Hlavní navigace

Praha, 4.července - Ratingová agentura Moody's zvýšila hodnocení finanční síly Komerční banky na stupeň D z původního D-. Toto hodnocení bude mít i nadále pozitivní výhled. Ratingová hodnocení dlouhodobých (A1) a krátkodobých závazků (Prime-1) byla ponechána nezměněna, což odráží podporu Société Générale, která je hodnocena stupni Aa3, Prime-1 a B, a která vlastní v KB většinový 60% podíl. Zvýšení ratingu finanční síly uzavřelo roční přehodnocení ratingu Komerční banky, které agentura Moody's zahájila 6. června 2003.

Jak uvedla agentura Moody's, její rozhodnutí odráží příznivý vývoj v Komerční bance po restrukturalizaci, uskutečňované po převzetí francouzskou Société Générale v říjnu 2001. Restruk­turalizace zahrnovala především reorganizaci distribuční sítě, novou segmentaci klientů, nabídku nových služeb a produktů a posílení systémů řízení rizik.

Moody's ocenila pokrok banky při zavádění nové firemní identity a rozvoj jejích aktivit na retailovém trhu. S téměř miliónem individuálních klientů je Komerční banka třetí největší retailovou bankou v České republice. Retailové úvěry zaznamenaly v roce 2002 a v první polovině roku 2003 silný nárůst a nyní se na portfoliu úvěrů Prémiové banky podílejí více než 22 procenty. Stejně jako u ostatních českých bank byly v případě Komerční banky hlavním faktorem tohoto nárůstu hypoteční úvěry.

Moody's ponechávají ratingu finanční síly Komerční banky pozitivní výhled na základě očekávání dalších příznivých dopadů plynoucích z dokončení restrukturalizace portfolia špatných úvěrů, centralizace podpůrných systémů, zlepšení přístupu ke klientům a ze zvýšení prodejní kapacity banky. To vše by bance mělo pomoci posílit její pozici na trhu.

Komerční banka je třetí největší bankou v České republice, její celková aktiva dosáhla na konci roku 2002 výše 446 miliard Kč.

Marie Petrovová
Tisková mluvčí KB

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).