Hlavní navigace

Názory k článku Musíte zaměstnavateli zaplatit, když ztratíte svěřený předmět?

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 3. 2013 13:05

    Venca (neregistrovaný)

    To je třeba toto upravovat nějakým zákonem? To je snad automatická věc, že když ztratím něco co patří někomu jinému, že mu to musím nahradit... Vůbec by mne nenapadlo, že to může být jinak (pokud to není stanoveno nějakou podivnou smlouvou)...

  • 21. 3. 2013 13:50

    Flasi (neregistrovaný)

    Venco četl jsi článek? Nepochybně ne - jinak bys věděl, že existuje mnoho způsobů, jak se cizí věc ztratí. Mohou být různí viníci té ztráty. A podle toho se určuje, kdo a jak musí ztracenou věc nahradit.

    Anebo víš co Venco? Pojď pro mne pracovat - dostaneš kamion a budeš jezdit. A když ho na normálním parkovišti řádně zamkneš a on ho stejně někdo ukradne, tak mi celý ten kamion zaplatíš, platí? Boha, snad se nebudeš nějak vymlouvat, je to přece automatické, že nahrazuješ, ne? Vždyť jsi říkal, že by tě ani nenapadlo, že by to mohlo být jinak, tak prodej byt/dům a zbytek mi budeš do konce života splácet. Mohl jsem si plati nějakou pojistku, to je pravda, ale proč by utrácel za pojistku, když jsem kamion svěřil zaměstnanci a on mi to musí nahradit.

  • 21. 3. 2013 21:55

    Radek (neregistrovaný)

    Možná ho nečetl, ale je trochu rozdíl mezí termíny "ztráta" a "krádež". Takže bych řekl, že má tak trochu pravdu.

  • 21. 3. 2013 22:37

    Flasi (neregistrovaný)

    Tak to už tak bývá, že různá slova mají v různých oborech a různých kontextech různé významy. Ztratit nemusí vždy znamenat jenom vytrousit.
    Tady prostě je prostě ztratit myšleno obecně ve smyslu přijít o něco.

    A říkám si - i kdyby se ztráta nezahrnovala krádež, tak jak by se vám líbila třeba následující situace:
    Zaměstnavatel vám svěří plnou, ale děravou cisternu. Vy mu později vrátíte cisternu poloprázdnou. Zbytek jste ztratil - a to i v užším významu slova ztratit. Asi byste by byl první, kdo by se vztekal, že máte povinnost mu půl cisterny uhradit, jaktože není na to nějaký zákon, podle kterého se zjišťuje kdo tu ztrátu zavinil, že?

    Teď si asi řeknete - ale to je přece taky jasné, že když něco ztratím, ale může za to někdo jiný, tak bych to vracet neměl. Ale v další situaci už to tak jasné být nemusí - a proto jsou zákony.

    Takže Venca tak trochu pravdu nemá - že se nesmí krást a vraždit je přece také automatická věc - a přesto na to máme zákony, které přesně definují co a jak kolem toho.

  • 24. 3. 2013 18:07

    czhunter (neregistrovaný)

    Ono i u toho "vytrousit" je to docela komplikované - např. při sporu, co se má vlastně nahrazovat.

    Dovedu si představit, že ztratím (vytrousím) přístupovou kartu do nějakého objektu. To je ztráta věci banální hodnoty, řekněme 200 Kč.
    Tu kartu někdo vezme, do objektu vnikne a ukradne stojací lampu v hodnotě 4000 Kč. Naneštěstí ovšem na té lampě seděl firemní papoušek v počtu dvou kusů, á 50000 Kč, z nichž jeden se při krádeži lekl a dostal infarkt.

    A teď vám garantuju, že dojde k dost dlouhému sporu o tom, jakou příčinnou souvislost měla banální ztráta karty (kterou jsem ochoten zaplatit), lampy (kterou bych ještě taky zkousl uhradit) a úmrtí otravného - nicméně šéfem oblíbeného - papouška, kterého platit nehodlám.
    A žádná "samozřejmost" v rozhodnutí soudu nebude hrát roli.

  • 21. 3. 2013 18:25

    jezevec (neregistrovaný)

    pán asi nečetl tuto větu textu:
    dle názoru Nejvyššího soudu, ve prospěch žalovaných zaměstnanců nebylo možné zvažovat jimi namítanou okolnost, že byli s výsledky inventury seznámeni s časovým odstupem a že nebyli přítomni kontrole jejích výsledků.

    přeloženo do češtiny:
    zaměstnavatel vám řekne, že před týdnem provedl inventuru, které jste nebyl přítomen, a že při té inventuře zjistil maňasa půl koule. no a protože máte hmotnou zodpovědnost, tak si škodu zaplatíte.
    doufám,že judikát byl složitější, protože jinak by toto byl návod, jak popravit jakéhokoliv zaměstnance.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).