Hlavní navigace

Česká spořitelna vydává svou poslední letošní emisi hypotečních zástavních listů

Česká spořitelna dnes stanovila podmínky své poslední letošní emise hypotečních zástavních listů, která bude vydána dne 22. prosince 2005 v objemu 900 milionů. Kč s možností navýšení až na 5 mld. Kč. Půjde o cenné papíry splatné za tři roky. Dluhopisy budou úročeny fixní úrokovou sazbou 4,45 % p.a. a výnos bude splatný jedenkrát ročně zpětně.

HZL jsou určeny pouze pro institucionální investory a nejsou určeny k prodeji drobným investorům na pobočkách České spořitelny. Hypoteční zástavní listy budou kotovány na oficiálním volném trhu Burzy cenných papírů Praha, a.s. (ISIN CZ0002000771]. Prospekt cenného papíru schválený Komisí pro cenné papíry bude k dispozici nejpozději k datu emise v sídle České spořitelny, na pracovišti České spořitelny Na Perštýně 1, Praha 1 a rovněž na internetových stránkách společnosti (www.csas.cz).

Tato emise je v pořadí celkově jedenáctou emisí hypotečních zástavních listů připravenou Českou spořitelnou od roku 2002. Hypoteční zástavní listy slouží k získání zdrojů k profinancování hypotečních úvěrů poskytovaných bankami. Inovativní financování dynamicky rostoucího portfolia hypotečních úvěrů umožnilo klientům ČS dosáhnout velmi nízkých úrokových sazeb. Zájem českých klientů o hypoteční úvěry od ČS se potvrzuje současným 40% tržním podílem FSČS v oblasti úvěrů na bydlení. ČS financovala hypoteční úvěry od roku 2002 do současnosti celkem desíti emisemi hypotečních zástavních listů. V rámci těchto emisí naše banka vydala cenné papíry v celkové jmenovité hodnotě 19,6 mld. Kč. Převažovaly HZL s pětiletou splatností, nejdelší doba splatnosti je 10 let, říká Daniel Heler, člen představenstva České spořitelny. Vybrané emise byly prodávány jak institucionálním, tak retailovým klientům.