Hlavní navigace

Situace na US akciových trzích ze dne 20.1.2005

Při včerejším obchodování na Wall Street se neopakovala úterní pozitivní session, tentokrát se na trhu objevily některé smíšené zprávy a ty ovlivnily hlavní akciové indexy korekčním způsobem a investoři nezaznamenaly při své investici posun žádoucím směrem.

Jednalo se především o další sadu korporátních hospodářských výsledků za 4.Q. 2004, které zveřejnily např. firmy JP Morgan Chase, Pfizer, General Motors, IBM, McDonald´s, Yahoo!, Motorola, Lucent Technologies. Výsledky těchto společností většinou splnily očekávání trhu ve vztahu k cifrám za 4. Q., ovšem trh nebyl spokojen právě s výhledem na rok 2005 v oblasti objemů prodejů či odhadu ziskových parametrů předmětných firem.

Na druhé straně se znovu potvrdilo, že inflace (a tentokrát to byl makroúdaj o spotřebitelské inflaci v podobě CPI) je plně pod kontrolou a současná forma monetární politiky FED (postupné, transparentní, měřitelné a možná i odhadnutelné navyšování úrokových sazeb neskokovou variantou po 0,25 basis points) zřejmě přináší v této oblasti makroekonomiky své ovoce. Konkrétně CPI pokleslo v prosinci o –0,1% dle reportu Labor Department.

Hlavní akciové indexy se nacházejí na těchto hladinách:

Blue chips Dow Jones Industrial Average Index je na 10539,97 bodech (-88,82 bodů, resp.  –0,8%) s poklesem titulů IBM, Pfizer, JP Morgan Chase, General Motors. Zisky zaznamenal Procter and Gamble (PG), který zřejmě bude těžit z určitého mírného trendu částečného přesunu zájmu investic do titulů z oblasti spotřebního zboží a potravinářských fi­rem.

Technologicky zabarvený Nasdaq Composite Index zakončil trading na 2073,59 bodech (-32,45 bodů, resp. –1,54%).

Širší ukazatel Standard and Poor´s 500 Index má niveau 1184,63 bodů (-11,35 bodů, resp. –0,95%). Zobchodované objemy stále odrážejí dobrou aktivitu participantů na trzích, neboť na NYSE se zobchodovalo celkem 1,5 mld kusů akcií a na Nasdaq to bylo celkem 2,2 mld kusů akcií.

Dnešní makroekonomické ukazatele dle ekonomického kalendáře budou obsahovat následující položky: Initial Claims v týdnu do 14.1. t.r. (očekávání úrovně úvodních požadavků v nezaměstnanosti je 335K), dále to bude Leading Indicators za prosinec s očekávanou hodnotou +0,2% a nakonec ukazatel Philadelphia FED za leden 2005 (očekává se úroveň 26,5).

Dnes budou zveřejňovat své hospodářské výsledky např. tyto vybrané firmy: Citigroup, Continental Airlines, Delta Airlines, Harley Davidson, Novartis, Xilinx a mnoho dalších. Zřejmě z tohoto zdroje se bude odvíjet další možný směr trhů.

Informativně: cross rate EUR/USD je na hranici 1,2998 a zlato na NYMEX má cenu 422,60 USD za trojskou unci. Severomořská ropa Brent stojí 44,71 USD za barel a Light Sweet Crude Oil na NYMEX (February contract) je na kursu 47,25 USD za barel.

Afin Brokers, a.s.
Ing. J. Stoulil

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).