Hlavní navigace

IVAX mezi největšími investicemi na severu Moravy

Jednu z největších letošních zahraničních investic do České republiky uskuteční na severu Moravy izraelská farmaceutická společnost TEVA. V opavském závodě IVAX Pharmaceuticals s.r.o., dřívější Galeně, plánuje rozšířit výrobu za více než jednu miliardu korun. „Ještě významnější je ovšem tato investice svoji kvalitou a technologickou vyspělostí,“ upozorňuje Alexandra Rudyšarová, pověřená generální ředitelka agentury CzechInvest.

Doba čtení: 1 minuta

„Rozšířením výroby společnost IVAX vytvoří tři stovky nových pracovních míst pro vysoce specializované odborníky. Při vyhledávání nových pracovníků chce IVAX spolupracovat přímo s místními školami,“ pokračuje Rudyšarová.

„Firmy podnikající ve farmaceutickém průmyslu patří k nejaktivnějším investorům do výzkumu avývoje. V roce 2006, ze kterého jsou zatím nejaktuálnější dostupné údaje, se farmaceutické firmy podílely na celkových výdajích na výzkum a vývoj v ČR 12,4 procenty. Do této oblasti investovaly více než 4miliardy korun,“ vypočítává Rudyšarová. Aktivnější byl podle ní pouze automobilový průmysl, který do výzkumu a vývoje investoval 7,3 miliard korun. Na třetí v pořadí, vývoj softwaru, šlo v roce 2,1 miliardy korun.

Celkem v České republice v celém odvětví výroby chemických látek, přípravků, léčiv a chemických vláken podniká 226 společností . Práci v těchto společnostech našlo 37 tisíc lidí.

Agentura CzechInvest pro Moravskoslezský kraj zprostředkovala v letech 1993 až 2007 dohromady 123 investičních projektů v celkové hodnotě 87,476 miliard korun. Investoři se v nich přislíbili vytvořit 22 221 pracovních míst. V pomyslném pořadí českých regionů tak severu Moravy v objemu nových investic patří třetí místo za Středočeským a Ústeckým krajem. V roce 2007 se pro Moravskoslezský kraj podle statistik agentury CzechInvest rozhodlo 17 společností s investicí 6,117 miliard korun. Vytvoří 1 766 nových pracovních míst. Moravskoslezský kraj je také domovem pro největší přímou zahraniční investici, kterou kdy Česká republika získala – automobilku Hyundai.