Hlavní navigace

Letošním Vánocům bude dominovat elektronika

Hitem letošních Vánoc bude podobně jako v minulých letech elektronika. Vyplývá to z ankety společnosti GE Money Multiservis mezi nejvýznamnějšími obchodníky v České republice. Favority jsou mp3 přehrávače, mobily, malá bílá kuchyňská technika, počítače a notebooky. Mezi nejvíce nakupovaným zbožím nebudou také chybět DVD rekordéry a ploché televize. Také u zákazníků GE Money Multiservis patří elektronika o Vánocích dlouhodobě k nejvíce oblíbenému zboží. Díky možnosti splátkového financování dávají lidé pod stromeček svým blízkým stále častěji také zájezdy do exotických zemí.

„Oblíbenost elektroniky je výsledkem dvou faktorů, a to dynamického technologického vývoje a cenové dostupnosti. Mimořádně silné konkurenční prostředí v tomto segmentu vede k neustálému poklesu cen, který zajišťuje trvalý zájem velkého množství zákazníků,“ řekl Charlie Coode, předseda představenstva a generální ředitel společnosti GE Money Multiservis.

Vedle obchodníků oslovila společnosti GE Money Multiservis také zákazníky přímo v nákupních centrech. Z ankety vyplývá, že 30 % spotřebitelů plánuje koupit svým blízkým elektroniku, 35 % kosmetické zboží, 25 % DVD a knížky, 35 % hračky, 15 % zájezd a 20 % oblečení.

„Vánoce patří z pohledu splátkového prodeje k tradičně nejúspěšnějším obdobím celého roku. V loňském roce byly všechny naše rekordní nákupy soustředěny právě do předvánočního období, uvedl Charlie Coode. Týden od 18. do 24. prosince byl podle objemu financovaných nákupů u GE Money Multiservis absolutně nejúspěšnějším v rámci celého roku 2006. Tehdy se profinancovaná částka vyhoupla na více než 283 milionů korun. „Předpokládáme, že tato hranice bude letos opět překonána,“ doplnil Charlie Coode.

„Mp3 přehrávače, mobily a CD k vypalování jsou určeny především mladým lidem. Ženy dostávají malou bílou techniku a výrobky sloužící k péči o tělo jako jsou například fény nebo depilátory. Oblíbeným ženským dárkem jsou také elektronické osobní váhy. Počítače jsou určeny především pro muže a teenagery,“ uvedl marketingový ředitel společnosti DATART Jiří Černák.

„Podle našich zkušeností budou mezi nejprodávanější zboží patřit automaty na kávu, ploché televize, DVD rekordéry a další prvky takzvané digitální domácnosti,“ řekl Jiří Klíčník, generální ředitel řetězce Electro World v České republice. V rámci naší mateřské skupiny DSGi bude evropským trendem dlouho očekávaný Apple iPhone,“ doplnil Jiří Klíčník.

Z údajů GE Money Multiservis vyplývá, že stále oblíbenějším vánočním dárkem jsou zájezdy na splátky. „Jednoduchost sjednání a cenová dostupnost zájezdů na splátky vede k tomu, že se dovolená stává běžným vánočním dárkem. Asi nikoho nepřekvapí, že většina „vánočních“ dovolených je směřována do exotických a slunečných zemí. Lidé mají díky možnosti rozložit cenu zájezdu do nízkých splátek v podstatě neomezený výběr destinací, typů hotelu a služeb. K podpisu smlouvy jim stačí předložit pouze dva běžné doklady totožnosti, sami si pak mohou určit začátek splátkového režimu, výši splátky a přímé počáteční platby, které mohou být v některých případech rovny nule,“ řekl Petr Magdálek, manažer partnerské spolupráce GE Money Multiservis.

Podle vyjádření Kateřiny Krobové, tiskové mluvčí společnosti IKEA, patří o Vánocích mezi nejčastěji kupované zboží vánoční kolekce bytových doplňků a textilu. „Předvánoční čas je vždy obdobím, kdy lidé více přemýšlejí o tom, jak si pozměnit, vylepšit či doplnit vybavení svých domovů. Zákazníci si pořizují nové textilie, dekorace, nové pohovky, postele nebo kuchyně,“ dodala Krobová.

Mezi oděvy je tradičním vánočním dárkem pletené oblečení, zimní bundy, doplňky a kalhoty. Podle Zdeňka Fekara z marketingového oddělení společnosti Kanzelsberger se o Vánocích nejvíce prodávají velké encyklopedie, výpravné obrazové publikace a dětské knihy. „Zájem je především o dražší knihy, jejichž nákup lidé často odkládají právě až na Vánoce,“ doplnil Zdeňek Fekar.

Všichni obchodníci se v anketě společnosti GE Money Multiservis shodli na tom, že o Vánocích se zvyšuje zájem o financování zboží na splátky. „Našim zákazníkům nabízíme možnost prodeje na splátky s 0% navýšením. Je to služba, která je příjemná kdykoliv během roku – umožňuje pořídit si to, po čem toužíme a zároveň nezaplatit nic navíc,“ uvedla Kateřina Krobové ze společnosti IKEA. Na období Vánoc plánují obchodníci také rozšířit otvírací hodiny, posílit řady svých pracovníků a zvýšit bezpečností opatření proti častějšímu výskytu krádeží.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).