Hlavní navigace

ČSOB Pojišťovna vytvořila půl miliardy korun zisku

ČSOB Pojišťovna loni dosáhla nejlepšího hospodářského výsledku ve své historii: její auditovaný čistý zisk za rok 2004 činil 500,4 milionu korun.

Vysoký nárůst zisku byl ovlivněn kombinací několika faktorů – především lepším technickým výsledkem, podařilo se nám ozdravit pojišťovnu tak, že už není ztrátová. Snížili jsme také naše provozní náklady a příznivý byl loni i vývoj na finančních trzích – všechny tyto faktory měly pozitivní dopad na dosažený půlmiliardový zisk, řekl předseda představenstva a generální ředitel ČSOB Pojišťovny Jeroen van Leeuwen. Po restrukturalizaci dvou bývalých pojišťoven (IPB Pojišťovny a exČSOB Pojišťovny) jsme sice očekávali, že již v roce 2004 vytvoříme zisk, ale ne tak významný, dodal Leeuwen.

Výrazný přínos má i strategie bankopojištění, ve které ČSOB Pojišťovna čerpá z bohatých zkušeností svého akcionáře KBC Group a využívá možností svého členství ve Skupině ČSOB.

Celkový objem rezerv životního i neživotního pojištění, které slouží jako zdroj pro výplatu pojistných plnění a které ČSOB Pojišťovna dočasně umísťuje na finančních trzích, loni vzrostl o 3,2 miliardy na 18 miliard korun. Téměř celý tento přírůstek byl investován do bonitních dluhopisů.

Ozdravila se i celá oblast neživotního pojištění včetně povinného ručení, kde se ČSOB Pojišťovna vzhledem k očekávanému budoucímu vývoji škod na zdraví rozhodla výrazně zvýšit rezervy. Dá se totiž očekávat, že se náhrady za škody na zdraví budou v budoucnu zvyšovat. „Je to logické, v porovnání se ‚západními zeměmi EU‘ je rozsah náhrad za škody stále nízký, čemuž ale na druhou stranu odpovídají i stávající ceny povinného ručení v ČR. Tento nepoměr se zákonitě musí snižovat a ČSOB Pojišťovna chce být připravena,“ vysvětlil van Leeuwen.

ČSOB Pojišťovna loni potvrdila pozici čtvrté největší tuzemské pojišťovny, když její předepsané pojistné stouplo na bezmála 6,1 miliardy korun. Téměř 56 procent z této sumy – 3,4 miliardy korun – tvořil předpis životního pojištění, za svou ochranu v neživotním pojištění klienti vydali necelé 2,7 miliardy korun.

ČSOB Pojišťovna během loňského roku zavedla několik nových pojištění, která přispěla k nárůstu celkové obchodní produkce z nových smluv. V neživotním pojištění to bylo především komplexní pojištění motorových vozidel Mobility, umožňující sjednat v jediné smlouvě havarijní pojištění, povinné ručení i řadu doplňkových pojištění, a dále pojištění domácností a staveb Domus. Nabídku životních pojistek rozšířilo univerzální pojištění Spektrum s možností průběžného i jednorázového placení pojistného a investiční životní pojištění Maximal Invest prodávané v obchodní síti sesterské ČSOB.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).