Hlavní navigace

WPB Capital: Zájem developerů o refinancování úvěrů je na historickém maximu

[Tisková zpráva] Pro developery je výhodnější vzít si ůvěr v záložně než nabízet byty ve výprodeji.

Tisíce neprodaných bytů a neochota bank prodlužovat splatnost úvěrů znamená pro developery výrazné komplikace. Buď prodají byty rychle a se ztrátou nebo získají úvěr jinde. První volbou po bankách se staly družstevní záložny.

Řada developerů není schopna kvůli dlouhodobě nízkému zájmu o byty splatit bance úvěr v dohodnutém termínu. Developeři tak stojí před rozhodnutím, jestli nemovitosti rychle prodat za téměř jakoukoli cenu nebo hledat jiné zdroje financování. „Spořitelní družstva jsou dnes pro developery po bankách automatickou volbou. Ještě před rokem byly běžné úroky přes 12 % ročně. Dnes je obvyklá úroková sazba 10 až 11 % ročně a WPB Capital nabízí úrok od 9 % ročně. Získat peníze od spořitelního družstva je tak pro developera levnější a jednodušší než shánět kapitál od privátních investorů, nebo prodávat byty pod cenou,“ říká Peter Mojcík, vedoucí úvěrového oddělení WPB Capital.

Mimořádný zájem o úvěry od družstevních záložen ukazují také výsledky WPB Capital, jedné z nejvýznamnějších záložen v České republice. „K letošnímu 30. listopadu jsme půjčili více než 1,1miliardy korun. Poměrně významnou část realizovaných úvěrových žádostí tvořily požadavky developerů. Roste zájem o refinancování bankovních úvěrů i o úvěry na zahájení výstavby.  Díky navýšení poptávky jsme doposud poskytli na úvěrech o 87 % více finančních prostředků než za celý rok 2009,“ uvádí Peter Mojcík. „Klienti oceňují individuální přístup, zpracování úvěru během tří týdnů a nulový požadavek na předprodeje,“ zdůrazňuje Peter Mojcík.

Klienty WPB Capital jsou nejčastěji menší developeři, kteří prostředky využívají k dofinancování běžících projektů i ke startu nové výstavby.  „Banky nekompromisně trvají na naplnění kvót prodeje v jednotlivých fázích projektu. Setkali jsme se i s případem, kdy banka developerovi přerušila financování projektu ve fázi finální dostavby nemovitosti proto, že měl předprodáno o 10 % méně bytů, než bylo v podmínkách smlouvy,“ uvádí Peter Mojcík. Družstevní záložny jsou v nabídce úvěrů flexibilnější. „Nejdůležitějším kritériem je reálnost podnikatelského záměru a zástava v podobě bonitní nemovitosti. Pokud klient splní tyto podmínky, rádi mu vycházíme vstříc,“ říká Peter Mojcík.

Zájem o peníze od družstevních záložen bude přetrvávat i v roce 2011. Banky vnímají developerské projekty stále jako rizikové a zejména menším společnostem s kratší historií působení na trhu nedávají šanci. Přes tuto nedůvěru jsou vyhlídky developerů spíše pozitivní. Lze očekávat, že budou těžit z mírného hospodářského oživení v Česku a v Evropě.

Podrobnější informace o úvěrových produktech WPB Capital, spořitelní družstvo naleznete také na http://www.wpb­.cz/uvery/

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).