Hlavní navigace

Lidé znovu objevují podílové fondy. Vyplatí se do nich vložit peníze?

9. 3. 2015
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Své peníze máme převážně v bankách, kde je užírá inflace. Podílové fondy přitom představují atraktivní možnost, jak peníze zhodnocovat v dlouhodobém horizontu.

Současná situace vede Čechy k tomu, že investují do podílových fondů stále více – koneckonců podílové fondy jsou v České republice spíše okrajovou záležitostí. Raději totiž dáme peníze do komerčních bank – na konci roku 2004 jsme jim svěřili celkem 1,9 bilionu korun, jedná se tak v průměru o 180 000 Kč na osobu, což je přibližně 80 % našeho finančního majetku. Lidé na západě přitom mají většinu svých prostředků v penzijních či investičních fondech. Je také zajímavé, že 2/3 z našich peněz tvoří depozita na běžných účtech, kde je průměrný výnos 0,15 %. Znamená to, že nám peníze zbytečně ztrácí hodnotu kvůli inflaci.

Pro investice do podílových fondů tak existuje obrovský prostor k růstu, což se také prokázalo v roce 2014, kdy jsme ke konci roku měli uloženo v domácích a zahraničních fondech kolektivního investování, které se nabízejí v České republice, celkem 328,86 miliardy korun. Od počátku roku došlo k růstu o 51,93 miliardy, což je zvýšení o solidních 18,75 % (z 276 miliard Kč koncem roku 2013 na 328,86 v závěru roku 2014). Zajímavé je, že každý sedmý Čech už investuje do podílových fondů s tím, že každá druhá investice směřuje do smíšených fondů.

Majetek v podílových fondech v ČR:

Typ fondu 31. prosince 2013 (v mld. Kč) 31. prosince 2014 (v mld. Kč)
peněžního trhu 10,8 7,9
zajištěné 37,4 32,1
akciové 53,9 58,2
dluhopisové 92,5 108,6
smíšené 64,6 103,6
fondů 13,3 13,2
nemovitostní 4,5 5,3
celkem 276,9 328,9

Zdroj: AKAT

Investujeme konzervativně, výnosy jsou pak minimální

Podle výzkumu společnosti Pionner Investments je pro Čechy nejdůležitějším kritériem při výběru podílového fondu garantovaný výnos do splatnosti, následuje míra rizika (23 %) a dividendový výnos (16 %). Znamená to, že Češi při investování jsou značně konzervativní a očekávají vysoké jistoty. To ale paradoxně může vést k nižším průměrným výnosům v dlouhodobém horizontu. Čtenáři serveru Měšec.cz jsou však poučenější, v anketě v článku 5 tipů, jak vybrat vhodný podílový fond na otázku „Jaký typ podílové fondu dlouhodobě preferujete?“ zvolili většinou (65 %) akciový fond, 17 % z nich zajištěný fond a 14 % dluhopisový fond. Fondy peněžního trhu, které se hodí spíše ke krátkodobému uložení peněz, by volilo 4 % respondentů. 

Jaký typ podílové fondu dlouhodobě preferujete?

Pokud by Češi měli svěřených 100 000 Kč a tuto částku měli investovat, pak podle průzkumu Pioneer Investments by se 84 % z nich ohledně složení investičního portfolia poradilo s investičním poradcem nebo nejbližší rodinou. Více než polovina by však konečné rozhodnutí nechala na vlastním úsudku. Průzkum také potvrdil, že jen 8,5 % lidí využívá podílové fondy jako zajištění na stáří. Náš průzkum potvrdil, že lidé v ČR si uvědomují nutnost vytvářet si vlastní finanční rezervy, které budou v penzi vítaným a nezbytným dodatečným příjmem. Samotnou tvorbou rezerv to ale nekončí, našetřené peníze chceme i zhodnotit. A v době téměř nulových úrokových sazeb na spořicích produktech je investování jednou z efektivních alternativ. Je ale zároveň třeba říci, že nejen pro příští rok bude klíčová konzistentnost a důsledná diverzifikace investičního portfolia, říká Petr Šimčák, ředitel obchodu Pioneer Investments ČR.

Chcete se přidat?

Investice do podílových fondů může představovat vhodný způsob, jak v dlouhodobém horizontu zhodnocovat vlastní finanční prostředky. V minulém roce se jim převážně dařilo, především těm akciovým (jeden rok ale nevypovídá nic o dalším vývoji). Ujasněte si, co od podílových fondů očekáváte – kde a na jak dlouho chcete investovat. K tématu také doporučujeme článek 5 tipů, jak vybrat vhodný podílový fond, kde najdete praktické rady ohledně výběru vhodného podílového fondu.

Podílové fondy na Měšci

Sledujte své oblíbené fondy, porovnejte si výnos či ztrátu od doby založení. Největší databáze podílových fondů vám umožní najít přesně to, co potřebujete.

Pokud se podílových fondů bojíte, můžete zkusit nějaké tradičnější produkty, které mají podobnou konstrukci. Příkladem může být investiční životní pojištění nebo penzijní spoření (nikoliv penzijní připojištění), kde peníze můžete vložit také do akcií. Ve třetím pilíři totiž skutečně najdeme penzijní společnosti, které vám v minulých letech přinesly velmi zajímavé výnosy – investovaly z velké části nebo především do akcií. Zde se trend samozřejmě může v dalších letech otočit, v případě dlouhodobého spoření (investování) by ale průměrný výnos měl být nadprůměrný. Čtěte také: Kdo vsadil na nové penzijní spoření s fondy, vydělal

Výhodou těchto produktů je také to, že na ně můžete čerpat daňové výhody (v obou případech se jedná o 12 000 Kč ročně). Pro získání maximálních daňových výhod u penzijního spoření však bude nutné platit každý měsíc 2000 Kč, tedy 24 000 Kč ročně, u životka stačí jen 12 000 Kč.

Pozor na finanční poradce, hledejte kvalitu, nikoli kvantitu

Řada lidí také dělá chybu, že se bezhlavě spoléhá na svého finančního poradce, což také potvrdil průzkum. Je však otázkou, zdali finanční poradce, který vám sjedná majetkové či životní pojištění, je skutečným odborníkem na podílové fondy a dokáže se v nich také vhodně orientovat. Čtěte také: Má v dnešní době finanční poradenství smysl? A jak zajistit jeho kvalitu? 

Raději proto zvolte takového finančního poradce, který se na podílové fondy specializuje, jehož výhodou také je, pokud dlouhodobě investuje a zastává některou ze starých, ale úspěšných, investičních strategií. Čtěte také: Zbohatněte pomocí hodnotového investování

Finanční poradci také často nemusí hovořit pravdu, v minulosti jsme se mohli setkat s případy, kdy finanční poradci malovali grafy budoucího vývoje s 15procentním výnosem. To je samozřejmě nesmysl – takového výnosů není možné při investování v žádném případě dlouhodobě dosahovat. Lidé často, při vidině vysokých výnosů, ovládne chamtivost a nejsou pak schopni uvažovat racionálně. Vidí budoucnost, ke které nikdy nedojde, neboť je nereálná, uvádí finanční poradkyně Leona Zahradníková a dodává: Často se ženou do investičního životního pojištění, které je však tak konstruované, že je výhodné jen pro finančního poradce (získá na něm vysoké provize). Po roce či dvou letech smlouvy ukončují a přicházejí kvůli tomu zcela zbytečně o finanční prostředky, dodává.

V dalším článku se podíváme na to, zdali je statisticky výhodnější investovat sám nebo raději správu portfólia přenechat odborníkům. Budete překvapení. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).