Hlavní navigace

Evropská Cestovní Pojišťovna: Cestovní pojištění – exotická dovolená 2008

Sezóna exotických dovolených je v plném proudu a i s přípravou na letošní letní dovolenou bychom měli začít co nejdříve. Pro cestu do zahraničí je důležité vyřídit všechny potřebné náležitosti a nic nezanedbat. Přemýšlet bychom měli i o kvalitním cestovním pojištění. Jaké jsou současné trendy v oblasti cestovního pojištění a proč si cestovní pojištění sjednat? Kam Češi nejraději vyrážejí za exotikou a co by cestovní pojištění do těchto destinací určitě mělo zahrnovat?

Češi stále více tráví svou dovolenou v zahraničí a nebojí se vyrážet i do vzdálenějších destinací mimo Evropu. V posledních letech je láká zejména exotika dálné jihovýchodní Asie (hlavně Thajsko) a potom také oblast Karibiku (Kuba, Dominikánská republika). Z finančně i vzdálenostně dostupnějších míst je pak jasným favoritem Egypt. Hlavní sezónou pro cesty za oceán je období od prosince do dubna, do Egypta pak jezdí Češi celoročně, ale ve velké většině zejména na podzim a v zimě.

S nárůstem zahraničních dovolených úměrně stoupá i zájem o kvalitní cestovní pojištění. V cizině totiž není většinou lékařská péče bezplatná a případní pacienti musí uhradit nemalou částku jako spoluúčast. Onemocnění nebo úraz, které vyžadují hospitalizaci, či nutná repatriace zpět domů tak může dotyčného stát i několik set tisíc korun. To je skutečnost, kterou by měli všichni nadšení cestovatelé před svou cestou do zahraničí brát v úvahu. Pokud jsme se rozhodli vypravit do opravdu hodně exotické a turisty ne příliš navštěvované destinace, měli bychom si nejdříve zjistit, zda vytoužený cíl naší dovolené nepatří do oblasti se zvýšeným bezpečnostním rizikem. Na cesty do těchto oblastí se buď pojistná ochrana vůbec nevztahuje (válečné zóny) anebo v nich existuje zvýšené riziko vzniku škod (rizikové oblasti), kdy je pojišťovna oprávněna, v souladu s pojistnými podmínkami, odmítnout pojistné plnění. Aktuální přehled výše uvedených oblastí najdete např. na webových stránkách Evropské Cestovní Pojišťovny (www.evropska.cz).

Pojistné plnění

Pojistné produkty Evropské Cestovní Pojišťovny pro cestu do Evropy zahrnují léčebné a související výlohy, asistenční služby, úraz a ochranu osobních věcí. Pro výlet mimo Evropu jsou potom doplněny navíc o odpovědnost za škodu na zdraví nebo na majetku, právní ochranu, případně o zmeškání či zpoždění odjezdu a únos dopravního prostředku. Pro řadu specifických aktivit a rizik, kterým jsme při cestování vystaveni, je možné sjednat připojištění:

• pro případ zrušení cesty – zajistí odpovídající plnění při úhradě stornopoplatků,
  • pro golfisty – vztahuje se nejen na golfové vybavení, jeho nájem nebo stornovaná green-fees, ale také na Hole-in-One a případnou škodu, kterou při hře způsobíte,
  • pro vyznavače rizikových sportů – vyplatí se pro adrenalinové sporty jako např. rafting, surfing, potápění, paragliding, horolezectví, bungee jumping, lyžování atd.,
  • pro majitele domácích mazlíčků – ušetří starosti i finance jak při veterinární péči, tak i v případě škody, kterou může způsobit zvířátko v zahraničí,
  • pro automobilisty – ti, kdo cestují do zahraničí autem, ocení např. úhradu nákladů na přivolání havarijní či odtahové služby, na náhradní dopravu nebo ubytování v případě poruchy vozidla.

V případě cesty za exotikou bychom měli při sjednávání pojištění věnovat větší pozornost rizikům a situacím, které mohou nastat kdykoliv a kdekoliv, ale jejich řešení je o to složitější, že se nacházíme v cizí zemi vzdálené mnohdy až tisíce kilometrů od našeho domova, neznáme tamní jazyk ani místní zvyklosti. Kvalitní pojištění by tedy nemělo opomenout především následující případy:

• úraz – kompenzuje trvalé následky po úrazu a úmrtí následkem úrazu, pojistné plnění by mělo být dostatečně vysoké, minimálně 200.000 Kč a více,
  • ochrana osobních věcí – vztahuje se na škody na osobních věcech a jejich krádež, odcizení cestovních dokladů a zpoždění zavazadel (ECP uhradí při zpoždění zavazadel o více než 12 hodin po příletu za každých dalších započatých 12 hodin zpoždění výlohy na nákup nezbytných náhradních věcí),
  • zrušení cesty – v případě exotických dovolených si cestu plánujeme většinou se značným předstihem několika měsíců, cena pobytu včetně letenky je několikrát vyšší než dovolená v Evropě, proto určitě oceníme možnost pojištění pro případ zrušení, zkrácení či přerušení cesty a úhrady stornopoplatků. Limity pojistného plnění jsou na českém trhu poměrně nízké, kvalitní pojištění by mělo poskytovat plnění až do výše 100.000 Kč za osobu.

Pouze kvalitní cestovní pojištění

Při cestách do zahraničí se rozhodně nestačí spoléhat na pojištění obsažené v platebních kartách. To může mít nejen omezené limity pojistného plnění, které mohou být nedostačující a při pojistné události může zákazník značnou část nákladů nést sám, ale v některých případech je potřeba „aktivovat“ cestovní pojištění úhradou služby (např. ubytování) v zahraničí kartou. Proto je vždy vhodné sjednat si cestovní pojištění individuálně.

Zákonné zdravotní pojištění v cizině také rozhodně nestačí. Ačkoliv máte v Evropské unii nárok na zdravotní péči ze svého zákonného zdravotního pojištění, neznamená to, že je tato péče bezplatná. Ve většině zemí musíte uhradit nemalou spoluúčast v hotovosti. Mějte na paměti, že onemocnění nebo úraz mohou být spojeny s dalšími náklady (na prodloužení pobytu, repatriaci atd.), jejich úhradu kvalitní cestovní pojištění zahrnuje.

Současné trendy

Trendy v oblasti cestovního pojištění jsou spojeny především s masivním posunem k elektronickému prodeji. V zemích západní Evropy se cestovní pojištění sjednává nejvíce přes Internet spolu s jiným produktem či službou, například s letenkou, zájezdem či ubytováním. Kromě krátkodobých pojištění na jednotlivé cesty se také stále více využívá celoroční pojištění, které je vhodné zejména pro ty, kdo cestují častěji. S nadsázkou se dá tvrdit, že Evropa je v oblasti cestovního pojištění nejrozvinutějším regionem světa – cestovní pojištění má na našem kontinentu velkou tradici. Západní Evropa, především pak Velká Británie, udává směr rozvoje v cestovním pojištění. To je také důvodem, proč se všechny novinky dostávají rychle i k nám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).