostý: jedenáctiletý Billy je svým otcem zapsán na hodiny boxu, avšak ve vedlejším sále probíhají lekce baletu, kde jsou pouze dívky. Billy je však natolik uchvácen, že brzy tančí s nimi. O slavném happyendu, kdy Billy přesvědčí i svého otce, že balet je pro něj to pravé, a stane se úspěšným tanečníkem, nepochybujte. Billy Elliot je muzikál, jehož scénické provedení, celková výpravnost, hudba Eltona Johna a především taneční čísla z něj logicky dělají hit. Před hereckým a zejména tanečním uměním představitele Billyho (daný večer Jacob Clemente), smekám. A ještě cena: 40–200 USD, avšak rezervujte s předstihem, jinak nemáte téměř žádnou šanci lístky koupit, zejména pokud chcete jít v pátek nebo sobotu večer. Lístky nad 100 USD už zajistí velmi slušný výhled.

Jedna drobná rada: objednat si představení v den příletu z Evropy, kdy ráno vstáváte v 5 hodin, absolvujete transatlantický let, představení začíná 19.30 a končí skoro ve 22 hodin (tj. 4 ráno našeho času), znamená, že jste vzhůru 23 hodin bez pauzy – ani káva pak už moc nepomáhá… K občerstvení v divadle ještě malou poznámku. Přímo v hledišti se prodává mj. nezbytná coca-cola, 10 USD za jednu nepříliš velkou plastovou skleničku i s víčkem a brčkem. Za refill (znovunaplnění nápoje do stejné skleničky) zaplatíte již jen 5 dolarů.

Jídlo a pití v New Yorku je vlastně kapitola sama pro sebe. Množství rychlých občerstvení na metr čtvereční je, troufám si říct, nejhustší na světě. Kromě v Evropě zdomácnělých řetězců narazíte i na jíné, například Wendy's Old Fashioned Hamburgers (zkráceně Wendy's) je docela zajímavou alternativou. Ve všech řetězcích dostanete za cenu mezi 5–7 dolary sendvič, hranolky a obvykle také bezedný nápoj (refill). Když přidáte dva nebo tři dolary, nabude hamburger na naše poměry nevídaných rozměrů.

Jak si nedat hamburger

Horší situace nastane, když se chcete najíst „normálně“. Zatímco na fastfood narazíte doslova na každém kroku, nalézt restauraci s obsluhou a nehamburgerovou nabídkou jídel je horší. A když už se vám to povede, pak si dejte velký pozor při objednávání: i na první pohled přitažlivý název jídla může v konečné fázi představovat nazdobený hamburger, který vám přinesou na talíři a zaplatíte trojnásobek toho, co vedle v rychlém občerstvení. Kousek od Times Square jsem našel podnik, kam určitě stojí za to zajít na oběd nebo na večeři.


Autor: Michal Přádka

Keens Steakhouse

Jmenuje se Keens Steakhouse a nachází se na 36th Street, jen kousek od 6th Avenue a také od Times Square. Jak již název napovídá, hlavní část nabídky tvoří steaky, tedy americká klasika, v tomto případě v tom nejlepším slova smyslu. Za vyzkoušení stojí jak Filet Mignon, tak Chateaubriand Steak, který můžete mít i ve variantě pro dva. Keens Steakhouse mě oslovil již při příchodu svým interiérem, špičkovou obsluhou, a když přinesli první jídlo, věděl jsem, kam půjdu příště zase. Jedinou nevýhodou je cena – za oběd pro dva s těmi zmíněnými steaky, předkrmy, dezerty a vínem dáte přes 150 dolarů. V mém případě ale dobře investovaných.

Jedna taška nestačí

New York je také nákupní ráj. Zmíním jen dvě maličkosti z této oblasti. Ve městě jako takovém nenajdete žádný outlet, to by jste museli vyrazit autem nebo autobusem do New Jersey. Zejména oblečení a elektronika je však za velmi zajímavé ceny i v centru města. A když už jsme u té elektroniky. Chcete-li vidět, jakým způsobem prodávají elektroniku skřítci, zajeďte do B&H. Znám větší obchody, i když ani tento není malý. Snad 200 prodavačů, kteří jsou také odborníky a poradci, je neustále v činnosti.

Jakmile nějaký výrobek chcete koupit, ťuk ťuk do počítače a do minuty výrobek přijede na páse až k vám. Prohlédnete si jej, dostanete základní instruktáž o jeho používání, přidáte na svůj účet a nakupujete dále. Všechny položky pak zaplatíte najednou a zboží vás již čeká v taškách. Systém pohybu zboží po pásech a dopravnících je neuvěřitelný, ceny pro Evropana také, takže určitě neodejdete jen s jednou taškou.

Spropitné? 15 %

Pár poznámek na závěr. Když už je člověk v New Yorku, pak asi zajde také do Central Parku, podívat se a případně projít po Brooklyn Bridge a také na… takhle můžeme pokračovat, ale na to vám již čtyři dny nestačí – ty jsou ok, pokud jste tam již předtím byli a víte, kam jít a co vlastně chcete vidět. Při první návštěvě se za tu dobu zorientujete a zvládnete to úplně základní, co prostě „musíte vidět“.

Hodně do sebe má také noční New York, například Times Square v 11 v noci – to se nedá popsat, to se jednoduše musí vidět. Lidí a světla víc než ve dne, opravdu.

Američané jsou přátelští a nápomocní, jakmile se někoho zeptáte na cestu, s úsměvem vám bez problémů poradí.

Pokud bych měl vybrat jednu odlišnost, které si Čech musí všimnout, pak je to servis v restauracích a obchodech. Neviděl jsem protivného číšníka nebo prodavačku, právě naopak. Těch 15 procent spropitného v restauraci (v zásadě nutnost, pokud jste spokojeni – netýká se fast foodů) a procenta z prodeje v obchodech si tam personál prostě zaslouží a tato stránka Ameriky mě opravdu oslovuje.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pracuje jako bankéř. Autor mnoha odborných článků z oblasti bankovnictví, financí, IT, telekomunikací a cestování.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).