Hlavní navigace

Jaký bude zisk Telefónicy O2 CR. Co nového v Unipetrolu a ostravském Mittalu.

Prázdninové novinky a shrnutí obchodování na trhu RM SYSTÉM.

Prakticky na stejné úrovni jako v minulém týdnu ukončily tento týden obchodování akcie Unipetrolu. V průběhu týdne vykazovaly akcie této společnosti poměrně výraznou volatilitu způsobenou spekulacemi nad prodejem dceřiných společností Kaučuk a Spolana. První zmiňovanou společnost pravděpodobně získá polský petrochemický podnik Dwory. Nezodpovězenou otázkou zůstává konečná cena kontraktu. Polský zájemce nabídl 4 mld. Kč (22 Kč na akcii), tato cena je v souladu s dřívějším vyjádřením společnosti. Problematický může být postoj minoritních akcionářů, ti požadují minimálně 5 mld. Kč. Spor může skončit až soudním napadnutím prodeje.

Soudí spory se Unipetrolu určitě nevyhnou ve spojitosti s arbitrážními žalobami ze strany Agrofertu pana Babiše. 20 mld. Kč, taková je suma, kterou Agrofert požaduje za nesplnění závazků plynoucí z dříve uzavřených smluv.

Všechny uvedené aspekty srazily cenu akcií během pondělí až k 185 Kč, ve zbytku týdne akcie mírně posilovaly a týden uzavřely na hodnotě 197,10 Kč.

Poměrně pozitivní vývoj zaznamenaly v uplynulém týdnu akcie ČEZ. V úterý a čtvrtek se dokonce krátkodobě obchodovaly za ceny přes 770 Kč. Ve srovnání s pondělním minimem 717 Kč, mohli investoři získat až 7,4%. Závěr týdne, vlivem negativního zahraničního sentimentu, titul mírně korigoval a uzavřel na 762,40 Kč.

Negativně se na kurzu podepsaly výpadky elektrárny Temelín a celkově napjatá atmosféra na kapitálovém trhu. Pokračující pat na domácí politické scéně a vysoká cena ropy nepřispívá ke klidu při obchodování s akciemi.

Pozitivně na akcie energetických společností působil faktor emisních povolenek. Kurzu této komodity po prudkých propadech v minulém období postupně zrelaxoval.

Až k 473,50 Kč se vyšplhal kurz akcie Telefónica O2 a proti začátku týdne tak posílil o 4,5%. Pozitivně nadále působí očekávání vysokých dividend v příštích letech a výhled úspory administrativních nákladů plynoucí ze synergií působících po sloučení Českého Telecomu a Eurotelu. Další mírně pozitivně hodnocenou zprávou je spekulace týkající se možné investice na Slovensku, kde v současné době probíhá výběrové řízení na udělení licence pro třetího mobilního operátora. Teoreticky existuje možnost, že by španělská Telefónica podala nabídku prostřednictvím české Telefónicy O2.

Naopak negativní vliv by mělo vydání čtvrté licence pro poskytování telefonních služeb v České republice. Vzhledem k vysoké penetraci trhu mobilními telefony by to měl další mobilní operátor na českém trhu poměrně těžké. Telefónica O2 zveřejní 24. července 2006 výsledky hospodaření za 2.Q. 2006, odhadovaný čistý zisk má dle analytiků činit 4,15 mld. Kč.

Akcie Mittal Steel Ostrava během týdne mírně oslabily. Společnost chce do konce srpna propustit tisícovku zaměstnanců, pro odcházející zaměstnance má připravený sociální program v úhrnné výši jedné miliardy korun. Týden akcie uzavřely na 2 399 Kč.

Roman Jandík
RM-SYSTÉM, a.s.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).