Hlavní navigace

Zvyšte výhody ze státní podpory stavebního spoření!

8. 11. 2004
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Státní podpora stavebního spoření byla v loňském roce výrazně snížena. Přesto máte ještě možnost získat až 4 500 Kč. Jak čerpat státní podporu stavebního spoření v maximální výši? Jaké jsou výhody nové, snížené státní podpory, jsou-li nějaké?

Prvním dnem tohoto roku nabyla účinnosti novela zákona o stavebním spoření a státní podpoře. Výše státní podpory a některé další podmínky se pro účastníky stavebního spoření liší podle toho, zda smlouvu uzavřeli do 31. 12. 2003 nebo až v letošním roce.

Pro výši státní podpory je rozhodující stav vašeho účtu k 31. prosinci. To platí pro všechny smlouvy stejně. Je tedy nejvyšší čas rozhodnout se, kolik peněz ještě zbývá u stavební spořitelny uložit, a pokud jste vlastníkem více smluv, na kterou bude nejlepší státní podporu nárokovat.

Pravděpodobně jste během minulého roku zaznamenali změny ve stavebním spoření a rozhodovali se, zda nebude lepší uzavřít novou smlouvu ještě před omezením státní podpory. Uběhl rok a vy máte před sebou buď jednu nebo více smluv o stavebním spoření. Jak s nimi naložit, abyste maximalizovali výhody ze státní podpory stavebního spoření?

Smlouvy uzavřené do 31. 12. 2003

Pokud je na vaší smlouvě datum 31. 12. 2003 nebo starší, platí pro vás stejné podmínky jako platily před novelou. Státní podpora činí 25 % z uspořené částky, maximálně však 4 500 Kč. Znamená to tedy, že pokud chcete získat maximum ze státní podpory, musí vaše uspořená částka činit minimálně 18 000 Kč.

Částka, ze které se státní podpora počítá, není totéž, co částka vložená. Nezapomeňte, že do uspořené částky se počítají také úroky.

Každoročně jsou na váš účet připisovány zálohy státní podpory stavebního spoření. Státní podporu získáte až tehdy, pokud během pěti let naspořenou částku nebudete využívat nebo ji použijete společně s úvěrem ze stavebního spoření na bytové potřeby.

Máte-li více smluv, je důležité si uvědomit, že státní podporu můžete mít přiznanou pouze na jedné z nich, a rozhodnout se, která to bude. Jednu ze smluv si tak ponecháte jako smlouvu se státní podporou a na druhé (bez státní podpory) si necháte peníze úročit. Výhodnější je ponechat si státní podporu na smlouvě s vyšší cílovou částkou (resp. větším rozdílem mezi cílovou a naspořenou částkou) – tam, kde můžete spořit více let.

Pokud jste uzavřeli smlouvu o stavebním spoření před koncem loňského roku, můžete na ni do konce letošního roku požádat o státní podporu stavebního spoření za podmínek staršího zákona – tedy ve výši 25 % z naspořené částky, maximálně 4 500 Kč.

Smlouvy letošní

Jestliže jste podepsali smlouvu o stavebním spoření letos, nebo se k jejímu podpisu teprve chystáte, vztahují se na ni poněkud odlišné podmínky – podstatná omezení i drobné výhody.

Nejvýraznější změnou je nižší státní podpora, která v tomto případě činí 15 % z uspořené částky. Její výše však nepřesáhne 3 000 Kč. Pokud chcete získat maximální výši státní podpory, musí se na vašem účtu objevit 20 000 Kč. Pozor, opět se nejedná pouze o vklad, ale i o úroky.

Doba, po kterou musíte spořit, abyste státní podporu získali, je 6 let. I zde platí, že naspořenou částku během šesti let buď nepoužíváte, nebo využijete s úvěrem na bytové účely. Po uplynutí této doby již se svými prostředky můžete nakládat podle vlastního uvážení, účel nemusíte prokazovat.

Také u letošních smluv platí, jak již bylo obecně o státní podpoře řečeno, že pro její přiznání je rozhodující poslední den v roce. Konec roku se blíží, proto s vkladem příliš neotálejte.

Dá se předpokládat, že více než jednu smlouvu uzavřenou po novele zatím nemáte. Ale pro ty, kteří takový krok již udělali, existuje jedna výhoda. Plusem stávajícího zákona je především možnost získat státní podporu na více smluv. Nejdříve se zálohy státní podpory připisují na smlouvy starší, poté na později uzavřené. Celková výše podpory samozřejmě nesmí přesáhnout 3 000 Kč. Peníze jsou připisovány pouze na smlouvy, ve kterých je o podporu požádáno.

skoleni_15_4

Oboje výhody najednou? Nelze. Buď jedna, nebo druhá.

U smluv uzavřených do 31. 12. 2003 můžete čerpat státní podporu pouze na jednu, u těch novějších můžete požádat o podporu na více smluv. Pokud jste uzavřeli oba typy a domnívali se, že na jedné získáte až 4 500 Kč a k tomu na druhé 3 000 Kč, musím vás zklamat. Stát vám poskytne podporu pouze na jednu z nich. Je tedy nezbytné, abyste se do konce roku rozhodli, která to bude, podle kterých pravidel se bude vaše stavební spoření řídit.

Kdo může být účastníkem stavebního spoření

Podle zákona o stavebním spoření má nárok na státní podporu každý občan České republiky, občan Evropské unie, kterému bylo vydáno povolení k pobytu, i fyzická osoba s trvalým pobytem na území České republiky a rodným číslem. Neexistuje žádné věkové omezení a smlouva o stavebním spoření může být uzavřena i právě narozenému miminku. Máte-li tedy v rodině ještě nějaká „volná rodná čísla“, můžete uzavřít novou smlouvu a využít tak další státní podporou.

Kolik máte uzavřených smluv na své jméno?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).