Za stovku už se v restauraci většinou nenaobědváte

Sdílet

Naobědvat se v Česku za méně než sto korun už je možné jen v Ostravě (průměrně 98,70 Kč), Olomouci (průměrně 98,20 Kč) a Jihlavě (průměrně 98,30 Kč). Naopak v Praze se průměrná útrata za oběd v pracovním týdnu loni v prosinci pohybovala kolem 120 korun. Ještě na počátku loňského roku přitom do sto korun obědvali lidé ve většině z třinácti krajských měst. Vyplývá to z průzkumu společnosti Edenred.

Částky vycházejí ze skutečných útrat zaměstnanců v restauracích za obědy, které zaplatili stravenkovou kartou Ticket Restaurant. (V cenách jsou celé útraty – tedy i pití, případně i další občerstvení jako je kávu či dezert).

Pokud budeme brát v potaz celý loňský rok, pak průměrná útrata Čechů za oběd byla 103,80 Kč. Částka vychází jako průměr z více než milionu loňských útrat kartou Ticket Restaurant v restauracích a dalších stravovacích zařízeních, vysvětluje zpráva společnosti Edenred s tím, že útrata za oběd loni rostla hlavně v závěru roku (v prosinci 2015 byla 101,50 Kč, v prosinci 2016 už 107,90 Kč).

Výraznější nárůst jsme zaznamenali až v říjnu a listopadu, zřejmě v souvislosti se zdražením některých potravin. Další cenový skok nastal v prosinci, po zavedení elektronické evidence tržeb. Nešlo ale o nějaké skokové zdražení, meziměsíční růst byl v průměru o 2,50 Kč v rámci celé ČR, upřesnil produktový manažer Ticket Restaurant Jiří Brych.

Podle statistik i očekávání platí za oběd nejvíce Pražané – loni v průměru 114 korun 50 haléřů, dále v Brně (109,10 Kč), Českých Budějovicích (105,20 Kč), Liberci (104,10 Kč) a Plzni (103,90 Kč). Dlouhodobě nejméně naopak platí za obědy lidé na severní Moravě – v Olomouci (94,70 Kč), Ostravě (95,10 Kč) a Jihlavě (95,10 Kč).


Vývoj cen obědů v krajských městech placených stravenkovou kartou TR

Zdroj: Edenred

Našli jste v článku chybu?

Autor aktuality

Autorka je zástupkyní šéfredaktora serveru Měšec.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).