Hlavní navigace

Názor k článku Pomoc s drahou elektřinou a plynem: dávky a nové dotace na zelené investice od Kousavka - Jako důchodce a OSVČ, co skoro celý den...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 4. 2022 13:55

    Kousavka

    Jako důchodce a OSVČ, co skoro celý den doma maká na PC, nějaké chytré hlavice a podobné blbiny nepotřebuju. I my jsme dělali rekonstrukci topení. předtím bylo bi- (by si to teda někdo nepletl s s BSDM, to je fakt něco jiného :-), tak jsme měli topení na plyn i na uhlí/dříví, jen se musely zatočit jedny a roztočit jiné kohouty ), teď je tedy jenom na plyn + kde to šlo (chodba, veranda, kuchyně, koupelna) je ještě elektrické podlahové topení. Ale: když je hezké počasí, kohouty zatahuju, protože velká jižní okna byt v pohodě vytopí. Kdyby šlo ještě topení, už by se muselo větrat, protože by v místnostech bylo velké horko. Rovněž tak v kuchyni máme menší radiátor, protože jsme vycházeli z faktu, že pokud se v kuchyni peče a vaří, nemá smysl, aby tam byl velký radiátor. On by se tam ostatně ani nevešel. Pokud by bylo v místnostech chladněji, nemám problém roztočit v příslušné místnosti kohout nebo si vzít vestu/svetr. Chytré hlavice nepoužívám, protože a) elektronika je výborná, ale musí fungovat. Pokud by se rozhodla s námi nespolupracovat, pak se chyba hodně špatně hledá a blbě se odstraňuje; b) brání mi něco v tom, abych si těma kohoutama otočila ručně? Leda tak vrozená lenost, ale i lenoch potřebuje nějaký ten pohyb, že. Takže si v případě potřeby kohoutem otočím, kam potřebuju :-). No a za c) holt jsme doma brali manuální točení kohoutama za levnější variantu, protože na co je blbcům chytrej kohout? No zcela na nic, že :-).
    Chtěla bych na střechu ještě FVE. Do času uvidíme, jestli na to ještě budou ty úúúžasné dotace.

    A pro málo informované: když byly kotlíkové dotace, tak v první vlně (severní Čechy a severní Morava) byly podporovány i modernější kotle na uhlí/dřevo. Ve druhé vlně už podporovány nebyly. No a teď dal stát na vědomí, že nebude podporovat ani kotle na plyn. Nikdy jsem nepochopila, proč se musely vyhodit sice staré, ale ještě funkční kotle. Vždyť by jim doběhla životnost a stejně by byly nahrazeny, akorát bez dotací, nesmyslné administrativy a tisíců zbytečných ouřadů, co se na tom živili. Akorát by to holt nebylo do dne D, ale třeba o pět let později. Zelené šílenství je prostě IN, a kdo není dostatečně zelenej, je asi rudej nebo co.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).