Chat o potravinách

Sdružení obrany spotřebitelů pořádá ve středu 27.10. od 14 do 15 hodin na svých stránkách www.spotrebitele.info další pravidelný chat, tentokrát na téma Výživa a technologie v potravinářství. Hostem chatu bude Ing. Vladimír Doležal z Technické fakulty České zemědělské univerzity v Praze, kterého se můžete ptát na vše, co vás zajímá ohledně potravin a jejich výroby.

Sdílet

Potraviny, jejich výroba i bezpečnost patří k tématům, kterým věnuje Sdružení obrany spotřebitelů ČR (SOS) neustále pozornost. Vyhledává na trhu výrobky, které nesplňují legislativní podmínky a upozorňuje na ně jak dozorové orgány, tak spotřebitele. Z minulosti to byla například špatně označená hořčice, nebo nedávno chybně značený Klášterní kvas Klasik. SOS organizovalo také například spotřebitelskou anketu lahodnosti pomerančových džusů, s jejímiž výsledky seznámilo spotřebitele.

Zdravá výživa ovšem nezáleží jen na tom, zda jsou potraviny bezpečné. Záleží na každém spotřebiteli, z čeho a jak si sestaví svůj jídelníček. A protože jsou potraviny na našem stole každý den, patří toto téma mezi spotřebiteli k nejoblíbenějším.

To platí, zvláště nyní, po vstupu do Evropské unie, kdy se na našem trhu objevily nové výrobky a spotřebitelé ještě tápou, jaká je jejich kvalita a zda je srovnatelná s těmi, které znají z domácí výroby. Nicméně důležitost tématu potravin roste zvlášť nyní před Vánoci, kdy mnozí lidé mají představu, že Vánoce se rovnají několik kilogramů nadváhy kvůli neúměrnému hodování, připomněla Ivana PickováSOS.

Sdružení obrany spotřebitelů ČR pravidelně pro své chaty vyhledává témata, která veřejnost podle signálů SOS zajímají, a zve si jako hosty specialisty, kteří mohou dát zasvěcenou odpověď na otázky účastníků internetové besedy na serveru Svět spotřebitelů (www.spotrebitele.info). Zároveň uvítá každý námět, který spotřebitelé považují za zajímavý.