Hlavní navigace

Názor k článku Zvýšení DPH není reformou penzí od Petr - Z navrhované reformy mě vyplívá následující: a) stát si...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 2. 2011 10:29

    Petr (neregistrovaný)

    Z navrhované reformy mě vyplívá následující:
    a) stát si jednoduchou fintou navýší příjem do rozpočtu. Nikde není zmiňované to, že se peníze vybrané na zvýšeném DPH použijí na důchody namísto prapodivných zakázek ve všech vládních resortech. Není garantované, že získané peníze umožní vznik jakéhosi důchodového polštáře namísto jejich spotřeby. Ve výsledku tak stát bude za pár let zase škemrat, že nemá.
    b) část peněz se "vyvede" do jakých si fondů. Nevím proč, ale tohle slovo ve mě víc evokuje tunel a rozkradení. Takový správce fondu si určitě krajíček vezme a dostane se tak k něčemu, na co by ve stávajícím systému neměl nárok. Navíc garanci státu se moc věřit nedá, příkladem jsou manipulace se stavebním spořením.
    c) Zvýšením DPH se logicky zdraží život důchodce, takže ono dorovnání důchodu je mu sebráno zase jinde (jíst přece musí).

    Celá koncepce mě prostě přijde jako taktika jak oškubat lidi a hezky jim to naservírovat. Přece i onen občan s vyšším příjmem, pro kterého má být reforma výhodou, si uvědomuje, jak bude takový fond hospodařit a že tento typ spoření stěží pokryje inflaci. Navíc investice do státních dluhopisů není žádná garance.

    Můj pocit z celé reformy je ten, že se ve své podstatě nejedná o reformu, ale o způsob jak dostat do státní kasy peníze, které pak budou zase nějakou další fintou "vyvedeny" (to slovo je opravdu hezky voleno).

    Petr

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).