Hlavní navigace

Allianz ve střední a východní Evropě: čtvrtletní zisk poprvé překročil hranici jedné miliardy eur

Praha, 14. května 2007 – V prvním čtvrtletí 2007 pokračoval růst Allianz ve střední a východní Evropě. Zisk se zvýšil o 26,5 % z 838 milionů eur ve stejném období loňského roku na 1,06 miliardy eur (cca 30 mld. Kč). Celkový zisk za čtvrtletí hranici jedné miliardy eur překročil vůbec poprvé.

Doba čtení: 2 minuty

Pozitivní výsledky jsou jasným signálem toho, že ve střední a východní Evropě se těšíme velké důvěře našich 18 milionů klientů. I nadále se soustředíme na získávání nových klientů v tomto regionu, který je pro nás velmi významný, abychom naši vedoucí pozici ještě posílili, řekl člen představenstva Allianz Werner Zedelius, který je zodpovědný za nové trhy.

K celkovému skvělému výsledku přispěly všechny země v regionu. Jak v životním, tak neživotním pojištění dosáhl region střední a východní Evropy nejvýraznějšího růstu v rámci celé Allianz Group.

Neživotní pojištění

Hrubé předepsané pojistné v oblasti neživotního pojištění se zvýšilo o téměř 20 % z 558 milionů eur na 668 milionů eur. Provozní zisk se zvýšil o 19 % z 62 milionů eur na 74 milionů eur.

K růstu přispěly především automobilový průmysl v Rumunsku a Polsku. Výrazný nárůst byl zaznamenán také v Rusku, a to ze 7 milionů eur ve stejném období loňského roku na 68 milionů eur v 1. čtvrtletí 2007. Nárůst je výsledkem první poměrné konsolidace ROSNO (jedna z největších pojišťoven v Rusku) po úspěšné akvizici na konci února tohoto roku.

Životní pojištění

Hrubé předepsané pojistné v životním pojištění ve střední a východní Evropě se výrazně zvýšilo ze 112 milionů eur na 392 milionů eur. V této oblasti přispěl region k provoznímu zisku Allianz Group částkou 19 milionů eur. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku provozní zisk vzrostl o 19 procent na 16 milionů eur. Jedním z důvodů tohoto úspěchu je zahájení prodeje jednorázových investičních pojišťovacích produktů v šesti zemích střední a východní Evropy ve 4. čtvrtletí roku 2006.

Nejvyššího růstu v oblasti životního pojištění bylo dosaženo v Polsku. Hrubé předepsané pojistné vzrostlo o 48 % ze 169 milionů eur na 248 milionů eur. Za nárůstem stojí především úspěšný prodej produktů Allianz polskou bankou PEKAO.

Úspěchy dosažené za první čtvrtletí znovu potvrzují výrazný potenciál všech našich společností v regionu střední a východní Evropy pro další zvyšování zisku i obchodní růst, poznamenal Werner Zedelius k vývoji ve střední a východní Evropě.